review: affirmatiekaarten

Naast lenormand koop ik ook nog wel eens andere soorten kaarten. Ik dacht, laat ik eens 2 setjes zien die ik onlangs heb gekocht bij een Nederlands bedrijf: SB Designs Creations.

De eerste set zijn de elementen affirmatiekaarten. Een set van 6 kaarten. 1 algemene kaart, en daarnaast de 5 elementen (aarde, lucht, vuur, water, geest/ spirit). De afbeeldingen zijn mooi weergegeven op stevige kaarten. Ik vind persoonlijk de matte afwerking altijd erg mooi. En zeker bij kaarten die je vooral neerzet en je niet perse hoeft te schudden. ( gladde kaarten schudden nu eenmaal makkelijker). Deze kaarten zijn glad, maar zonder het goedkope glanseffect.
Mooi aan de afbeeldingen is dat de symbolen die voor de verschillende elementen worden gebruikt er duidelijk in zijn verwerkt. Met daaromheen meer afbeeldingen die horen bij het element. Duidelijker kan het niet zijn.
Het zijn affirmatiekaarten. Dat merk je vooral als je naar de achterkant kijkt. De teksten kunnen je een extra focus geven als je je wil richten op 1 specifiek element.

De andere set die ze heeft gemaakt zijn de jaarwiel affirmatiekaarten. Hier zie je alle jaarfeesten voorbij komen. Deze kaarten zijn een stuk groter, met een mattere afwerking. Erg mooi om op je altaar of op een zichtbare plek in de kamer neer te zetten. De kaarten laten de jaarfeesten zien, met daarbij de verschillende elementen die typisch zijn voor de specifieke jaarfeesten. Ook hierbij vind je op de achterkant de affirmaties die je bij het jaarfeest kan gebruiken.

Je kan de kaarten denk ik op verschillende manieren inzetten. Net wat je nodig hebt of wat bij je past. Zo vind ik de jaarfeestenkaarten erg leuk om neer te zetten in de loop naar een jaarfeest toe. Het lokt ook een gesprek uit met mijn dochter, die de kaarten ook bekijkt, leest en vervolgens vragen heeft.

Mooie afbeeldingen die echt uitstralen waar ze voor zijn. Met affirmaties waar je iets mee kan. De kaarten vind ik van mooie kwaliteit. De prijs is daardoor misschien een tikkie hoog.
Het zou helemaal mooi zijn als beide sets dezelfde grote zouden hebben gehad. De kaarten bewaar je in een stevige envelop. Ik kan mij zo voorstellen dat deze niet stevig genoeg is voor kinderhandjes en kopjes thee, haha.
Mocht je ze willen kopen: www.sbdesignscreations.nl

review: Boji Blog lenormand

Soms krijg je een pakje, en dan ben je als een kind zo blij als je het pakje open maakt. Dit had ik toen Boji blog lenormand binnenkwam. Bij Kickstarter werken ze met doelen. Als een bepaald doel is bereikt, dan speel je bepaalde extra’s vrij. Blijkbaar was het Boji blog lenormand nogal populair, want het doosje zat vol met extra’s! En natuurlijk gaat het daar niet om bij het kopen van een nieuw deck, maar leuk is het wel.

Maar eerst even terug naar de kaarten. Ze zijn ontworpen door Lili Wang, onder de naam Marvoli studio.
Als je op de kickstarter pagina kijkt, dan vertellen ze dat boji een konijntje is, dat op een planeet leeft en via de kaarten zijn verhaal verteld. Ontzettend leuk bedacht natuurlijk. Ik vind het mooi als iemand niet alleen afbeeldingen maakt, maar er ook een achtergrond aan geeft door middel van een verhaal.

standaard deck

Ze hebben 3 verschillende formaten decks gemaakt. Het standaard deck is niet eens standaard aangezien de kaarten (bijna) vierkant zijn. Daarnaast hebben ze een klein deck en een mini deck.
Het standaard deck komt in een stevige doos met losse deksel. Het kleine deck komt in een tinnen doosje, met daarin een doek om leggingen op te kunnen doen. Het mini deck kan bewaard worden in een klein glazen flesje. Alle kaarten zijn van stevig prettig materiaal. Erg fijn om te schudden of makkelijk een mooie waaier van te maken. Misschien vind je het een gekke opmerking, maar het kan behoorlijk irriteren als je kaarten wil leggen en ze blijven aan elkaar plakken. Zo iets simpels kan het hele plezier van kaarten leggen al verpesten.

klein deck in tinnen doosje
mini deck in glazen flesje

Mijn eerste gedachte bij de kaarten was eigenlijk dat ze gewoon heel schattig zijn. De tweede gedachte dat ik ze met mijn leven moet bewaken anders verdwijnen ze in de handen van mijn dochter. En inderdaad, toen ze de kaarten zag liggen was ze verliefd!

de verschillende formaten

Op elke kaart zie je het konijntje weer terug. Maar wel altijd in een duidelijke setting die hoort bij de kaart. De tekeningen zijn heel sprekend en vrolijk. Zelfs een kaart zoals kaart 8, de doodskist, heeft iets schattigs. Het doet denken aan de glazen kist waar sneeuwwitje in lag na de hap uit de giftige appel. De ene kaart is een duidelijke verwijzing naar de betekenis van de kaart. Zoals bijvoorbeeld kaart 36, waarbij het konijntje een kruis draagt en dit duidelijk erg zwaar vindt. Een ander is wat minder duidelijk, zoals de maan of de vos, waarbij je de betekenis vanuit jezelf moet kennen.

Leuk detail zijn kaart 28 en 29 van de man en vrouw. Als je ze tegen elkaar legt staan ze onder een boog als een getrouwd stelletje. Ik hou wel van dit soort details!
Er is bij dit deck duidelijk gekozen voor de traditionele man en vrouw kaarten.

Wat ik echt een gemiste kans vind is dat er geen boekje bij zit. Ik had het erg leuk gevonden om het verhaal van Boji te lezen. Ze gaan er denk ik vanuit dat je de informatie over de kaarten elders kan vinden of gewoon al weet.

Er zijn 4 kaarten toegevoegd aan het deck. Helaas, doordat er geen boekje bij zit heb ik geen idee waar deze kaarten voor dienen. Behalve dan natuurlijk dat ze er leuk zijn om te zien.

Ik heb het deck nog niet goed online kunnen vinden. Dus een exacte prijs kan ik er niet bijzetten. Deze wijken vaak af van de prijzen via Kickstarter.
Maar hou je van konijnen, hou je van een lieve uitstraling bij kaarten? Of misschien zoek je een deck wat kinderen ook aan spreekt? Dan is het wellicht een goed idee om eens te googlen op de naam en te kijken waar het deck te koop is. Kennis van lenormand is wel handig, deze kaarten vertellen niet allemaal uit zichzelf wat ze betekenen.

review: Lustrous lenormand

Als ik op een markt of bij een winkel ben en de mogelijk bestaat dat ze kaarten verkopen, dan kijk ik altijd even of ze misschien ook lenormand kaarten verkopen. Zo ook toen we afgelopen mei in Engeland waren. Als er ergens kaarten werden verkocht, dacht ik, dan moet het wel in Glastonbury zijn. Dus tijdens ons dagje in Glastonbury genoot ik niet alleen van het stadje en de bijzondere winkels die ze hebben, maar keek ik ook extra uit naar leuke nieuwe decks. En zelfs daar werd ik een beetje teleurgesteld. Tot ik in een winkel kwam, The White Rabbit, en ik aangaf dat ik het liefste werk met Lenormand. Maar dat het mij opviel dat het blijkbaar niet erg populair was in Glastonbury. We hadden een leuk gesprek, toevallig was zij wel een enthousiast lenormand gebruiker. En zei ze mij dat ze nog een mooi deck had, wat ze misschien zelf wilde aanschaffen, omdat de afbeeldingen haar zo onwijs aanspraken. En dat deden ze mij ook, en aangezien ik dit deck nog niet eerder had gezien, mocht hij mee naar huis.

Thuis aangekomen kwam ik erachter waarom ik dit deck nog niet kende. Het was een vrij nieuw deck ( en wauw, voor een verzamelaar zoals ik is het leuk te zien dat ik een eerste editie en eerste print heb!). Maar wel van een bekende kunstenaar. Ciro Marchetti is ook de illustrator voor het deck ‘gilded reverie lenormand’. Een deck wat heel veel mensen die ik ken in huis hebben en graag mee werken.


Dit deck komt in een grote doos, met magnetische sluiting. Er zitten echter kleine kaarten in, het standaard formaat. Wat voor mijn kleine handen alleen maar erg fijn is. Maar het boek wat erbij zit verklaard misschien waarom er gekozen is voor een grote doos. Toni Savory heeft er duidelijk geen standaard boekwerkje van gemaakt. Maar geeft ontzettend uitgebreid informatie. Niet alleen over de individuele kaarten zelf, maar ook hoe je ze kan gebruiken in een meer uitgebreidere reading. Je merkt tijdens het lezen dat Toni echt wel wat meer weet over de achtergrond van de kaarten. En dat zie je niet bij heel veel decks terug.

Dan de kaarten zelf. Zoals ik al aangaf, zijn de kaarten handzaam. Het zijn gladde kaarten, wat fijn werkt. Hoewel matte kaarten altijd net dat beetje extra geven. In eerste instantie ogen deze kaarten misschien daardoor niet zo bijzonder.
Elke kaart heeft een kader. En de corresponderende speelkaart staat erop aangegeven. Verder staat er een hart, een bokaal, een blad of een eikeltje op afgebeeld. Die weer overeen komen met de speelkaarten (harten, schoppen, ruit, klaver). Verder staat de naam en nummer van de kaart erop afgebeeld.

De afbeeldingen zijn traditiegetrouw. Ze zijn voor een ervaren lenormand gebruiker makkelijk te herkennen. Maar wat een prachtige afbeeldingen zijn het!! De illustrator heeft er zo te zien voor gekozen om elke afbeelding eruit te laten springen. Dan wel met kleur, dan wel met beweging of bijzondere manier van plaatsen. Ik moet eerlijk bekennen dat zijn eerdere deck ‘gilded reverie lenormand’ mij nooit zo heeft aangesproken. Maar dat dit deck dit wel doet.

Ze hebben ervoor gekozen om van sommige kaarten meerdere opties te hebben. Zo zijn er voor de vogel kaart 2 soorten en hebben ze ook 2 mannen en 2 vrouwen in het deck gestopt. Opvallend is dat kaart 22 niet traditiegetrouw is. Normaal is dit ‘de weg’. Zij hebben ervoor gekozen om de kaart ‘choice’ te noemen. Als je het op zoekt is de betekenis gelukkig wel hetzelfde als de weg.

Naast de dubbele kaarten zitten er nog 8 extra kaarten in. Met onderwerpen die zij zelf belangrijk vonden. Ik moet zeggen dat de keuze mij zeker aanspreken. Het zijn onderwerpen en zelfs afbeeldingen die ik bij mijn charm casting er ook in heb gestopt (zie blog over charm casting voor meer info). Ze verrijken zeker dit deck.

Ik kan je dit deck zeker aanraden. Het is een duidelijk overzichtelijk deck. Maar heeft daarbij ontzettend veel mogelijkheden door de kennis die Toni Savory in het boek heeft neergezet. Daarnaast bieden de extra kaarten meer diepte aan. De afbeeldingen spreken tot de verbeelding, maar je hoeft niet diep te graven om erachter te komen wat ze betekenen. En naast dat ze bekend zijn, en daardoor voor beginnelingen prettig om te gebruiken, geven ze af en toe door de keuze van de afbeelding (denk bv aan de bordercolli als schapendrijver), je toch weer een andere richting om op te kijken.

Qua prijs? Ik heb hem in het buitenland gekocht, en weet echt niet meer wat ik ervoor heb betaald. Maar als ik online kijk dan variëren de prijzen van 27 euro tot boven de 40 euro. Dat zijn geen gekke prijzen voor een deck met een uitgebreid boek erbij.

Review: black salt/ pink sugar lenormand

Als er een deck is waar ik echt hartelijk om heb gelachen, dan is het dit deck wel. En dit bedoel ik niet op een hatelijke manier.

Het deck is ontworpen door Logan Townsend. Als je mijn blogs een beetje volgt heb je een eerder deck van hem gezien. Het precious possum lenormand deck. Dit was ook al zo’n deck waar ik om moest lachen door de illustraties.
Het leuke is dat dit deck bestaat uit twee decks; de black salt en de pink sugar lenormand.
In de omschrijving die hij zelf geeft verteld hij dat de twee decks zijn ontstaan vanuit het gevoel wat je hebt van een fijne kindertijd. En het de bedoeling is dat de decks het kinderlijke plezier laten zien, het magische en een tijd waarin alles gewoon kon gebeuren omdat je het door kinderogen bekeek.

Ik heb dit deck aangeschaft via Kickstarter. Dit betekent, zoals je misschien wel weet, dat je mee financiert aan het product zodat het ontwikkeld kan worden. Je weet nooit wanneer het deck wordt verstuurd. Bij sommige decks wacht ik een jaar, andere heb ik binnen een paar maanden. En je hebt het ook nooit eerder in je handen kunnen hebben. Het kan een enorme leuke verrassing zijn, of juist een gigantische flop. Dat is wel deel van de charme voor mij.

Het deck komt in een stevig doosje met magneetsluiting. Deze doosjes vind ik zelf altijd erg prettig in gebruik. De kaarten zitten stevig opgeborgen, maar het is voor mij niet moeilijk om het doosje open te maken. Het doosje zelf geeft al een beetje weer hoe de kaarten eruit gaan zien. Black salt heeft een zwarte doos, met glimmende letters. Pink sugar heeft een zoet wit met roze doosje met ook weer glimmende letters. De details op de doosjes zijn ook mooi, heel subtiel zit er een patroon verwerkt in de achtergrond.

De decks bevatten een uitklapbaar foldertje met een zeer beknopte beschrijving van de betekenissen van de kaarten. Het zijn meer steekwoorden. Voor iemand die net begint met het gebruiken van lenormand is dit misschien iets te summier.

Als je naar de kaarten kijkt zie je het zwart of wit/roze thema dus weer terug. Het zijn kaarten van 57mm x 87 mm. Ze hebben een matte afwerking, behalve de afbeeldingen. Deze hebben weer het glimmende, holografische effect. De kaarten zelf zijn bij beide met dezelfde afbeeldingen. Toch geven de donkere kaarten een ander gevoel dan de lichte kaarten. Het is dus puur wat je mooi vindt en prettig vindt om mee te werken.

Het is een deck wat je moet aanspreken. De afbeeldingen zijn simpel. Bij sommige decks vertellen de afbeeldingen op de kaarten al een heel verhaal. Dat is bij deze kaarten gewoon simpelweg niet zo. Elke kaart bevat 1 afbeelding, met daarbij in het engels onderaan de naam van de kaart, linksboven het nummer van de kaart, en rechtsboven het corresponderende nummer van het gewone spel kaarten.

Toch heeft hij er zijn eigen draai aan gegeven, eentje die ik zeker kan waarderen.
Zo begint het al bij de eerste kaart, de ruiter. Deze heeft hij veranderd in ‘skater’, en zie je een rolschaats. Bij kaart 7 moest ik erg lachen, en zag ik voor het eerst echt het kinderlijke plezier waarover hij het had. De slang is afgebeeld als de slang in het oude spelletje snake.
Kaart nummer 11 heeft hij er 2 keer in gedaan. Waarbij je kan kiezen tussen de ‘duster’ of ‘whip’.  Waarbij de laatste geen zweep is zoals je zou verwachten, maar een aardbei met slagroom. ‘Whipped cream’ natuurlijk. Of dit overeen komt met de betekenis van deze kaart, is natuurlijk een tweede. Maar het woordgrapje is leuk bedacht.
Ook kaart nummer 13, het kind, laat speelgoed uit de oude doos zien. De bekende gameboy zie je hierop terug. Daar hebben heel wat kinderen uren op gespeeld.
Kaart 19 laat een toren zien die veel mensen in huis tegen zullen komen. Een klimtoren voor katten.
Kaart 28 en 29 worden niet meer aangeduid als man en vrouw maar als persoon. En er zijn er van elk 2 in het spel.
Als laatste opvallende kaart is kaar 36. Hier kan je ook weer kiezen tussen twee kaarten. Je hebt ‘cross’ en ‘burden’. En vooral die laatste heeft mij laten lachen bij dit deck. Ik ben 35 jaar, en de tamagotchi was een hype in mijn kindertijd. En wat een last was het ook om er altijd maar voor te moeten zorgen!

Er zitten in het deck meer leuke details die inderdaad naar de kindertijd verwijzen. De beer is afgebeeld als een knuffelbeer, het huis is neergezet als een openhaard (en inderdaad, wat een huiselijk gevoel geeft dat als je een open haard hebt!). De ring laat een ring zien met een gigantische diamant. Maar als je beter kijkt dan herken je vast wel de lolly-ring erin terug. De vissen zijn goudvissen die veel mensen ook wel thuis hebben en op de maan zit een heel klein haasje.
Het is wel duidelijk dat een aantal dingen terug verwijzen naar een kindertijd in de jaren 90. Mijn eigen dochter zal niet alles herkennen of er zo om kunnen lachen als ik heb gedaan.

Zou ik dit deck aanraden aan iemand? Niet als je er serieus mee wil werken en net begint. Het is een lief deck, visueel echt leuk en mooi om te zien. De keuze van de simpele holografische afbeeldingen op een zwarte achtergrond of de wit/roze achtergrond is erg mooi. En het leid ook niet af, juist omdat er zo weinig op staat. Dat stoort nog wel eens bij decks, dat ze te druk zijn.
Er is mooi materiaal gebruikt en hij ligt echt prettig in de hand. Maar je moet lenormand wel heel goed in de vingers hebben om hiermee gewoon te kunnen werken. Want anders raak je echt in de war van de afbeeldingen die soms zijn gebruikt.

Wil je het kopen, ik raad altijd aan om dit bij de ontwerper zelf te doen ( elk deck apart kost 52,90): https://linktr.ee/LarkAndLegend

review: pagan lenormand

Ik was aan het neuzen in mijn kast om een nieuw orakeldeck een plekje te kunnen geven, toen ik dit doosje tegenkwam. Het is een al wat ouder deck, uit 2014, maar toch wil ik hem aan jullie laten zien.

Als pagan zijnde kan je misschien begrijpen dat de titel van deze lenormand mij gelijk aansprak. Ik moet ook zeggen dat het een deck is wat ik er vaker bij pak.
Het deck is gemaakt door Gina M. Pace. Met tekeningen van Franco Rivolli. Over Gina Pace heb ik niet veel kunnen vinden. Rivolli is wel een bekende kunstenaar, die meerdere decks heeft ontworpen.

Het stevige doosje is 21 cm bij 15 cm. De kaarten die erin zitten zijn dan ook dit formaat, een stuk groter dan standaard is. Er zit een mooi glossy boekje bij. Hierin omschrijft ze kort de oorsprong van lenormand, waarom ze heeft gekozen voor een pagan versie. Leuk is om te lezen waarom ze heeft gekozen voor 2 kaarten voor mannen en 2 kaarten voor vrouwen. Zoals ik al aangaf komt dit deck uit 2014. Ze geeft aan in de tekst dat ze er van overtuigd is dat dit het eerste deck is waarin er meer mogelijkheden zijn om te kiezen welke persoonlijkheid je zou willen gebruiken in een legging. Veel van de nieuwere decks hebben deze mogelijkheden inderdaad ook, maar dat was voorheen zeker niet standaard.
Wat verder erg leuk is in het boekje, zijn de verschillende leggingen die je kan doen met de kaarten. Ze heeft ervoor gekozen om in plaats van de meest bekende leggingen uit te leggen, er onbekende versies in op te nemen. Erg leuk dus voor de mensen die lenormand al langer gebruiken.

Zoals ik al aangaf zijn de kaarten van een groter formaat dan standaard is. Ik met mijn kleine handen vind dit lastig, het schudden van grote kaarten is nu eenmaal niet makkelijk. Maar als ik kijk naar de afbeeldingen, dan kan ik begrijpen dat er voor een groter formaat is gekozen. De afbeeldingen komen echt tot hun recht. Ik vind ze prachtig!
Zoals Gina omschrijft, en de kunstenaar ook op verschillende sites, is er voor gekozen om de originele betekenissen van de lenormand kaarten te gebruiken, maar dan met  een vleugje spiritualiteit en paganisme. En dit zie je inderdaad terug. De lenormand betekenissen zijn makkelijk te herkennen in de kaarten. Opvallend is wel dat er geen woord op de kaarten geschreven staat. Je zal dus wel wat kennis van lenormand moeten hebben om de kaarten soepel te kunnen lezen. De nummers staan er wel op, dus mocht je er toch nog niet zo in thuis zijn, dan kan je het altijd nog opzoeken.
Ook al worden de traditionele kaarten gebruikt, er is overduidelijk meer in de kaarten gebracht. Zo zie je veel symbolen of voorwerpen die door pagans worden gebruikt terug op de kaarten. Maar ook bepaalde rituelen (het gebruik van wierook, in een cirkel staan) zie je erop terug. Locaties die voor pagans en natuurliefhebbers belangrijk zijn worden erin verweven (zoals stonehenge in de zon-kaart of het gebruik van het labyrinth in de kaart de tuin).

Erg mooi is het feit dat er vier personen zijn die steeds terug komen op verschillende kaarten, als een soort rode lijn door het deck heen.
De vier pagans komen ook terug in de omschrijving van de kaarten. Deze omschrijvingen zijn uitgebreid en gebruiken de gewoontes en gebruiken van pagans om de kaarten toe te lichten. Dit is zeker geen standaard lijstje van opsommingen van betekenissen. En is het zeker waard om te lezen, om je kennis en connectie met de kaarten te verdiepen.

Voor de prijs hoef je hem niet te laten liggen. Voor 16,95 heb je hem al bij een bekende webwinkel. Wil je de winkel steunen waar hij vandaan komt? Dan moet je naar : https://www.loscarabeo.com/

Nog een leuke kanttekening. Hoewel de meeste dingen op natuur en traditie gericht zijn, zitten er toch ook wat moderne elementen in. Want de pagans van nu gaan immers ook met hun tijd mee. Zie je de moderne elementen in de onderste 3 kaarten?

Review: Magickal folklore lenormand

Veel decks gebruiken de ‘standaard’ uitleg van de lenormand kaarten. En dan is het speciale aan de kaarten vooral de nieuwe illustraties die je wel of niet aanspreken. Dit had ik eigenlijk ook van dit deck verwacht. Maar niets is minder waar.

Hex tarot (Hazel Potter) heeft in samenwerking met illustrator Roma May Design een deck gemaakt die laat zien dat ze verder zijn gaan kijken dan alleen lenormand, het is een verhaal op zichzelf geworden.
Maar voor dat ik daar dieper op inga even in het kort wat je zoal krijgt als je dit deck koopt.


Het doosje is niks bijzonders eigenlijk. Een standaard kartonnen doosje, enigszins dikker dan een normaal kaartspel. Dit komt omdat ze ervoor hebben gekozen om er een stevig boekje bij te leveren die in het doosje past. Ik vind het zonde. Van mij had dit deck een steviger en mooier doosje mogen hebben om in bewaard te worden.
Het boekje begint met een korte uitleg over het deck, de makers en hoe je het kan gebruiken. Daarna wordt elke kaart uitgelegd. Alles is in het Engels geschreven.
Het deck bevat de traditionele 36 kaarten, zijn glimmend en glad waardoor ze makkelijk in gebruik zijn.

Wat mij als eerste opviel was dat er gebruik is gemaakt van een bepaalde kleurenpalet, waardoor het deck een herfstig uiterlijk krijgt. Het is ook een eenheid hierdoor. Die eenheid wordt niet alleen gecreëerd door de kleuren, maar ook door de afbeeldingen. Bepaalde bloemen, paddenstoelen, dieren en mensen komen in meerdere afbeeldingen voor.

elementen zoals de zon, maan, bergen en natuur, zie je op meerdere kaarten terugkomen

Als je het boekje openslaat wordt er ook verteld over deze eenheid in het deck. De bedoeling van de maker was om een wereld te creëren rondom de kaarten. Elke kaart verteld een deel van het verhaal. De symboliek op de kaarten versterken dit alleen maar. De bergen, het weer, de stand van de maan of de zon, het draagt allemaal bij aan de betekenis van de kaart. Ze hebben gebruik gemaakt van invloeden uit hun eigen leven (de natuur die ze in hun eigen land veel tegenkomen), het paganisme en hekserij ( thebaanse schrift op de kaart ‘de weg’ of het gebruik van een yurt als huis). Voor degene die opletten, op sommige kaarten is ook gebruik gemaakt van runen. Het draagt allemaal bij aan de betekenis van de kaart en het verhaal wat deze wil overbrengen.

Voor iemand die het gewend is om met de lenormandkaarten te werken, geeft dit deck daarom ook echt weer wat meer diepgang aan je leggingen. Waar ik geregeld de boekjes die worden geleverd bij een deck niet eens meer doorneem, doe ik dit bij dit deck wel. Gewoon omdat het leuk is om te lezen, en soms ook echt een andere invalshoek geeft.

Het deck is, voor zover ik het nu kan vinden, alleen bij Hex Tarot te koop. Het kost 50 dollar. Ik vind het deck prachtig, maar misschien wat prijzig voor wat je krijgt. (als je het vergelijkt met andere decks).

De website van hex tarot en waar je het deck kan vinden:
https://hextarot.bigcartel.com/

Ik vind de afbeeldingen prachtig! Je kan printen ervan kopen op de etsy van de illustrator: https://www.etsy.com/uk/shop/RomaMayDesign

Leuk detail, de kaarten zijn terug te zien op deze kaart.

Review: lenormandia mini deck

Ik ben niet actief op zoek naar mini kaarten, maar ik wilde ze wel hebben. Het lijkt mij ontzettend handig om ze zo in mijn tas te kunnen gooien. Maar het blijkt dat ze niet echt te vinden zijn. Tot ik op Etsy iets kocht, en in de winkel verder keek en zag dat ze mini kaartjes hadden.

ieniemini

De kaartjes zijn 4 bij 6 centimeter, dus echt mini! Op de foto zie je ze op mijn hand liggen, en even voor jullie beeld, ik heb best kleine handen.
De kaartjes zijn glanzend en zijn erg stevig. Ze zijn makkelijk te schudden en te trekken.

Ze worden geleverd in een schattig klein vilten zakje, die je aan je sleutelbos kan hangen. Bij de kaarten zit een klein foldertje met een korte beschrijving van de kaarten. Het is jammer dat dit foldertje dan weer net niet in het zakje past. Maar qua omschrijving is het summier, dus echt gebruiken doe je het waarschijnlijk toch niet.

De afbeeldingen zijn simpel, ze laten duidelijk het onderwerp van de kaart zien. En zijn verder vrij trouw aan het originele ontwerp. Ze zijn kleurrijk en laten vooral ‘werkelijke’ dingen zien.

Als je op de Etsy kijkt dan staat er in de omschrijving dat de kaarten gemaakt zijn in samenwerking met Maria Valja. Zij maakt aquarellen, zo ook voor deze kaarten. Als je op haar website kijkt, dan herken je de stijl die ze ook gebruikt voor de lenormand kaarten.

de achterkant

Als je interesse hebt in het werk van Maria Valja : https://www.mariavalja.com/et/
Zou je de kaarten willen kopen (ze zijn 25 euro, prima prijs voor goede kwaliteit kaarten) : https://www.etsy.com/nl/search?q=lenormandia

Review: The Beatles lenormand

De voorkant van het doosje

Eerlijk gezegd was ik een beetje overdonderd door deze lenormand. De kleur, het ontwerp. Het staat ver van waar mijn voorkeur naar uitgaat. Maar ik moet ook eerlijk zijn dat ik echt lol heb gehad met het achterhalen waarom dit nu met the beatles te maken heeft.

de achterkant van het doosje

De ontwerper is Chris Leech en hij verkoopt deze lenormand ondertussen ook via etsy. Waar je zult zien dat hij ook een tarot heeft gemaakt met als thema The Beatles. Het ontwerp wordt ook door hem verklaard. Het is gebaseerd op de speelse stijl van de film ‘the yellow submarine’. 

De film ‘yellow submarine’ met liedjes van The Beatles
de submarine is op enkele kaarten ook weer terug te vinden

Je krijgt dit deck in een vrij standaard kartonnen doosje. Er zit een ‘zegel’ op, waardoor ik ervoor heb gekozen om het doosje steeds via de onderkant open te maken. Het lijkt mij zo zonde als het doosje beschadigd doordat ik de sticker netjes eraf probeer te krijgen.
De 36 kaarten zijn een standaard formaat en zijn glanzend. Ze liggen daardoor prima in de hand en zijn fijn om te gebruiken.
Bij de kaarten zit een uitklapbaar foldertje waarop de ontwerper in het heel kort heeft omschreven wat de kaarten betekenen. Je hebt er eigenlijk weinig aan, hoewel de quotes soms wel raak zijn.

Ik was vooral nieuwsgierig bij deze kaarten wat de teksten nu precies betekenden. Op de etsy van de ontwerper wordt kort uitgelegd dat de kaarten gebaseerd zijn op de liedjes van The Beatles. Maar vervolgens heb ik niet kunnen vinden welke liedjes dan precies. Aangezien The Beatles op zich wel bekend bij mij zijn, en ik echt veel liedjes herken. Moet ik bekennen dat ik er niet zelf uitkwam. Maar het waren wel liedjes die ik in mijn jeugd regelmatig heb gehoord. Ik heb daarom mijn vader gevraagd om eens een blik te werpen op de kaarten. Uiteindelijk hebben we een gezellig aantal uurtjes doorgebracht met teksten opzoeken en liedjes beluisteren. En heb ik, naar mijn idee, een aardig leuk lijstje kunnen creëren.

 1. 2 titels: day tripper en ticket to ride
 2. Tekst op de kaart komt uit het lied ‘things we said today’
 3. Tekst op de kaart komt uit ‘lucy in the sky with diamonds’
 4. Tekst op de kaart komt uit ‘when i’m 64’
 5. Tekst op de kaart komt uit ‘strawberry fields’
 6. Tekst op de kaart komt uit ‘tell me what you see’
 7. Tekst op de kaart staat op de witte lp, als ze een overgang aan elkaar praten ‘revolution’
 8. Titel: eleonor Rigby. In het lied gaat ze dood (vandaar de connectie met deze kaart)
 9. Tekst op de kaart komt uit ‘lucy in the sky with diamonds’
 10. Titel: duchess kilkaldy
 11. Titel: with al little help from my friends
 12. Titel: blackbird
 13. Titel: litlle child
 14. Titel: matchbox
 15. Deze is niet terug te vinden. Misschien een ode aan alle dieren die in de liedjes te horen zijn??
 16. Tekst op de kaart komt uit ‘and I love her’
 17. Woordgrapje met de naam van bandlid Richard Starkey (Ringo Starr)
 18. Titel: hey bulldog
 19. Tekst op de kaart komt uit ‘I’m the walrus’
 20. Titel: octopus garden
 21. Tekst op de kaart komt uit ‘mother nature’s son’
 22. Titel: the long and winding road
 23. Tekst op de kaart komt uit ‘here comes the sun’
 24. Titel: sgt Pepper’s lonely hearts
 25. Tekst op de kaart komt uit ‘ob la di, ob la da
 26. Tekst op de kaart komt uit ‘paperback writer’
 27. Tekst op de kaart komt uit ‘P.S. I love you
 28. Titel: nowhere men
 29. Titel: she’s a woman ( b kant van hitsingle I feel Fine’
 30. Tekst op de kaart komt uit ‘the ballad of John and Yoko’ (geschreven in het Hilton in Amsterdam)
 31. Titel: here comes the sun
 32. Titel: mr. Moonlight
 33. Titel: everybody’s got something to hide except me and my monkey
 34. Tekst op de kaart komt uit ‘I’m the walrus’
 35. Tekst op de kaart komt uit ‘only a northern sun’
 36. Titel: across the universe

Als je de kaarten verder bekijkt zie je dat de stijl van ‘ yellow submarine’ niet overal terug komt. De vrolijke cartoon achtige tekeningen worden afgewisseld met wat realistischere collage-achtige afbeeldingen.

Voor de echte Beatles-fans is dit natuurlijk een deck wat je moet hebben! Hou je van kleur, en een wat drukkere kaart dan is deze ook erg leuk om te gebruiken. Ik kan mij echter ook goed voorstellen dat juist dit drukke op de kaarten af zal schrikken. Het schrok mij in ieder geval in eerste instantie af. Maar sinds ik de kaarten ben gaan bekijken om erachter te komen welke liederen van The Beatles nu precies zijn gebruikt ben ik ze toch anders gaan bekijken. De ontwerper heeft echt zijn creativiteit gebruikt en een connectie met de songteksten gezocht die ik echt kan waarderen.

Mocht je de kaarten willen kopen, ze zijn te koop op zijn Etsy. Voor 21,96 krijg je het deck in een kartonnen doosje. Enigszins prijzig naar mijn mening. Maar je krijgt er wel een leuk deck voor terug, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. En ik raad je aan om, terwijl je de kaarten bestudeerd, de muziek op te zoeken en even te genieten!

De kaarten zijn te koop op : https://www.etsy.com/nl/shop/WelkinTarot

Review: Gilded reverie lenormand

Dit is een zeer gewild deck. Zo onwijs veel mensen geven aan dat zij graag met dit deck werken. Zelfs mijn dochter is verliefd op de kaarten. En ik, ik heb er dus eigenlijk geen klik mee.

Het gilded reverie deck is ontworpen door de kunstenaar Ciro Marchetti . Als je zijn website bekijkt, zie je echt prachtige illustraties en verschillende tarot decks met zijn kunstwerken. Vol fantasie en kleur. Een herkenbare stijl die je ook terugziet op het gilded reverie lenormand deck.

De versie die ik hier laat zien is al een oudere. Als je nu op internet zoekt zie je de expanded editie. Waarbij hij er 47 kaarten van heeft gemaakt, in plaats van de traditionele 36. Het is goed om te weten dat de kaarten die je dus tegenwoordig kan kopen, iets uitgebreider is dan wat ik hier laat zien. De basiskaarten die je hier ziet, heb je dan natuurlijk wel.

Het doosje is zeer stevig met een magneetsluiting. Op de voorkant zie je 1 van de kaarten en een aantal gouden details. Dit goud zie je ook weer terug in de zijkant van de kaarten.
De kaarten zijn extreem glanzend en stevig. Persoonlijk spreekt mij dit echt niet aan, het voelt een beetje plastic- achtig aan. Het formaat van de kaarten is standaard, en ligt daardoor wel goed in de hand (ook bij mijn extreem kleine handen).

Mijn deck heeft de traditionele 36 kaarten. Met een klein boekje erbij met korte uitleg. Voor zo’n klein boekje wordt er wel veel uitgelegd en dat is fijn voor de mensen die de kaarten nog moeten leren kennen.


De afbeeldingen zijn erg mooi. Sierlijk, vrouwelijk, fantasierijk, kleurig, krullerig. Allemaal termen waaraan ik moet denken als ik de afbeeldingen bekijk. Mijn dochter roept alleen maar: wauw! De zwarte rand en vormgeving rondom de cijfers is op elke kaart hetzelfde. Dat geeft het een mooie eenheid en bepaald soort rust. Dit is fijn, want er gebeurd zeer veel op elke kaart. Er zijn veel details te zien, zowel op de voorgrond als achtergrond. Hierdoor vind ik de kaarten erg toegankelijk. Ze vertellen een eigen verhaal en leggen zichzelf bijna uit. En dat is natuurlijk de kracht van lenormand. Ik vind het drukke van de afbeeldingen wel erg afleidend in een grote legging. Dan zijn de kaarten bijna niet meer van elkaar te onderscheiden. En kan ik mij zo voorstellen dat je niet weet waar je moet kijken.

De kaarten zijn volgens mij overal te koop. De bekende online winkels en groothandels hebben hem. En als ik hoopvol een categorie open bij een spirituele online winkel, moet ik bijna teleurgesteld concluderen dat ze een gigantische lijst met mooie tarotdecks hebben, maar het aanbod van lenormand decks erg summier zijn. En dan is 1 van de decks die ze hebben, het gilded reverie lenormand deck. Ik vermoed dat dit deck daarom ook zo populair is, omdat hij hoort bij het standaard aanbod. En hij creatiever en kleurrijker is dan een aantal andere decks die je ook makkelijk kan vinden.

Ik heb de prijs gepakt bij een bekende online Nederlandse winkel, en dan betaal je dus 37,43. Dan heb je wel de expanded editie (degene met meer kaarten, weet je nog). En dat is een realistische prijs. Je krijgt dan een stevige doos met stevige kaarten en een boekje.

website van de maker: https://www.ciromarchetti.com/

Review: Clair de Lune

Ik durf niet te zeggen wanneer ik dit deck heb gekocht, wel dat ik hem echt ontzettend graag wilde hebben. Maar dat ik de pech had dat hij steeds niet beschikbaar was.
Nu ik hem weer pak zie ik weer waarom ik hem zo mooi vond. En waarom ik de website van Ana Tourian in de gaten bleef houden.

Het is leuk om de website weer op te zoeken, en te zien dat er toch iets is veranderd. Ik heb nog de oude editie, de blikken versie met het opgevouwen ‘boekje’ erin. Tegenwoordig is deze niet meer te koop, en verkoopt ze enkel nog de versie met het kartonnen doosje. De kaarten zijn wel hetzelfde gebleven.

Ana Tourian is een kunstenares, met echt prachtige werken. Op haar website zie je dat ze meerdere orakel en tarot decks heeft ontworpen.
Bij clair de lune is gebruik gemaakt van de ets- techniek. Vervolgens heeft ze op de computer de geel en blauw tinten toegevoegd. Deze tinten geven het gevoel alsof alles beschenen wordt door de maan en elke afbeelding zich bij nacht afspeelt.
De kaarten, met het standaard kaart formaat, zijn glanzend met afgeronde hoeken. Elke kaart is zwart, met een blauw/gele afbeelding.  

Het deck, wat bestaat uit de traditionele 36 kaarten, bevat wel een extra man en vrouw kaart. Opvallend is dat voor de rest alle kaarten overeenkomen met de traditionele kaarten.
De charme van dit deck ligt niet bij de eigen inbreng of verandering van de ontwerper, maar bij de afbeeldingen zelf. De afbeeldingen zijn simpel, maar wel gedetailleerd op zichzelf. Er staan geen tierelantijntjes op of overbodige dingen. Je ziet in één keer welke kaart je hebt getrokken. De naam en het nummer staan er verder ook op afgebeeld.

Ik denk dat dit deck je raakt, of dat het je niks doet.
Het is een prima deck voor zowel beginners als mensen die bekend zijn met lenormand. De afbeeldingen zijn duidelijk te lezen. Het boekje is meer een hele beknopte uitleg. Wil je meer weten over een kaart, dan zal je toch je informatie ergens anders vandaan moeten halen.

Prachtig neergezet hoe de wolken kunnen overweldigen, en de boom zijn takken en wortels ver kan laten reiken.

Ik ben een voorstander van het kopen bij de bron, als dit kan. Tourian verkoopt het deck zelf (ook al zag ik het deck ook bij bekende buitenlandse online winkels voorbij komen). Het kost 27 dollar. Dan koop je wel de tweede editie, degene in een standaard kartonnen doosje. Persoonlijk vind ik het blikken doosje mooier, maar de kaarten zijn hetzelfde en daar gaat het immers om.

De website van Ana Tourian: https://www.anatourianart.com/
De website waar zij het deck verkoopt: https://www.anatourianart.com/product-page/clair-de-lune-lenormand