Review: black salt/ pink sugar lenormand

Als er een deck is waar ik echt hartelijk om heb gelachen, dan is het dit deck wel. En dit bedoel ik niet op een hatelijke manier.

Het deck is ontworpen door Logan Townsend. Als je mijn blogs een beetje volgt heb je een eerder deck van hem gezien. Het precious possum lenormand deck. Dit was ook al zo’n deck waar ik om moest lachen door de illustraties.
Het leuke is dat dit deck bestaat uit twee decks; de black salt en de pink sugar lenormand.
In de omschrijving die hij zelf geeft verteld hij dat de twee decks zijn ontstaan vanuit het gevoel wat je hebt van een fijne kindertijd. En het de bedoeling is dat de decks het kinderlijke plezier laten zien, het magische en een tijd waarin alles gewoon kon gebeuren omdat je het door kinderogen bekeek.

Ik heb dit deck aangeschaft via Kickstarter. Dit betekent, zoals je misschien wel weet, dat je mee financiert aan het product zodat het ontwikkeld kan worden. Je weet nooit wanneer het deck wordt verstuurd. Bij sommige decks wacht ik een jaar, andere heb ik binnen een paar maanden. En je hebt het ook nooit eerder in je handen kunnen hebben. Het kan een enorme leuke verrassing zijn, of juist een gigantische flop. Dat is wel deel van de charme voor mij.

Het deck komt in een stevig doosje met magneetsluiting. Deze doosjes vind ik zelf altijd erg prettig in gebruik. De kaarten zitten stevig opgeborgen, maar het is voor mij niet moeilijk om het doosje open te maken. Het doosje zelf geeft al een beetje weer hoe de kaarten eruit gaan zien. Black salt heeft een zwarte doos, met glimmende letters. Pink sugar heeft een zoet wit met roze doosje met ook weer glimmende letters. De details op de doosjes zijn ook mooi, heel subtiel zit er een patroon verwerkt in de achtergrond.

De decks bevatten een uitklapbaar foldertje met een zeer beknopte beschrijving van de betekenissen van de kaarten. Het zijn meer steekwoorden. Voor iemand die net begint met het gebruiken van lenormand is dit misschien iets te summier.

Als je naar de kaarten kijkt zie je het zwart of wit/roze thema dus weer terug. Het zijn kaarten van 57mm x 87 mm. Ze hebben een matte afwerking, behalve de afbeeldingen. Deze hebben weer het glimmende, holografische effect. De kaarten zelf zijn bij beide met dezelfde afbeeldingen. Toch geven de donkere kaarten een ander gevoel dan de lichte kaarten. Het is dus puur wat je mooi vindt en prettig vindt om mee te werken.

Het is een deck wat je moet aanspreken. De afbeeldingen zijn simpel. Bij sommige decks vertellen de afbeeldingen op de kaarten al een heel verhaal. Dat is bij deze kaarten gewoon simpelweg niet zo. Elke kaart bevat 1 afbeelding, met daarbij in het engels onderaan de naam van de kaart, linksboven het nummer van de kaart, en rechtsboven het corresponderende nummer van het gewone spel kaarten.

Toch heeft hij er zijn eigen draai aan gegeven, eentje die ik zeker kan waarderen.
Zo begint het al bij de eerste kaart, de ruiter. Deze heeft hij veranderd in ‘skater’, en zie je een rolschaats. Bij kaart 7 moest ik erg lachen, en zag ik voor het eerst echt het kinderlijke plezier waarover hij het had. De slang is afgebeeld als de slang in het oude spelletje snake.
Kaart nummer 11 heeft hij er 2 keer in gedaan. Waarbij je kan kiezen tussen de ‘duster’ of ‘whip’.  Waarbij de laatste geen zweep is zoals je zou verwachten, maar een aardbei met slagroom. ‘Whipped cream’ natuurlijk. Of dit overeen komt met de betekenis van deze kaart, is natuurlijk een tweede. Maar het woordgrapje is leuk bedacht.
Ook kaart nummer 13, het kind, laat speelgoed uit de oude doos zien. De bekende gameboy zie je hierop terug. Daar hebben heel wat kinderen uren op gespeeld.
Kaart 19 laat een toren zien die veel mensen in huis tegen zullen komen. Een klimtoren voor katten.
Kaart 28 en 29 worden niet meer aangeduid als man en vrouw maar als persoon. En er zijn er van elk 2 in het spel.
Als laatste opvallende kaart is kaar 36. Hier kan je ook weer kiezen tussen twee kaarten. Je hebt ‘cross’ en ‘burden’. En vooral die laatste heeft mij laten lachen bij dit deck. Ik ben 35 jaar, en de tamagotchi was een hype in mijn kindertijd. En wat een last was het ook om er altijd maar voor te moeten zorgen!

Er zitten in het deck meer leuke details die inderdaad naar de kindertijd verwijzen. De beer is afgebeeld als een knuffelbeer, het huis is neergezet als een openhaard (en inderdaad, wat een huiselijk gevoel geeft dat als je een open haard hebt!). De ring laat een ring zien met een gigantische diamant. Maar als je beter kijkt dan herken je vast wel de lolly-ring erin terug. De vissen zijn goudvissen die veel mensen ook wel thuis hebben en op de maan zit een heel klein haasje.
Het is wel duidelijk dat een aantal dingen terug verwijzen naar een kindertijd in de jaren 90. Mijn eigen dochter zal niet alles herkennen of er zo om kunnen lachen als ik heb gedaan.

Zou ik dit deck aanraden aan iemand? Niet als je er serieus mee wil werken en net begint. Het is een lief deck, visueel echt leuk en mooi om te zien. De keuze van de simpele holografische afbeeldingen op een zwarte achtergrond of de wit/roze achtergrond is erg mooi. En het leid ook niet af, juist omdat er zo weinig op staat. Dat stoort nog wel eens bij decks, dat ze te druk zijn.
Er is mooi materiaal gebruikt en hij ligt echt prettig in de hand. Maar je moet lenormand wel heel goed in de vingers hebben om hiermee gewoon te kunnen werken. Want anders raak je echt in de war van de afbeeldingen die soms zijn gebruikt.

Wil je het kopen, ik raad altijd aan om dit bij de ontwerper zelf te doen ( elk deck apart kost 52,90): https://linktr.ee/LarkAndLegend

review: pagan lenormand

Ik was aan het neuzen in mijn kast om een nieuw orakeldeck een plekje te kunnen geven, toen ik dit doosje tegenkwam. Het is een al wat ouder deck, uit 2014, maar toch wil ik hem aan jullie laten zien.

Als pagan zijnde kan je misschien begrijpen dat de titel van deze lenormand mij gelijk aansprak. Ik moet ook zeggen dat het een deck is wat ik er vaker bij pak.
Het deck is gemaakt door Gina M. Pace. Met tekeningen van Franco Rivolli. Over Gina Pace heb ik niet veel kunnen vinden. Rivolli is wel een bekende kunstenaar, die meerdere decks heeft ontworpen.

Het stevige doosje is 21 cm bij 15 cm. De kaarten die erin zitten zijn dan ook dit formaat, een stuk groter dan standaard is. Er zit een mooi glossy boekje bij. Hierin omschrijft ze kort de oorsprong van lenormand, waarom ze heeft gekozen voor een pagan versie. Leuk is om te lezen waarom ze heeft gekozen voor 2 kaarten voor mannen en 2 kaarten voor vrouwen. Zoals ik al aangaf komt dit deck uit 2014. Ze geeft aan in de tekst dat ze er van overtuigd is dat dit het eerste deck is waarin er meer mogelijkheden zijn om te kiezen welke persoonlijkheid je zou willen gebruiken in een legging. Veel van de nieuwere decks hebben deze mogelijkheden inderdaad ook, maar dat was voorheen zeker niet standaard.
Wat verder erg leuk is in het boekje, zijn de verschillende leggingen die je kan doen met de kaarten. Ze heeft ervoor gekozen om in plaats van de meest bekende leggingen uit te leggen, er onbekende versies in op te nemen. Erg leuk dus voor de mensen die lenormand al langer gebruiken.

Zoals ik al aangaf zijn de kaarten van een groter formaat dan standaard is. Ik met mijn kleine handen vind dit lastig, het schudden van grote kaarten is nu eenmaal niet makkelijk. Maar als ik kijk naar de afbeeldingen, dan kan ik begrijpen dat er voor een groter formaat is gekozen. De afbeeldingen komen echt tot hun recht. Ik vind ze prachtig!
Zoals Gina omschrijft, en de kunstenaar ook op verschillende sites, is er voor gekozen om de originele betekenissen van de lenormand kaarten te gebruiken, maar dan met  een vleugje spiritualiteit en paganisme. En dit zie je inderdaad terug. De lenormand betekenissen zijn makkelijk te herkennen in de kaarten. Opvallend is wel dat er geen woord op de kaarten geschreven staat. Je zal dus wel wat kennis van lenormand moeten hebben om de kaarten soepel te kunnen lezen. De nummers staan er wel op, dus mocht je er toch nog niet zo in thuis zijn, dan kan je het altijd nog opzoeken.
Ook al worden de traditionele kaarten gebruikt, er is overduidelijk meer in de kaarten gebracht. Zo zie je veel symbolen of voorwerpen die door pagans worden gebruikt terug op de kaarten. Maar ook bepaalde rituelen (het gebruik van wierook, in een cirkel staan) zie je erop terug. Locaties die voor pagans en natuurliefhebbers belangrijk zijn worden erin verweven (zoals stonehenge in de zon-kaart of het gebruik van het labyrinth in de kaart de tuin).

Erg mooi is het feit dat er vier personen zijn die steeds terug komen op verschillende kaarten, als een soort rode lijn door het deck heen.
De vier pagans komen ook terug in de omschrijving van de kaarten. Deze omschrijvingen zijn uitgebreid en gebruiken de gewoontes en gebruiken van pagans om de kaarten toe te lichten. Dit is zeker geen standaard lijstje van opsommingen van betekenissen. En is het zeker waard om te lezen, om je kennis en connectie met de kaarten te verdiepen.

Voor de prijs hoef je hem niet te laten liggen. Voor 16,95 heb je hem al bij een bekende webwinkel. Wil je de winkel steunen waar hij vandaan komt? Dan moet je naar : https://www.loscarabeo.com/

Nog een leuke kanttekening. Hoewel de meeste dingen op natuur en traditie gericht zijn, zitten er toch ook wat moderne elementen in. Want de pagans van nu gaan immers ook met hun tijd mee. Zie je de moderne elementen in de onderste 3 kaarten?

Review: Magickal folklore lenormand

Veel decks gebruiken de ‘standaard’ uitleg van de lenormand kaarten. En dan is het speciale aan de kaarten vooral de nieuwe illustraties die je wel of niet aanspreken. Dit had ik eigenlijk ook van dit deck verwacht. Maar niets is minder waar.

Hex tarot (Hazel Potter) heeft in samenwerking met illustrator Roma May Design een deck gemaakt die laat zien dat ze verder zijn gaan kijken dan alleen lenormand, het is een verhaal op zichzelf geworden.
Maar voor dat ik daar dieper op inga even in het kort wat je zoal krijgt als je dit deck koopt.


Het doosje is niks bijzonders eigenlijk. Een standaard kartonnen doosje, enigszins dikker dan een normaal kaartspel. Dit komt omdat ze ervoor hebben gekozen om er een stevig boekje bij te leveren die in het doosje past. Ik vind het zonde. Van mij had dit deck een steviger en mooier doosje mogen hebben om in bewaard te worden.
Het boekje begint met een korte uitleg over het deck, de makers en hoe je het kan gebruiken. Daarna wordt elke kaart uitgelegd. Alles is in het Engels geschreven.
Het deck bevat de traditionele 36 kaarten, zijn glimmend en glad waardoor ze makkelijk in gebruik zijn.

Wat mij als eerste opviel was dat er gebruik is gemaakt van een bepaalde kleurenpalet, waardoor het deck een herfstig uiterlijk krijgt. Het is ook een eenheid hierdoor. Die eenheid wordt niet alleen gecreëerd door de kleuren, maar ook door de afbeeldingen. Bepaalde bloemen, paddenstoelen, dieren en mensen komen in meerdere afbeeldingen voor.

elementen zoals de zon, maan, bergen en natuur, zie je op meerdere kaarten terugkomen

Als je het boekje openslaat wordt er ook verteld over deze eenheid in het deck. De bedoeling van de maker was om een wereld te creëren rondom de kaarten. Elke kaart verteld een deel van het verhaal. De symboliek op de kaarten versterken dit alleen maar. De bergen, het weer, de stand van de maan of de zon, het draagt allemaal bij aan de betekenis van de kaart. Ze hebben gebruik gemaakt van invloeden uit hun eigen leven (de natuur die ze in hun eigen land veel tegenkomen), het paganisme en hekserij ( thebaanse schrift op de kaart ‘de weg’ of het gebruik van een yurt als huis). Voor degene die opletten, op sommige kaarten is ook gebruik gemaakt van runen. Het draagt allemaal bij aan de betekenis van de kaart en het verhaal wat deze wil overbrengen.

Voor iemand die het gewend is om met de lenormandkaarten te werken, geeft dit deck daarom ook echt weer wat meer diepgang aan je leggingen. Waar ik geregeld de boekjes die worden geleverd bij een deck niet eens meer doorneem, doe ik dit bij dit deck wel. Gewoon omdat het leuk is om te lezen, en soms ook echt een andere invalshoek geeft.

Het deck is, voor zover ik het nu kan vinden, alleen bij Hex Tarot te koop. Het kost 50 dollar. Ik vind het deck prachtig, maar misschien wat prijzig voor wat je krijgt. (als je het vergelijkt met andere decks).

De website van hex tarot en waar je het deck kan vinden:
https://hextarot.bigcartel.com/

Ik vind de afbeeldingen prachtig! Je kan printen ervan kopen op de etsy van de illustrator: https://www.etsy.com/uk/shop/RomaMayDesign

Leuk detail, de kaarten zijn terug te zien op deze kaart.

Review: lenormandia mini deck

Ik ben niet actief op zoek naar mini kaarten, maar ik wilde ze wel hebben. Het lijkt mij ontzettend handig om ze zo in mijn tas te kunnen gooien. Maar het blijkt dat ze niet echt te vinden zijn. Tot ik op Etsy iets kocht, en in de winkel verder keek en zag dat ze mini kaartjes hadden.

ieniemini

De kaartjes zijn 4 bij 6 centimeter, dus echt mini! Op de foto zie je ze op mijn hand liggen, en even voor jullie beeld, ik heb best kleine handen.
De kaartjes zijn glanzend en zijn erg stevig. Ze zijn makkelijk te schudden en te trekken.

Ze worden geleverd in een schattig klein vilten zakje, die je aan je sleutelbos kan hangen. Bij de kaarten zit een klein foldertje met een korte beschrijving van de kaarten. Het is jammer dat dit foldertje dan weer net niet in het zakje past. Maar qua omschrijving is het summier, dus echt gebruiken doe je het waarschijnlijk toch niet.

De afbeeldingen zijn simpel, ze laten duidelijk het onderwerp van de kaart zien. En zijn verder vrij trouw aan het originele ontwerp. Ze zijn kleurrijk en laten vooral ‘werkelijke’ dingen zien.

Als je op de Etsy kijkt dan staat er in de omschrijving dat de kaarten gemaakt zijn in samenwerking met Maria Valja. Zij maakt aquarellen, zo ook voor deze kaarten. Als je op haar website kijkt, dan herken je de stijl die ze ook gebruikt voor de lenormand kaarten.

de achterkant

Als je interesse hebt in het werk van Maria Valja : https://www.mariavalja.com/et/
Zou je de kaarten willen kopen (ze zijn 25 euro, prima prijs voor goede kwaliteit kaarten) : https://www.etsy.com/nl/search?q=lenormandia

Review: The Beatles lenormand

De voorkant van het doosje

Eerlijk gezegd was ik een beetje overdonderd door deze lenormand. De kleur, het ontwerp. Het staat ver van waar mijn voorkeur naar uitgaat. Maar ik moet ook eerlijk zijn dat ik echt lol heb gehad met het achterhalen waarom dit nu met the beatles te maken heeft.

de achterkant van het doosje

De ontwerper is Chris Leech en hij verkoopt deze lenormand ondertussen ook via etsy. Waar je zult zien dat hij ook een tarot heeft gemaakt met als thema The Beatles. Het ontwerp wordt ook door hem verklaard. Het is gebaseerd op de speelse stijl van de film ‘the yellow submarine’. 

De film ‘yellow submarine’ met liedjes van The Beatles
de submarine is op enkele kaarten ook weer terug te vinden

Je krijgt dit deck in een vrij standaard kartonnen doosje. Er zit een ‘zegel’ op, waardoor ik ervoor heb gekozen om het doosje steeds via de onderkant open te maken. Het lijkt mij zo zonde als het doosje beschadigd doordat ik de sticker netjes eraf probeer te krijgen.
De 36 kaarten zijn een standaard formaat en zijn glanzend. Ze liggen daardoor prima in de hand en zijn fijn om te gebruiken.
Bij de kaarten zit een uitklapbaar foldertje waarop de ontwerper in het heel kort heeft omschreven wat de kaarten betekenen. Je hebt er eigenlijk weinig aan, hoewel de quotes soms wel raak zijn.

Ik was vooral nieuwsgierig bij deze kaarten wat de teksten nu precies betekenden. Op de etsy van de ontwerper wordt kort uitgelegd dat de kaarten gebaseerd zijn op de liedjes van The Beatles. Maar vervolgens heb ik niet kunnen vinden welke liedjes dan precies. Aangezien The Beatles op zich wel bekend bij mij zijn, en ik echt veel liedjes herken. Moet ik bekennen dat ik er niet zelf uitkwam. Maar het waren wel liedjes die ik in mijn jeugd regelmatig heb gehoord. Ik heb daarom mijn vader gevraagd om eens een blik te werpen op de kaarten. Uiteindelijk hebben we een gezellig aantal uurtjes doorgebracht met teksten opzoeken en liedjes beluisteren. En heb ik, naar mijn idee, een aardig leuk lijstje kunnen creëren.

  1. 2 titels: day tripper en ticket to ride
  2. Tekst op de kaart komt uit het lied ‘things we said today’
  3. Tekst op de kaart komt uit ‘lucy in the sky with diamonds’
  4. Tekst op de kaart komt uit ‘when i’m 64’
  5. Tekst op de kaart komt uit ‘strawberry fields’
  6. Tekst op de kaart komt uit ‘tell me what you see’
  7. Tekst op de kaart staat op de witte lp, als ze een overgang aan elkaar praten ‘revolution’
  8. Titel: eleonor Rigby. In het lied gaat ze dood (vandaar de connectie met deze kaart)
  9. Tekst op de kaart komt uit ‘lucy in the sky with diamonds’
  10. Titel: duchess kilkaldy
  11. Titel: with al little help from my friends
  12. Titel: blackbird
  13. Titel: litlle child
  14. Titel: matchbox
  15. Deze is niet terug te vinden. Misschien een ode aan alle dieren die in de liedjes te horen zijn??
  16. Tekst op de kaart komt uit ‘and I love her’
  17. Woordgrapje met de naam van bandlid Richard Starkey (Ringo Starr)
  18. Titel: hey bulldog
  19. Tekst op de kaart komt uit ‘I’m the walrus’
  20. Titel: octopus garden
  21. Tekst op de kaart komt uit ‘mother nature’s son’
  22. Titel: the long and winding road
  23. Tekst op de kaart komt uit ‘here comes the sun’
  24. Titel: sgt Pepper’s lonely hearts
  25. Tekst op de kaart komt uit ‘ob la di, ob la da
  26. Tekst op de kaart komt uit ‘paperback writer’
  27. Tekst op de kaart komt uit ‘P.S. I love you
  28. Titel: nowhere men
  29. Titel: she’s a woman ( b kant van hitsingle I feel Fine’
  30. Tekst op de kaart komt uit ‘the ballad of John and Yoko’ (geschreven in het Hilton in Amsterdam)
  31. Titel: here comes the sun
  32. Titel: mr. Moonlight
  33. Titel: everybody’s got something to hide except me and my monkey
  34. Tekst op de kaart komt uit ‘I’m the walrus’
  35. Tekst op de kaart komt uit ‘only a northern sun’
  36. Titel: across the universe

Als je de kaarten verder bekijkt zie je dat de stijl van ‘ yellow submarine’ niet overal terug komt. De vrolijke cartoon achtige tekeningen worden afgewisseld met wat realistischere collage-achtige afbeeldingen.

Voor de echte Beatles-fans is dit natuurlijk een deck wat je moet hebben! Hou je van kleur, en een wat drukkere kaart dan is deze ook erg leuk om te gebruiken. Ik kan mij echter ook goed voorstellen dat juist dit drukke op de kaarten af zal schrikken. Het schrok mij in ieder geval in eerste instantie af. Maar sinds ik de kaarten ben gaan bekijken om erachter te komen welke liederen van The Beatles nu precies zijn gebruikt ben ik ze toch anders gaan bekijken. De ontwerper heeft echt zijn creativiteit gebruikt en een connectie met de songteksten gezocht die ik echt kan waarderen.

Mocht je de kaarten willen kopen, ze zijn te koop op zijn Etsy. Voor 21,96 krijg je het deck in een kartonnen doosje. Enigszins prijzig naar mijn mening. Maar je krijgt er wel een leuk deck voor terug, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. En ik raad je aan om, terwijl je de kaarten bestudeerd, de muziek op te zoeken en even te genieten!

De kaarten zijn te koop op : https://www.etsy.com/nl/shop/WelkinTarot

Review: Gilded reverie lenormand

Dit is een zeer gewild deck. Zo onwijs veel mensen geven aan dat zij graag met dit deck werken. Zelfs mijn dochter is verliefd op de kaarten. En ik, ik heb er dus eigenlijk geen klik mee.

Het gilded reverie deck is ontworpen door de kunstenaar Ciro Marchetti . Als je zijn website bekijkt, zie je echt prachtige illustraties en verschillende tarot decks met zijn kunstwerken. Vol fantasie en kleur. Een herkenbare stijl die je ook terugziet op het gilded reverie lenormand deck.

De versie die ik hier laat zien is al een oudere. Als je nu op internet zoekt zie je de expanded editie. Waarbij hij er 47 kaarten van heeft gemaakt, in plaats van de traditionele 36. Het is goed om te weten dat de kaarten die je dus tegenwoordig kan kopen, iets uitgebreider is dan wat ik hier laat zien. De basiskaarten die je hier ziet, heb je dan natuurlijk wel.

Het doosje is zeer stevig met een magneetsluiting. Op de voorkant zie je 1 van de kaarten en een aantal gouden details. Dit goud zie je ook weer terug in de zijkant van de kaarten.
De kaarten zijn extreem glanzend en stevig. Persoonlijk spreekt mij dit echt niet aan, het voelt een beetje plastic- achtig aan. Het formaat van de kaarten is standaard, en ligt daardoor wel goed in de hand (ook bij mijn extreem kleine handen).

Mijn deck heeft de traditionele 36 kaarten. Met een klein boekje erbij met korte uitleg. Voor zo’n klein boekje wordt er wel veel uitgelegd en dat is fijn voor de mensen die de kaarten nog moeten leren kennen.


De afbeeldingen zijn erg mooi. Sierlijk, vrouwelijk, fantasierijk, kleurig, krullerig. Allemaal termen waaraan ik moet denken als ik de afbeeldingen bekijk. Mijn dochter roept alleen maar: wauw! De zwarte rand en vormgeving rondom de cijfers is op elke kaart hetzelfde. Dat geeft het een mooie eenheid en bepaald soort rust. Dit is fijn, want er gebeurd zeer veel op elke kaart. Er zijn veel details te zien, zowel op de voorgrond als achtergrond. Hierdoor vind ik de kaarten erg toegankelijk. Ze vertellen een eigen verhaal en leggen zichzelf bijna uit. En dat is natuurlijk de kracht van lenormand. Ik vind het drukke van de afbeeldingen wel erg afleidend in een grote legging. Dan zijn de kaarten bijna niet meer van elkaar te onderscheiden. En kan ik mij zo voorstellen dat je niet weet waar je moet kijken.

De kaarten zijn volgens mij overal te koop. De bekende online winkels en groothandels hebben hem. En als ik hoopvol een categorie open bij een spirituele online winkel, moet ik bijna teleurgesteld concluderen dat ze een gigantische lijst met mooie tarotdecks hebben, maar het aanbod van lenormand decks erg summier zijn. En dan is 1 van de decks die ze hebben, het gilded reverie lenormand deck. Ik vermoed dat dit deck daarom ook zo populair is, omdat hij hoort bij het standaard aanbod. En hij creatiever en kleurrijker is dan een aantal andere decks die je ook makkelijk kan vinden.

Ik heb de prijs gepakt bij een bekende online Nederlandse winkel, en dan betaal je dus 37,43. Dan heb je wel de expanded editie (degene met meer kaarten, weet je nog). En dat is een realistische prijs. Je krijgt dan een stevige doos met stevige kaarten en een boekje.

website van de maker: https://www.ciromarchetti.com/

Review: Clair de Lune

Ik durf niet te zeggen wanneer ik dit deck heb gekocht, wel dat ik hem echt ontzettend graag wilde hebben. Maar dat ik de pech had dat hij steeds niet beschikbaar was.
Nu ik hem weer pak zie ik weer waarom ik hem zo mooi vond. En waarom ik de website van Ana Tourian in de gaten bleef houden.

Het is leuk om de website weer op te zoeken, en te zien dat er toch iets is veranderd. Ik heb nog de oude editie, de blikken versie met het opgevouwen ‘boekje’ erin. Tegenwoordig is deze niet meer te koop, en verkoopt ze enkel nog de versie met het kartonnen doosje. De kaarten zijn wel hetzelfde gebleven.

Ana Tourian is een kunstenares, met echt prachtige werken. Op haar website zie je dat ze meerdere orakel en tarot decks heeft ontworpen.
Bij clair de lune is gebruik gemaakt van de ets- techniek. Vervolgens heeft ze op de computer de geel en blauw tinten toegevoegd. Deze tinten geven het gevoel alsof alles beschenen wordt door de maan en elke afbeelding zich bij nacht afspeelt.
De kaarten, met het standaard kaart formaat, zijn glanzend met afgeronde hoeken. Elke kaart is zwart, met een blauw/gele afbeelding.  

Het deck, wat bestaat uit de traditionele 36 kaarten, bevat wel een extra man en vrouw kaart. Opvallend is dat voor de rest alle kaarten overeenkomen met de traditionele kaarten.
De charme van dit deck ligt niet bij de eigen inbreng of verandering van de ontwerper, maar bij de afbeeldingen zelf. De afbeeldingen zijn simpel, maar wel gedetailleerd op zichzelf. Er staan geen tierelantijntjes op of overbodige dingen. Je ziet in één keer welke kaart je hebt getrokken. De naam en het nummer staan er verder ook op afgebeeld.

Ik denk dat dit deck je raakt, of dat het je niks doet.
Het is een prima deck voor zowel beginners als mensen die bekend zijn met lenormand. De afbeeldingen zijn duidelijk te lezen. Het boekje is meer een hele beknopte uitleg. Wil je meer weten over een kaart, dan zal je toch je informatie ergens anders vandaan moeten halen.

Prachtig neergezet hoe de wolken kunnen overweldigen, en de boom zijn takken en wortels ver kan laten reiken.

Ik ben een voorstander van het kopen bij de bron, als dit kan. Tourian verkoopt het deck zelf (ook al zag ik het deck ook bij bekende buitenlandse online winkels voorbij komen). Het kost 27 dollar. Dan koop je wel de tweede editie, degene in een standaard kartonnen doosje. Persoonlijk vind ik het blikken doosje mooier, maar de kaarten zijn hetzelfde en daar gaat het immers om.

De website van Ana Tourian: https://www.anatourianart.com/
De website waar zij het deck verkoopt: https://www.anatourianart.com/product-page/clair-de-lune-lenormand

Review: Under the roses

Mijn lieftallige dochter trok dit doosje uit de kast: ‘hier moet je wat over vertellen mam!’. Dus dan doe ik dat natuurlijk.

de achterkant

Als je de naam van deze lenormand intikt in google, kom je heel veel plekken tegen waar je hem kan kopen. Het is dus een makkelijk te vinden deck, en dat is ook wel eens leuk!
Het is gemaakt door Kendra Hurteau en Katrina Hill. Ze zijn beide illustratoren en na een kleine zoektocht kwam ik erachter dat ze nog een aantal andere leuke decks hebben gemaakt. Die ik denk ik toch ook wel graag wil hebben!



Het is een klein, handzaam kartonnen doosje. Je kan wel zeggen dat het een standaard speelkaartendoosje is. Er zit een klein boekje in, van papier, waarin ze met steekwoorden de betekenis van kaarten omschrijven. Voorin staat in het kort een introductie. Achterin hebben ze uitgebreid uitgelegd hoe je verschillende leggingen kan gebruiken.

De kaarten zijn glanzend. Ik heb gemerkt dat ik voor het oog de matte kaarten altijd erg mooi vind, maar dat de gladde glanzende kaarten veel beter in de hand liggen en makkelijker in gebruik zijn.
Het is mooi om te zien dat het thema steeds terug keert. Op de achterkant staat een prachtige roos, en de roos zelf komt ook op veel kaarten weer terug. De kaarten hebben een romantische sfeer over zich. Door het gebruik van de bruine tinten, de vage klassieke letters op de achtergrond en de gekozen victoriaanse kleding op de kaarten.
Wat erg prettig is is dat de kaarten genummerd zijn. Zeker als je nog beginnend bent met het lezen van lenormand kaarten is het fijn als de nummers erop staan.

De afbeeldingen zijn vrij trouw aan het origineel, maar dan natuurlijk in een eigen stijl. Zoals op de foto te zien is zijn er wel van de man, vrouw en kind een extra kaart. Er wordt aangegeven in het boekje dat ze dit hebben gedaan zodat er meer keuze is.
Een aantal benamingen zijn verder net anders dan anders. Zoals ‘the owls’ ipv vogels en ‘the locket’ ipv het hart. Maar kijk je naar de kaart, dan zie je eigenlijk dat er niks is veranderd aan de kaart zelf. Ik zie gelijk om welke kaart het gaat en wat de betekenis is die erbij hoort.

Het is een mooi deck, welke ik zelf alleen niet vaak kies. Opvallend is wel dat als ik voor anderen een kaart leg, dit deck juist wel in trek is. Ik krijg vaak te horen dat de afbeeldingen zo prettig zijn en dat men makkelijk met mij mee kan kijken als ik de kaarten uitleg.  En dat zegt ook heel veel over hoe ik dit deck dus zie. Een toegankelijk deck, voor ervaren mensen maar zeker ook voor beginners.

Vraag nooit een kind om een kaart te kiezen die ze het mooiste vindt…… Ze kon dus niet zo goed kiezen!

Ik heb even de meest gangbare Nederlandse plek gezocht waar je het deck kan kopen, en daar staat hij te koop voor 17,99. Ik denk dat dit een prima prijs is voor wat je krijgt.  

Op deze website vind je het deck en nog meer leuks van deze ontwerpers. https://lenormandcards.wixsite.com/lenormand

Review: The precious possum lenormand

Logan Townsend heeft deze ontzettend aandoenlijke en grappige lenormand ontworpen. In het verhaal over de kaarten geeft ze aan dat het een deck moest worden wat je door moeilijke momenten moet helpen, met behulp van de schattige, aandoenlijke en grappige possums/buidelratten. Maar niet op een overdreven zoete manier. En ik denk dat dat goed gelukt is!

De kaarten zitten in een stevig paarse doos, met magneetsluiting. Zoals je op de foto kan zien, met een mooi gouden detail. Maak je het doosje open, dan staat er (wederom) in het goud een lieve tekst aan de binnenkant van de deksel. Ik vind het altijd leuk om te zien wanneer een ontwerper op de details let. In dit deck zie je dat ook terug aan de binnenkant van het doosje, welke versierd is met subtiele gouden sterretjes.

Het doosje bevat naast het deck ook een klein boekje, in het Engels. In het boekje staat een verrassend uitgebreide uitleg over lenormand en het gebruik van de kaarten. Daarnaast worden de kaarten 1 voor 1 uitgelegd. Daarbij wordt begonnen met een aantal sleutelwoorden en of het een neutrale/positieve/negatieve kaart is. Hierna wordt de kaart omschreven in een verhaal rondom de possum die je op de kaart ziet staan. En als laatste een aantal suggesties, hoe je de kaart kan lezen in een legging of in combinatie met andere kaarten.

De kaarten zijn opvallend dik en stevig, ik vermoed dat ze zeer lang meegaan. Op de achterkant komt het ontwerp van de voorkant van het doosje weer terug, waardoor je een mooie eenheid krijgt. De matte afwerking is mooi, maar ik vraag mij toch af of ze daardoor minder goed ‘glijden’ door de hand, of dat dit de nieuwigheid is.

Zoals al aangegeven valt gelijk op dat de possums op de kaarten op een leuke manier zijn neergezet. Het zijn kleine verhaaltjes op de kaarten geworden, en dat spreekt mij wel aan. Ik vermoed dat het eenieder aanspreekt die graag met lenormand werkt. Het is immers de kracht van de lenormandkaarten! Logan heeft een aantal kaarten veranderd. Dit wordt toegelicht in het boekje. Zo zijn de kaarten voor man en vrouw vervangen door 6 (!) possum-kaarten. Het is dus even kiezen welke je erin wil gebruiken denk ik. De possums worden in het boekje ook allemaal uitgelegd (gelukkig, want welke moet je anders kiezen om te gebruiken?!).

Een aantal andere kaarten zijn ook aangepast. Zo wordt aangegeven dat religie en verwijzingen naar religie zijn vervangen of aangepast in het deck. Zo is het kruis vervangen door ‘struggle’.
Verder is de ‘coffin’ vervangen door ‘énding’, ‘bouquet’ door ‘gifts’, ‘whip’ door ‘birch’, ‘letter’ door ‘message’. Maar de betekenis van de kaarten is gelijk gebleven aan het origineel. Verder is de kaart ‘change’ er gekomen als een extra alternatief voor de ooievaar, waarbij de omschrijving toch net anders is. Waarom dit laatste precies is gedaan, is mij alleen nog een raadsel. Ik vermoed dat de kaart ‘stork’ voor de ontwerper toch niet voldoende in zich had.

Ook al zijn er wat aanpassingen aan de kaarten gedaan, ze zijn prima door iedereen in te zetten. Het is een simpel, maar leuk deck om te gebruiken. En ook gewoon erg leuk om af en toe te bekijken!
Hij is wel prijzig 54,84 euro, voor de set met doos. Maar op de etsy van de ontwerper heb je ook een set zonder doos waardoor hij goedkoper wordt, en een set met extra’s waardoor de prijs natuurlijk wel weer omhoog gaat.

eerst een lach om de geweldige illustratie, daarna zie je hoe treffend ze passen bij de betekenis van de kaarten!

Het deck is te vinden op : https://www.etsy.com/nl/shop/LarkAndLegend?ref=simple-shop-header-name&listing_id=954501768

lenormand-decks bekijken

Ik ben een verzamelaar, ik zal het eerlijk toegeven. Naast dat ik het leuk vind om kaarten te leggen, ben ik erachter gekomen dat ik een mooi, origineel deck heel erg kan waarderen. En dat de afbeelding op zo’n deck kan bijdragen aan het plezier van het kaartleggen. Mijn kast staat ondertussen aardig vol met oude en nieuwe decks. Het ene deck pak ik vaker dan het andere deck.
Ik zie op internet en social media dat er maar een beperkt aantal soorten decks door winkels worden verkocht. Ik begrijp daardoor best dat de meeste mensen dezelfde decks gebruiken. En dat is zo zonde! Want er is zoveel te krijgen. Alleen moet je dan even afstappen van de bekende winkels en een beetje verder zoeken.
Het lijkt mij leuk om de decks die ik heb, en die ik in de toekomst binnenkrijg, te delen. En erbij vertellen wat ik ervan vind en wat er zoal opvalt. Zodat je een beeld krijgt van wat er allemaal nog meer te krijgen is.