review: Lustrous lenormand

Als ik op een markt of bij een winkel ben en de mogelijk bestaat dat ze kaarten verkopen, dan kijk ik altijd even of ze misschien ook lenormand kaarten verkopen. Zo ook toen we afgelopen mei in Engeland waren. Als er ergens kaarten werden verkocht, dacht ik, dan moet het wel in Glastonbury zijn. Dus tijdens ons dagje in Glastonbury genoot ik niet alleen van het stadje en de bijzondere winkels die ze hebben, maar keek ik ook extra uit naar leuke nieuwe decks. En zelfs daar werd ik een beetje teleurgesteld. Tot ik in een winkel kwam, The White Rabbit, en ik aangaf dat ik het liefste werk met Lenormand. Maar dat het mij opviel dat het blijkbaar niet erg populair was in Glastonbury. We hadden een leuk gesprek, toevallig was zij wel een enthousiast lenormand gebruiker. En zei ze mij dat ze nog een mooi deck had, wat ze misschien zelf wilde aanschaffen, omdat de afbeeldingen haar zo onwijs aanspraken. En dat deden ze mij ook, en aangezien ik dit deck nog niet eerder had gezien, mocht hij mee naar huis.

Thuis aangekomen kwam ik erachter waarom ik dit deck nog niet kende. Het was een vrij nieuw deck ( en wauw, voor een verzamelaar zoals ik is het leuk te zien dat ik een eerste editie en eerste print heb!). Maar wel van een bekende kunstenaar. Ciro Marchetti is ook de illustrator voor het deck ‘gilded reverie lenormand’. Een deck wat heel veel mensen die ik ken in huis hebben en graag mee werken.


Dit deck komt in een grote doos, met magnetische sluiting. Er zitten echter kleine kaarten in, het standaard formaat. Wat voor mijn kleine handen alleen maar erg fijn is. Maar het boek wat erbij zit verklaard misschien waarom er gekozen is voor een grote doos. Toni Savory heeft er duidelijk geen standaard boekwerkje van gemaakt. Maar geeft ontzettend uitgebreid informatie. Niet alleen over de individuele kaarten zelf, maar ook hoe je ze kan gebruiken in een meer uitgebreidere reading. Je merkt tijdens het lezen dat Toni echt wel wat meer weet over de achtergrond van de kaarten. En dat zie je niet bij heel veel decks terug.

Dan de kaarten zelf. Zoals ik al aangaf, zijn de kaarten handzaam. Het zijn gladde kaarten, wat fijn werkt. Hoewel matte kaarten altijd net dat beetje extra geven. In eerste instantie ogen deze kaarten misschien daardoor niet zo bijzonder.
Elke kaart heeft een kader. En de corresponderende speelkaart staat erop aangegeven. Verder staat er een hart, een bokaal, een blad of een eikeltje op afgebeeld. Die weer overeen komen met de speelkaarten (harten, schoppen, ruit, klaver). Verder staat de naam en nummer van de kaart erop afgebeeld.

De afbeeldingen zijn traditiegetrouw. Ze zijn voor een ervaren lenormand gebruiker makkelijk te herkennen. Maar wat een prachtige afbeeldingen zijn het!! De illustrator heeft er zo te zien voor gekozen om elke afbeelding eruit te laten springen. Dan wel met kleur, dan wel met beweging of bijzondere manier van plaatsen. Ik moet eerlijk bekennen dat zijn eerdere deck ‘gilded reverie lenormand’ mij nooit zo heeft aangesproken. Maar dat dit deck dit wel doet.

Ze hebben ervoor gekozen om van sommige kaarten meerdere opties te hebben. Zo zijn er voor de vogel kaart 2 soorten en hebben ze ook 2 mannen en 2 vrouwen in het deck gestopt. Opvallend is dat kaart 22 niet traditiegetrouw is. Normaal is dit ‘de weg’. Zij hebben ervoor gekozen om de kaart ‘choice’ te noemen. Als je het op zoekt is de betekenis gelukkig wel hetzelfde als de weg.

Naast de dubbele kaarten zitten er nog 8 extra kaarten in. Met onderwerpen die zij zelf belangrijk vonden. Ik moet zeggen dat de keuze mij zeker aanspreken. Het zijn onderwerpen en zelfs afbeeldingen die ik bij mijn charm casting er ook in heb gestopt (zie blog over charm casting voor meer info). Ze verrijken zeker dit deck.

Ik kan je dit deck zeker aanraden. Het is een duidelijk overzichtelijk deck. Maar heeft daarbij ontzettend veel mogelijkheden door de kennis die Toni Savory in het boek heeft neergezet. Daarnaast bieden de extra kaarten meer diepte aan. De afbeeldingen spreken tot de verbeelding, maar je hoeft niet diep te graven om erachter te komen wat ze betekenen. En naast dat ze bekend zijn, en daardoor voor beginnelingen prettig om te gebruiken, geven ze af en toe door de keuze van de afbeelding (denk bv aan de bordercolli als schapendrijver), je toch weer een andere richting om op te kijken.

Qua prijs? Ik heb hem in het buitenland gekocht, en weet echt niet meer wat ik ervoor heb betaald. Maar als ik online kijk dan variëren de prijzen van 27 euro tot boven de 40 euro. Dat zijn geen gekke prijzen voor een deck met een uitgebreid boek erbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *