Ostara

Een aantal jaarfeesten spreken zeer tot de verbeelding van kinderen. Ostara is daar, naar mijn idee, een van. In de maatschappij is Pasen zo’n normaal feest geworden, en dit feest lijkt nog steeds heel erg op Ostara. Dus alle activiteiten die we tijdens dit jaarfeest doen worden enthousiast ontvangen door dochterlief.
Hier werd dan ook niet gek opgekeken door een vriendinnetje van mijn dochter dat er al eieren waren gezocht, of dat er al paasversiering/ ostara versiering was neergezet. Want ja, Pasen, dat viert bijna iedereen volgens haar. Maar we waren er wel vroeg bij volgens haar.

Ostara hebben we met vrienden al gezellig eerder gevierd. Wat leuks knutselen, van de natuur genieten en zelfs het paaseieren zoeken wordt nog steeds vol overgave gedaan. Maar gisteren sprak ik er met mijn dochter weer over. Het is leuk te merken dat ze ouder wordt, en je steeds meer kan uitleggen. De andere kant….. Ze wordt ouder, en de interesse is er soms ook gewoon even niet. ‘ja leuk mam’, kreeg ik gisteren als reactie te horen toen ik begon uit te leggen wat Ostara/ lente equinox is. Maar toch blijft er af en toe iets hangen. Vanmorgen gaf ze aan dat ze de vogels zo gezellig vond fluiten terwijl ze wakker werd. En met opa wilde ze eigenlijk wel heel graag nog wat bloembollen planten, want die bloemen zijn zo gezellig! En ze was toch wel klaar met de winter, zei ze tijdens een wandeling. Alles mag wel weer groen worden en bloeien. Ik denk dat er toch wel iets is blijven hangen van alle jaarfeesten die wij hebben gevierd de afgelopen jaren.

ostara, pasen, lente

_20180401_191919
Meestal kiezen wij er hier thuis voor om Ostara te vieren tijdens het paasfeest. Niet omdat we van beide walletjes willen mee-eten, maar omdat de essentie van beide feesten naar ons idee gelijk zijn. En omdat de rest van de familie pasen viert, en daar hoort een traditionele paasbrunch bij, vinden we het een beetje too much om hetzelfde feest twee keer te vieren.
Voor onze kleine meid was het daarom ook vandaag de dag om op zoek te gaan naar eieren. Ik hoor vaak dat dit een beetje als cliché wordt gezien. Eieren zoeken hoort bij pasen, wordt er gezegd, of we doen dat elk jaar al. Maar als je het alleen maar als een gewoonte ziet, dan zie ik inderdaad het nut er niet van in. Maar als je even terugdenkt aan de betekenis van de eieren, dan ben je denk ik beter op weg.
Dus zaten wij ‘s morgens aan het Ostara ontbijt en vroeg mijn dochter wanneer we eieren gingen zoeken. De afgelopen dagen hadden mijn dochter en ik al wat leuke gesprekken over de gekke vogels die achter elkaar aanzitten, en de zwanen die we op het nest zagen zitten. Het was dan ook niet zo heel gek dat ik heel kort kon vertellen dat de eieren horen bij de lente en dat vanaf nu de bloemetjes weer gaan bloeien, de blaadjes aan de bomen komen en…… dat de kuikentjes uit het ei komen! Wat voor een driejarige een beetje teveel informatie was, is het vervolg natuurlijk over wat het magische is aan het eieren zoeken: het zoeken en vinden van het nog ongeboren kuikentje/zaadje laat zien wat er ook in de natuur nu aan de gang is. Namelijk dat alles nu langzaam aan zichtbaar begint te worden! En door deze handeling zelf uit te voeren, helpen we een handje.
Voor haar was het magisch om op zoek te gaan, en de verrassing was nog groter toen bleek dat we niet de ouderwetse chocolade eitjes hadden gebruikt, maar plastic eieren die we konden vullen met wat we zelf wilden.

Wij genieten overigens van het ouderwetse maar ontzettend mooi boekje ‘het verhaal van de wortelkindjes’. Die erg mooi past bij dit seizoen.

 666802962

Iedereen fijne paas-eieren-dag! (zoals onze kleine heks zegt)

eieren, samenzijn en ostara

Ostara is een feest wat helemaal niet zo moeilijk is om te vieren. Veel mensen vieren het eigenlijk al een beetje, maar dan heet het pasen.
Bij beide feesten gaat het om de terugkeer van het leven. De eerste tekenen van de terugkeer van licht en warmte.
Het paasontbijt is een erg bekend en traditioneel gebruik. Maar het Ostara ontbijt natuurlijk ook! Veel heksen (of pagans) vinden het fijn om samen te komen met vrienden en geliefden om de terugkeer van het licht te vieren. Eieren, hazen en konijnen en ontspringend groen zijn terugkomende symbolen.

Hieronder een leuke activiteit om te doen. Een ontbijt maken voor een ander. Iets doen voor een ander geeft ontzettend veel energie en plezier!
Stop een gekookt ei bij het ontbijt. Want, favoriet voor kinderen is het spel eitje tik. Voor degene die er niet mee bekend zijn:
Een spel waarbij je een gekookt ei tegen elkaar aantikt. Het ei dat niet breekt heeft gewonnen.

ostaraontbijt2

 

kweekkastjes, zaadjes en katten

‘Ook een tweejarige kan een gieter vasthouden’, was mijn gedachte. Dus dapper ging ik naar de plaatselijke tuincentrum en kocht een paar kweekkastjes en wat zakjes met zaad.
Thuis gekomen zijn we gelijk aan de slag gegaan. Aarde in de bakjes, zaadjes erin en in de vensterbank gezet.
Vol ongeloof zag ik dat mijn dochter inderdaad van de bakken afbleef. Het enige wat ze wel deed was de kat vertellen wat er in te vinden was. Precies zoals mama even daarvoor tegen haar vertelde.

De wonderen van het groeien en bloeien kan je meegeven aan elke leeftijd. Want hoe bijzonder is het eigenlijk niet dat uit een heel klein zaadje een plantje kan groeien. Een plantje wat later weer voedsel geeft aan degene die het nodig hebben.

Mijn dochter is nu nog klein. Op haar manier zie ik dat  ze ervan leert.   Ze mag mij al helpen met water geven, en als de plantjes groter zijn wil ze vast met haar handjes in de aarde wroeten om ze te verplanten.

plantjes2