mabon vieren

Een jaarfeest vieren met kinderen is anders dan met alleen volwassenen. Ik heb gemerkt dat ik het beide leuk vind. Waar je met volwassenen meer denkt aan rituelen, ben je met kinderen juist bezig om de symboliek te verweven met het dagelijks leven. En dat laatste is meestal heerlijk ongedwongen.

Deze mabon hebben we heerlijk appels geplukt, want oogsten hoort natuurlijk bij een oogstfeest. En waar we vroeger appels gingen plukken omdat dit voor onze kleine heks gewoon een leuke activiteit was, konden we nu uitleggen waarom dit rond deze tijd gedaan werd.

En aangezien het mooi weer was, en de bloemen nog steeds in bloei stonden, hebben we ook een mooi boeket met zijn allen geplukt om als offer te brengen bij Nehalennia. ( www.nehalenniatempel.nl ) En hoe mooi is het dat kinderen dan zelf ook nog aan de slag gaan om een mooi patroon met kastanjes te maken! Geen grootse rituelen, geen cirkels trekken en mooie woorden. Maar met de ongedwongen vrolijke energie van kinderen toch stilstaan bij een jaarfeest en hun eigen spiritualiteit. Daar krijg ik ook energie van!

herfstzon, mabon en kastanjetinctuur

dsc_0509
Wat een prachtig mabonweekend. De zon straalt, de dikke jassen en paraplu’s mogen nog eventjes weg. En wij besloten om van dit mooie weer gebruik te maken. Kastanjes zoeken, dat kende de kleine meid nog van vorig jaar. En daar had ze wel zin in.
We hadden het idee dat we eigenlijk erg laat waren, maar toen we in het bos kwamen lag de grond nog bezaaid met de glanzende mahoniekleurige bolletjes.
Het leukste van het kastanjes zoeken is voor mij het zien van de pret en tegelijk de concentratie van mijn dochter.

En nu kan ik gezellig met mijn meisje gaan knutselen. Maar ik wilde ook iets anders doen, een kastanjetinctuur maken.
Van mijn opa had ik altijd geleerd dat ik een kastanje in mijn jaszak moest stoppen, tegen de pijn in mijn vingers. Dus als sinds ik een klein meisje was deed ik dit braaf. Later toen ik de herboristenopleiding deed leerde ik dat kastanjes inderdaad een helende werking hadden op je gewrichten. Met de bloemen en de bast kan je aan de slag. Maar nu in de herfst is het echt de tijd voor de kastanjes.
Het duurt wel een aantal weken, maar als ik na elke dag te hebben geschud kan zeven. Dan wil ik de tinctuur gaan gebruiken in een zalf. Ik vermoed precies op tijd voor mijn pijnlijke gewrichten om de winter door te kunnen komen.
dsc_0503dsc_0504 dsc_0512

oogsten, appels, pluk de dag

P1000798

Snuivend liep ik tussen de bomen door, de zoete enigszins gistende lucht van overrijpe appels kwam mij tegemoet. Voor me liep mijn dochter, trots met haar emmertje over de grond slepend.
‘Wij gaan oogsten’, zei ik tegen haar terwijl we uit de auto stapte. ‘uhuh’, zei ze en knikte naar me. Geen idee natuurlijk wat oogsten is.

Veel mensen hebben denk ik geen idee wat het nu precies inhoudt, oogsten. We lopen naar de winkel en kopen daar, het liefst zo goedkoop mogelijk, onze appels en peren.  Ik ook, natuurlijk doe ik dat ook! Maar met Mabon in mijn achterhoofd wilde ik eens bewust met mijn dochter iets oogsten van het land. Dat is namelijk hard werken!

Trots liep ze tussen de appelbomen door. ‘Appelmoesje, appelmoesje’ . Ik liet haar de rode en groene appels zien en hoe je deze uit de boom mag halen. Met een geconcentreerde blik pakte ze een appel beet en draaide en trok er zachtjes , precies zoals ik haar had voorgedaan. En vol ongeloof en trots hield ze de pracht omhoog die ze met veel moeite uit de boom had gehaald. Ze deed hem voorzichtig in haar emmertje, pakte de hengsel en stapte zelfverzekerd door de boomgaard op zoek naar de mooiste en grootste appels die ze kon vinden.

En ik, ik rook al een vleugje kaneel en warme appel. En wist wat ik van deze heerlijke appels dit weekend ging maken!

P1000805 P1000824

 

 

 

 

 

 

 

 

Appelplukdagen worden steeds populairder. Je denkt misschien, je betaald gelijk het dubbele van wat ik in de winkel betaal voor een kilo appels. Maar, bedenk dan ook dat het geld nu direct gaat naar de mensen die de appelbomen verzorgen en onderhouden. Dat is ook iets waard!
bekijk de site appelplukdagen.nl , voor als je volgend jaar ook graag met je kleine oogster het land op wil.

kastanjes zoeken

P1000788

De herfst is nog niet officieel begonnen. Maar moeder natuur laat de eerste signalen al zien dat ze zich aan het terug trekken is. Bladeren worden geler, sommige al echt bruin en er ligt in het bos soms al een aardig knisperig bladertapijtje op de grond.
Vandaag liepen we in het bos, en om ons hoorde we, zodra de wind opstak, een hoop geplof. Als we niet uitkeken kregen we de harde bolsters op ons hoofd. Maar dat hoort bij de charme van het kastanje zoeken!
Als kind ging ik altijd, echt elke herfst, op jacht naar de schatten die de bomen in het rond strooiden. Zelfs als tiener en later twintiger kon ik de verleiding niet weerstaan. En zag je mij geregeld met een tasje gebukt onder een grote eik of kastanjeboom staan. Thuis maakte ik er dan een gezellige herfsttafel van.
Dit jaar was het dikke pret met mijn dochter. Oud genoeg om de pret te begrijpen van het zoeken naar de kleine glanzende bruin-rode bolletjes tussen het gras en dode bladeren. Vol trots hield ze weer een nieuwe kastanje omhoog, of wees ze mij waar er eentje verborgen lag. Een kikker en een paar mooie bloemen werden ook door ons gespot.
En terwijl we zo bezig waren, zag ik dat zij alle mogelijkheden van deze vruchten der natuur aan het overwegen was. Hard weggooien, in de lucht gooien, voetballen, proberen terug te stoppen in hun bolster (hoe kon het dat er twee bolletjes in één bolster zaten). Sorteren van klein naar groot, gewoon op een rij leggen. Voor haar waren de mogelijkheden volgens mij eindeloos!
En dat is het natuurlijk ook. De boom strooit zijn vruchten niet voor niets zover weg, de mogelijkheden moeten ook eindeloos zijn!

P1000784P1000776