oogsten, appels, pluk de dag

P1000798

Snuivend liep ik tussen de bomen door, de zoete enigszins gistende lucht van overrijpe appels kwam mij tegemoet. Voor me liep mijn dochter, trots met haar emmertje over de grond slepend.
‘Wij gaan oogsten’, zei ik tegen haar terwijl we uit de auto stapte. ‘uhuh’, zei ze en knikte naar me. Geen idee natuurlijk wat oogsten is.

Veel mensen hebben denk ik geen idee wat het nu precies inhoudt, oogsten. We lopen naar de winkel en kopen daar, het liefst zo goedkoop mogelijk, onze appels en peren.  Ik ook, natuurlijk doe ik dat ook! Maar met Mabon in mijn achterhoofd wilde ik eens bewust met mijn dochter iets oogsten van het land. Dat is namelijk hard werken!

Trots liep ze tussen de appelbomen door. ‘Appelmoesje, appelmoesje’ . Ik liet haar de rode en groene appels zien en hoe je deze uit de boom mag halen. Met een geconcentreerde blik pakte ze een appel beet en draaide en trok er zachtjes , precies zoals ik haar had voorgedaan. En vol ongeloof en trots hield ze de pracht omhoog die ze met veel moeite uit de boom had gehaald. Ze deed hem voorzichtig in haar emmertje, pakte de hengsel en stapte zelfverzekerd door de boomgaard op zoek naar de mooiste en grootste appels die ze kon vinden.

En ik, ik rook al een vleugje kaneel en warme appel. En wist wat ik van deze heerlijke appels dit weekend ging maken!

P1000805 P1000824

 

 

 

 

 

 

 

 

Appelplukdagen worden steeds populairder. Je denkt misschien, je betaald gelijk het dubbele van wat ik in de winkel betaal voor een kilo appels. Maar, bedenk dan ook dat het geld nu direct gaat naar de mensen die de appelbomen verzorgen en onderhouden. Dat is ook iets waard!
bekijk de site appelplukdagen.nl , voor als je volgend jaar ook graag met je kleine oogster het land op wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *