lammas, wickerman, offertjes

dsc_0077

vol bewondering keek ze door het hek naar de levensboom. Ze keek me even aan, keek weer terug en pakte vervolgens mij hand. ‘kom mama, kom.’ En ze trok me mee, langs de rij mensen die stonden te wachten. ik moest haar uitleggen dat die mensen eerst mochten gaan. En dat wij toch eerst een offertje moesten maken. Ze knikte draaide zich om naar de levensboom en en begon er zowaar weer naartoe te lopen. De aantrekkingskracht was te groot.

Een offer maken met een peuter is natuurlijk een hele uitdaging. Zou ik het zelf doen, dan komen er verschillende aspecten naar voren die ik erin verwerk. Maar met een klein kind, hou ik het luchtig en kinderlijk. Zo kan ze wel meedoen met het ritueel, ermee vertrouwd raken, maar is het niet een te heftige activiteit.

Met haar offertje in de hand, liepen we voor een tweede keer naar de wickerman, de levensboom. Ze pakte weer mijn hand, en met stralende ogen trok ze me mee de loopplank op. En terwijl we in de omarming van de levensboom stonden, vlogen de libellen om ons heen en keek onze kleine dame met grote ogen naar alle offers die mensen deze dag al hadden gebracht. Wat een liefde straalde er van deze plek af! Een plek van afscheid, liefde, wensen, toekomstbeelden. En onze peuter legde met een zekerheid die mij met trots naar haar liet kijken, haar offertje bij de rest.

Lammas

Lammas wordt tegenwoordig gevierd op 1 of 2 augustus. Maar vroeger was het een feest wat half juli begon en doorging tot en met augustus. Als je bedenkt wat het inhoudt, dan is dat ook niet zo gek. Het is een oogstfeest. En in deze zomermaanden ben je eigenlijk de hele tijd aan het oogsten. Waarom bedank je dan maar op één moment de natuur voor deze schatten? Waarom maar één moment om dit te vieren?

Maar om de hele tijd rond een vuur te dansen, elke avond lekker te koken en offers te brengen is misschien wat teveel gevraagd. Maar erbij stilstaan, dat kan altijd. Ook met je kinderen.

Het draait allemaal om de oogst, en het danken dat je deze binnen hebt kunnen halen. Nu zijn we niet allemaal boeren. Maar het is mooi dat je met je kind jullie moestuin hebben zien groeien, en dat je nu die tomaatjes kan oogsten, of de worteltjes uit de grond kan halen.
Mocht je nu niet zoveel tijd hebben om planten te verzorgen. Probeer dan eens tuinkers te zaaien. Een klein plantje wat met een week gegroeid en geoogst (geknipt) kan worden. De meeste kinderen vinden het erg lekker op een boterham met kaas.

Een traditie is ook het maken van graanpoppetjes. De meest ingewikkelde graanpoppetjes vind je op het internet. Maar degene hieronder is een heel mooi simpel voorbeeld. Het is ook erg leuk om te doen met lavendeltakjes. Ruikt nog lekker ook in huis!
th_07graanpoppetje

www.circe.nl

Uiteraard ga je natuurlijk ook lekker bakken! Van brood tot quiche, taart en gebak. Het leukste is natuurlijk om eigen geoogste groentes te gebruiken in de gerechten. Wat zullen de kinderen trots zijn!

Zeker de moeite waard om te bekijken is onderstaande link. Hij is in het engels. Maar Pooka’s pages, staat vol met activiteiten die je kan doen met kinderen.

http://www.pookapages.com/Lughnasadh%2012.pdf