review: Floraneum lenormand

Toen deze voorbij kwam op kickstarter was ik gelijk gecharmeerd. Ik heet niet voor niets al jarenlang Floratina op het internet. Ik ben gek op bloemen en planten!

Het deck is gemaakt door Kathleen Bergmann. Als je op haar Etsy kijkt, dan zie je eigenlijk alleen maar hele mooie lenormand decks, dus ze is geen vreemde in de wereld van lenormand.

Het deck werd geleverd in een mooi linnen tasje met een boekje erbij. De kaarten zelf zitten in een eenvoudig standaard doosje.
De kaarten zijn ook een standaard formaat (5,9 cm bij 9,1 cm), wat ze lekker handzaam maakt.

Het boekje wat erbij geleverd wordt heeft eenzelfde lieve uitstraling. Met zacht roze bladzijdes en witte letters, dit laatste is misschien niet voor iedereen prettig. De kaarten worden er in beschreven. Niet ontzettend uitgebreid, maar wel met een kort verhaaltje. Verder is er aan het einde van het boekje een korte omschrijving hoe je de kaarten kan toepassen.

Er zijn 36 kaarten. Geen extra kaarten, of vervangende kaarten. Ze hebben ook geen andere namen gekregen. Gewoon het aantal kaarten zoals het origineel ook heeft.
De kaarten hebben een rustige uitstraling. Dit komt denk ik door een paar dingen. De kleuren zijn erg zacht gehouden. Verder heeft elke kaart een kader en een vaste plek voor de naam en nummer van de kaart. De afbeeldingen zijn ook simpel gehouden. Gewoon één afbeelding per kaart.

Bij haar omschrijving op kickstarter geeft ze ook aan dat dit bewust is gedaan. Een rustige kaart zorgt ervoor dat je niet wordt afgeleid. Het is volgens haar dan ook prettig voor beginners. En daar ben ik het gedeeltelijk wel mee eens. De kaarten zijn mooi, hebben een rustige uitstraling. Maar ze spreken door de simpele afbeeldingen niet erg tot de verbeelding. Waar sommige decks de gehele kaart gebruiken om het verhaal van de kaart te kunnen vertellen, is dit deck vooral een streling voor het oog. Uit de kaart kan je niet veel verschillende betekenissen halen, omdat er is gekozen voor een simpele weergave. Voor iemand die de betekenis van de kaarten goed kent maakt het daarom niet veel uit wat er precies op staat. Voor een beginneling zal de kaart je niet erg op weg helpen. En zal je je kennis paraat moeten hebben.

Daarnaast valt op dat elke kaart, of deze nu een negatieve lading kan hebben of een positieve, deze lieve uitstraling heeft. Het gevoel van gevaar, van een waarschuwing of iets dergelijks is helemaal weg door de bloemen die overal zijn toegevoegd.
Een gemiste kans vind ik daarnaast dat ze er niet voor heeft gekozen om de bloemen en planten als een bewuste keuze ergens bij te doen. Wellicht had een bepaalde betekenis van een bloem weer een leuke extra dimensie kunnen geven aan het geheel.

Raad ik het deck aan? Tja, ik zou snel ja zeggen. De kaarten zijn gewoon leuk om te hebben en te gebruiken. Maar hebben wel wat kanttekeningen. Voor 22,95 (daar moeten nog verzendkosten bij), is het ook geen duur deck. En als je zoals ik geniet van bloemen, dan is dit een leuk deck om te gebruiken. Het is niet een deck waarvoor ik naar de winkel zou rennen, omdat dit je kijk op lenormand zou veranderen. Maar het is zeker een toegankelijk deck voor iedereen om te gebruiken.

Verkooppunt van de ontwerper zelf: https://www.etsy.com/nl/shop/lenormandlove?ref=shop-header-name&listing_id=1450438590

review: the magpie’s lenormand

Via kickstarter koop ik geregeld nieuwe decks. Soms ben ik er heel blij mee, en soms was het toch niet helemaal wat ik ervan had gehoopt. Maar het is leuk om een totaal nieuw soort deck te krijgen.
The magpie’s lenormand is er ook een die ik via kickstarter heb gekocht.
Soms koop je iets, maak je het pakje open en dan bekijk je het rustig. En soms zit je te stuiteren. Want wat je uit het pakje haalt is zo onwijs mooi. Ik kan je zeggen, bij deze lenormand gebeurde dat laatste. Rozenn Grosjean, de maakster van dit deck, heeft er duidelijk goed over nagedacht en een hoop liefde in gestopt.
De zwarte doos, met magneetslot, bevat het kaartspel en het boekje met daarin de omschrijvingen van de kaarten. Als extraatje krijg je er een ouija bord en stickervel bij, allemaal uiteraard in de style van het deck. En alles past in het doosje. Dat ruimt alles zo lekker makkelijk op 😀

Als je de doos opendoet, staat er een mooi tekst in goud geschreven, uiteraard over de ekster. Het is wel leuk om eens op internet te zoeken naar het bijgeloof rondom vogels. Want ook over de ekster is er het een en ander te vinden, zoals dit gedichtje laat zien. Ze werden gebruikt in voorspellingen. Dus niet zo heel gek dat de ekster nu de hoofdrol speelt in een lenormand-deck.

 Is het je al opgevallen dat ze veel zwart gebruikt? Mij tenminste wel. Waarop het goud en de tinten van de schilderingen ( via de gewassen inkt methode) mooi afsteken.
Het kleine vierkante boekje bevat een korte uitleg ( in het Engels en Frans) over het leggen van kaarten, en daarna de omschrijving van de 36 kaarten. De omschrijvingen zijn erg kort en erg basic. Het moet je duidelijk alleen even op weg helpen. Enige kennis van de kaarten en hoe je ze moet aflezen is dus wel handig.

Het deck heeft een standaard tarot-grote, en de kaarten zijn mooi mat afgewerkt. Het bevat niet de traditionele 36 kaarten. Het kind, de man en vrouw kaart, de ooievaar, en het kruis zijn vervangen door andere kaarten. Zo is er voor terug gekomen ‘the caterpillar’, ‘the chrysalid’, ‘The moth’, ‘the cat’ en ‘the albatross’. Dit maakt het natuurlijk wel even verwarrend. Want waarom zijn ze vervangen, en hoe moet je het nu aflezen?? In het boekje legt ze uit dat ze ervoor gekozen heeft geen man of vrouw kaart in dit deck te doen. Tijdens een grote legging (als je dus alle 36 kaarten gebruikt) kijk je normaal naar de man/ vrouw kaart om jou positie te vinden. Rozenn legt uit dat je met dit deck op zoek moet naar de kaart die jou op dat moment het meeste aanspreekt, en dat je deze als persoonkaart gaat gebruiken om de legging verder af te lezen. Ik vind dit een mooi uitgangspunt.
Als je de beschrijvingen leest van de kaarten die zijn toegevoegd, dan vind ik het persoonlijk ook wel echt een toevoeging. De kaarten die eruit zijn gehaald missen zeker niet. Ze zijn vervangen door andere afbeeldingen, maar de boodschap is zeker ook weer terug te vinden in het deck.
Ik kan mij wel voorstellen, dat als je net begint met het leren lezen van de lenormand kaarten, dat deze verandering zeker niet handig is. Dan is het fijner om nog even te blijven bij de traditionele kaarten en omschrijvingen.

Op haar website omschrijft ze haar liefde voor de natuur. Dit zie je ook terug in haar kaarten. Alle kaarten zijn gebaseerd op dieren en elementen uit de natuur. Dit maakt dat ze ook unieke afbeeldingen heeft ten opzichte van andere decks. Zoals de kaart voor het huis. Bij de meeste decks zie je hier een daadwerkelijk huis op terug. Zij heeft ervoor gekozen om een natuurlijk gevormde bijennest te gebruiken. Voor de roede heeft ze de bliksem gebruikt (voor mij een ‘maar natuurlijk!’ momentje), voor het kruispunt  de weggetjes die mieren ondergronds maken en voor het schip een gevallen blaadje op een riviertje. Haar keuze om natuurlijke elementen te gebruiken in plaats van de traditionele afbeeldingen maakt naar mijn mening geen enkel verschil als het gaat om de boodschap die de kaart moet overbrengen. En maakt de kaarten uniek.

Mocht er 1 nadeel zijn aan deze kaartenset, dan is het het kleine doosje waar de kaarten inzitten. Deze was gewoon niet open te krijgen! Ik heb de kaarten dan ook los in de grote doos zitten, zodat ik ze niet telkens beschadig als ik ze wil gebruiken. Maar dat is dan ook het enige minpuntje wat ik ben tegengekomen.

Je kan het deck kopen via de etsy van de maakster: https://www.etsy.com/fr/shop/Rozennillustration
Persoonlijk vind ik de prijs echt ontzettend meevallen, als je kijkt naar wat je krijgt. Een stevige doos, met daarin een prachtige kaartenset, een hardcover boekje, en wat extraatjes.festival in corona-tijd

Wij vinden het als gezin heerlijk om naar festivals zoals Castlefest of de midwinterfair te gaan. Er zijn leuke kraampjes met alternatieve verkoopwaar, er is heerlijke achtergrondmuziek, lekker eten, een relaxte sfeer en gezellige activiteiten. Het allerleukste vind ik dat ik mijn dochter zie genieten. Dit jaar zagen we het ene na het andere festival in het water vallen. De maatregelen om het virus tegen te gaan zijn noodzakelijk, maar het is vervelend om te zien dat een leuk festival niet door kan gaan. Gelukkig was er 1 festival die, met zeer veel beperkingen, toch doorzette. Heksia kon in het voorjaar niet doorgaan, maar is in oktober toch voor het eerst van start gegaan. We konden maar een middagje, maar hebben ervan kunnen genieten. Een prehistorisch dorp is natuurlijk een geweldige setting! een heksenwaag, verschillende oude huisjes, herberg en kruidentuin. Eerlijk is eerlijk, zonder alle maatregelen was het vast vele malen fijner geweest. Je moest veel wachten tot je ergens naar binnen mocht, het liefst waren we een hele dag gegaan. Maar het personeel was vriendelijk en ze hebben duidelijk hun best gedaan om het voor iedereen mogelijk te maken om te genieten van een festival in deze gekke tijden.
Voor onze dochter was uiteindelijk het vliegen op de heksenbezem de ultieme activiteit! Zo simpel kan het soms zijn.

Zeker een leuk festival om te onthouden voor volgend jaar ( en een locatie om eens heen te gaan, ook zonder festival).

https://prehistorischdorp.nl/

roeren in de heksenpan


7 heksen bij elkaar…..van Sesamstraat

‘ zeven heksen bij elkaar, maken een heel vreemd soepje klaar…’

Ik kan er niks aan doen, ik moet altijd aan dat liedje denken als ik in de keuken sta en ergens in moet roeren. Of het nu daadwerkelijk de soep is, de pastasaus of een kruidenmiddeltje. Het maakt allemaal niet uit, zodra ik roer, komt dat liedje op.

Mijn dochter heeft de leeftijd bereikt dat ze het leuk vindt om mee te helpen in de keuken en ik vind haar oud genoeg dat ze mee mag doen. Dus we staan regelmatig samen driftig te roeren in de potten en pannen.

Er zijn ook best wat ‘ heksen’ dingen die een klein kind mee kan maken in de keuken. Ze was behoorlijk driftig toen ze zag dat de cupcakevormpjes gebruikt waren, zonder haar! Voordat ze een hap kon nemen heb ik haar eerst haar neus laten gebruiken en kwam ze erachter dat het geen cupcakes maar zeepjes waren. Maar het zette mij wel aan het denken. De keer erop riep ik haar bij mij om uit te leggen dat we een zalfje gingen maken. Dat was natuurlijk ontzettend stoer. En terwijl ik uitlegde wat we gingen doen (olie erbij, bijenwaskorrels erbij) stond zij op haar teentjes op het keukenkrukje met de lepel in de pan te roeren, terwijl ik alles erbij gooide. En glunderen dat ze deed!!

Mocht je zin hebben om dit met je kinderen te doen, aarzel dan niet! Natuurlijk moet je je voorzorgsmaatregelen nemen en uitleggen wat wel en niet kan. Maar een zalfje maken, een lippenbalsem of zeepje is echt niet zoveel anders dan roeren in de macaronisaus. Maar het resultaat is voor een kind magisch!
Als mijn dochter gevallen is, dan pak ik niet de ehbo doos. Maar dan wordt er steevast gevraagd om de toverzalf. En die werkt is haar mening, ‘ want die hebben we zelf gemaakt’.

Wil je wat tips om te starten? Hieronder een paar mooie websites over het maken van kruidenmiddeltjes.

– www.de-kruiderie.com :een paar basisrecepten en ontzettend veel materiaal om mee te starten
– www.aromalifestyle.nl : een uitgebreide website met recepten, een blog, webshop en meer
www.pit-pit.com : ontzettend fijne site om de grondstoffen en materialen te kopen

De buurheks en het lied van de natuur


Ik volgde al een tijdje de vorderingen van een boek wat werd geschreven door Wendy Noordzij. Het concept sprak mij erg aan. Niet alleen door mijn liefde voor boeken, of omdat ik heks ben, zelfs niet omdat ik moeder ben. Maar omdat het verhaal gaat over een vooroordeel  wat van generatie op generatie wordt doorgegeven aan kinderen. En wat nu nog erg speelt. Ik was erg benieuwd hoe je een onderwerp als dit op een leuke, frisse manier kon overbrengen aan jonge kinderen.

Het boek ligt al goed in de hand. Een formaat boek wat ook voor kinderen prima te doen is. Niet te lang (dikke boeken schrikken blijkbaar kinderen tegenwoordig erg af), met een ontzettend aansprekende kaft. De schrijfster begon goed, de eerste bladzijde laat een lijst zien met de typerende eigenschappen van de sprookjesheks. Niet alleen prikkelt dit de nieuwsgierigheid, het is een goede inleiding in waar dit boek duidelijk niet over zou gaan. Het zou niet gaan over oude grijze vrouwtjes met een pukkel op hun kin. Of die een ketel hebben om rare drankjes in te brouwen. Je gaat je afvragen waar het dan wel over zou gaan.

Elsa en Arne ontmoeten een vrouw, Vevina, die naast hen is komen wonen. Hun moeder waarschuwde hen dat ze een heks is, dus dat ze uit haar buurt moeten blijven. Ik kan me het gevoel van avontuur goed voorstellen die de kinderen moeten hebben gevoeld nu hen iets werd verboden! Uiteraard komen ze in contact met deze heks, die helemaal niet eng blijkt te zijn, die ook geen rare dingen uitspookt. Ze is een vrouw met liefde voor de natuur en haar omgeving. De kinderen leren van haar wat echte heksen doen, hoe ze de natuur kunnen helpen en hoe de natuur hen kan helpen. Onderwerpen als kruiden, stenen, luisteren naar dieren, de maan en de kristallen bol komen aan bod. De kinderen komen voor een mysterie te staan, waar komt Arie de kanarie vandaan en waarom kan hij niet fluiten? Tijdens hun ontdekkingen komen ze Ogham tegen, de excentrieke oude man die in de oude eik woont. Hij heeft verdriet om het bos, wat stil is geworden. Arne en Elsa komen er langzaam aan achter wat er allemaal gebeurd is en gaan hun best doen dit zo goed mogelijk op te lossen.

Ik heb het boek, zittend in het zonnetje wat ons geschonken is dit weekend, in 1 keer uitgelezen. De hoofdstukken zijn niet lang. Het is jammer dat het geen sluitende hoofdstukken zijn. Voorlezen aan een kind wordt dan toch erg lastig. Want je wil toch weten hoe iets is afgelopen. Ik kan een boek dan niet neerleggen. Gelukkig vind ik dat helemaal niet erg! Wat lastiger was, was dat mijn dochter, die nog te jong is om het boek zelf te lezen, steeds mee wilde kijken naar de mooie plaatjes. De kaft, bestaat uit een ontzettend gezellig tafereeltje. Die al laat zien wie er allemaal meespeelt in het verhaal. In het boek vind je verschillende pentekeningen, die het verhaal goed ondersteunen. Ik als hobby tekenaar heb gelijk gekeken wie deze tekeningen heeft gemaakt: Peter van Harmelen. Ik weet niet hoe anderen erover denken. Maar de keuze voor deze samenwerking is wat mij betreft goed geweest. Ik heb een zwak voor eenvoudige, doch gedetailleerde klassieke tekeningen. Ik heb veel minder met de soms schreeuwerige, felgekleurde tekeningen die je tegenwoordig op kinderboeken ziet. Dat zou zeker misplaatst zijn bij dit verhaal. Het verhaal is leuk, tegen het schattige en voorspelbare aan, met een goed likje avontuur en spanning. En dat is een combinatie die perfect is voor de leeftijd waar het voor is geschreven. De leeftijd van de kinderen in het boek komen overeen met de leeftijd van de lezers. Iedereen (zeker ouders) kent de verveling die een kind kan overkomen bij teveel vrije tijd. En hun honger naar nieuwe informatie, zolang deze maar op een leuke, speelse en avontuurlijke manier tot hun komt. Daardoor sluit het nog eens extra goed aan bij kinderen die dit boek pakken. Dit is zeker een goede insteek geweest om de informatie over moderne hekserij aan de jeugd over te brengen. De informatie is ook niet uit de lucht gegrepen. En dat is naar mijn idee erg belangrijk. Dat zou afbreuk hebben gedaan aan het verhaal, en het idee achter het hele boek.

Het is een gezellig boek, met een leuke verhaallijn en met goede informatie in kindertaal geschreven. Het opent mogelijkheden naar vervolgboeken, waarvan menig kind van zal smullen!

verjaardag, sneeuw, volle maan

p1010903
Mijn verjaardag ging stilletjes voorbij. Of dat dacht ik. Al jaren roep ik dat ik sneeuw wil, ik wil het het liefst de hele winter, met een ijsbaan erbij om te kunnen schaatsen. Maar in ons landje, is sneeuw de laatste jaren iets schaars. En over een stevige ijsbaan hoef ik niet te spreken. Of in ieder geval, waar wij wonen. Als er sneeuw is, dan is dat altijd ergens anders in Nederland.
Maar mijn wensen zijn blijkbaar toch gehoord. Vanaf de dag dat ik jarig was, begon het langzaam te sneeuwen. Eerst een fijne poeder. De dag erna reden we in een sneeuwbui. En de dag daarna, stond ik met knallende hoofdpijn op. Ik durfde eerst de woorden niet uit te spreken, bang dat het niet klopte. Maar deze hoofdpijn, die ken ik wel. Die kreeg ik als kind namelijk altijd als er sneeuw in de lucht hing.

p1010846p1010882

En vol pure enthousiaste, het was niet meer heel duidelijk wie er nu het kind in huis was, schoten we in onze dikke winterkleding en gingen we vlug naar buiten. Het was waarschijnlijk aanstekelijk, want de kleine meid had zich helemaal over de kou heengezet. En vol bravoure stapte ze met grote stappen in de dikke sneeuwdeken. Om ons heen was het akelig stil. Waar waren toch alle buurtkinderen? Waar was het grote sneeuwgevecht? Waar waren alle sneeuwpoppen en sleetjes? Uiteindelijk kwamen ze langzaam op gang. Maar in mijn herinnering stonden wij als kinderen bijna in onze pyjama buiten, zo graag wilden we spelen. En kwamen we pas onder dwang weer binnen. Ik hoop dat ik dit toch wel een beetje kan meegeven aan mijn meisje.

p1010923

De sneeuw, ik roep het echt tegen iedereen. Voor mij heeft het zo iets magisch. Het is een prachtige witte deken, die alles, echt alles, zo mooi kan maken. En als je buiten loopt, terwijl het sneeuwt, dan valt er een pure rust over je heen. Je vergeet de kou, je vergeet de ellende. Je geniet van de rust en stilte om je heen, en het lijkt net of je in een magische bubbel zit.
En als je de mogelijkheid hebt, om niet alleen van de sneeuw te genieten op een volwassen manier, maar ook nog op de kinderlijke manier. Dan voel je je als herboren.

dsc_0844
De sneeuw van dit weekend was ook nog eens heel speciaal. Het heeft gelegen in de volle maan. Maanwater wordt voor verschillende dingen gebruikt. Voor het reinigen van je edelstenen of andere magsiche voorwerpen, als extra versterkertje voor je planten of voor jezelf. Maansneeuw, wat voortkomt van moeder aarde zelf , is helemaal speciaal.De weg die de sneeuw heeft afgelegd heeft een hoop energie in zich opgenomen. Het is er niet altijd, dus de momenten dat het er is, is het als heks toch wel een momentje om dit te gebruiken ipv het maanwater.