review: the magpie’s lenormand

Via kickstarter koop ik geregeld nieuwe decks. Soms ben ik er heel blij mee, en soms was het toch niet helemaal wat ik ervan had gehoopt. Maar het is leuk om een totaal nieuw soort deck te krijgen.
The magpie’s lenormand is er ook een die ik via kickstarter heb gekocht.
Soms koop je iets, maak je het pakje open en dan bekijk je het rustig. En soms zit je te stuiteren. Want wat je uit het pakje haalt is zo onwijs mooi. Ik kan je zeggen, bij deze lenormand gebeurde dat laatste. Rozenn Grosjean, de maakster van dit deck, heeft er duidelijk goed over nagedacht en een hoop liefde in gestopt.
De zwarte doos, met magneetslot, bevat het kaartspel en het boekje met daarin de omschrijvingen van de kaarten. Als extraatje krijg je er een ouija bord en stickervel bij, allemaal uiteraard in de style van het deck. En alles past in het doosje. Dat ruimt alles zo lekker makkelijk op 😀

Als je de doos opendoet, staat er een mooi tekst in goud geschreven, uiteraard over de ekster. Het is wel leuk om eens op internet te zoeken naar het bijgeloof rondom vogels. Want ook over de ekster is er het een en ander te vinden, zoals dit gedichtje laat zien. Ze werden gebruikt in voorspellingen. Dus niet zo heel gek dat de ekster nu de hoofdrol speelt in een lenormand-deck.

 Is het je al opgevallen dat ze veel zwart gebruikt? Mij tenminste wel. Waarop het goud en de tinten van de schilderingen ( via de gewassen inkt methode) mooi afsteken.
Het kleine vierkante boekje bevat een korte uitleg ( in het Engels en Frans) over het leggen van kaarten, en daarna de omschrijving van de 36 kaarten. De omschrijvingen zijn erg kort en erg basic. Het moet je duidelijk alleen even op weg helpen. Enige kennis van de kaarten en hoe je ze moet aflezen is dus wel handig.

Het deck heeft een standaard tarot-grote, en de kaarten zijn mooi mat afgewerkt. Het bevat niet de traditionele 36 kaarten. Het kind, de man en vrouw kaart, de ooievaar, en het kruis zijn vervangen door andere kaarten. Zo is er voor terug gekomen ‘the caterpillar’, ‘the chrysalid’, ‘The moth’, ‘the cat’ en ‘the albatross’. Dit maakt het natuurlijk wel even verwarrend. Want waarom zijn ze vervangen, en hoe moet je het nu aflezen?? In het boekje legt ze uit dat ze ervoor gekozen heeft geen man of vrouw kaart in dit deck te doen. Tijdens een grote legging (als je dus alle 36 kaarten gebruikt) kijk je normaal naar de man/ vrouw kaart om jou positie te vinden. Rozenn legt uit dat je met dit deck op zoek moet naar de kaart die jou op dat moment het meeste aanspreekt, en dat je deze als persoonkaart gaat gebruiken om de legging verder af te lezen. Ik vind dit een mooi uitgangspunt.
Als je de beschrijvingen leest van de kaarten die zijn toegevoegd, dan vind ik het persoonlijk ook wel echt een toevoeging. De kaarten die eruit zijn gehaald missen zeker niet. Ze zijn vervangen door andere afbeeldingen, maar de boodschap is zeker ook weer terug te vinden in het deck.
Ik kan mij wel voorstellen, dat als je net begint met het leren lezen van de lenormand kaarten, dat deze verandering zeker niet handig is. Dan is het fijner om nog even te blijven bij de traditionele kaarten en omschrijvingen.

Op haar website omschrijft ze haar liefde voor de natuur. Dit zie je ook terug in haar kaarten. Alle kaarten zijn gebaseerd op dieren en elementen uit de natuur. Dit maakt dat ze ook unieke afbeeldingen heeft ten opzichte van andere decks. Zoals de kaart voor het huis. Bij de meeste decks zie je hier een daadwerkelijk huis op terug. Zij heeft ervoor gekozen om een natuurlijk gevormde bijennest te gebruiken. Voor de roede heeft ze de bliksem gebruikt (voor mij een ‘maar natuurlijk!’ momentje), voor het kruispunt  de weggetjes die mieren ondergronds maken en voor het schip een gevallen blaadje op een riviertje. Haar keuze om natuurlijke elementen te gebruiken in plaats van de traditionele afbeeldingen maakt naar mijn mening geen enkel verschil als het gaat om de boodschap die de kaart moet overbrengen. En maakt de kaarten uniek.

Mocht er 1 nadeel zijn aan deze kaartenset, dan is het het kleine doosje waar de kaarten inzitten. Deze was gewoon niet open te krijgen! Ik heb de kaarten dan ook los in de grote doos zitten, zodat ik ze niet telkens beschadig als ik ze wil gebruiken. Maar dat is dan ook het enige minpuntje wat ik ben tegengekomen.

Je kan het deck kopen via de etsy van de maakster: https://www.etsy.com/fr/shop/Rozennillustration
Persoonlijk vind ik de prijs echt ontzettend meevallen, als je kijkt naar wat je krijgt. Een stevige doos, met daarin een prachtige kaartenset, een hardcover boekje, en wat extraatjes.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *