kaarsenmagie

Tijdens de decembermaand heb ik al een aantal jaar een adventkalender, die ik steeds bij een andere aanbieder koop. Dit jaar had ik een aanbieder die ontzettend veel zakjes kruiden in de advent had zitten.
‘Wat moet je daar dan mee doen mama’, kreeg ik te horen van mijn dochter. Ik haalde mijn schouders op en gaf aan dat we misschien nog wel een mooi idee kregen. En dat kregen we. Op het moment dat ik een pakje openmaakte van de advent riep ze gelijk ‘ maar dat kunnen wij ook doen mam!’. En dat vond ik dus ook een leuk idee.

We zijn samen aan de slag gegaan met spell kaarsen maken. Eerst was het natuurlijk belangrijk om te bedenken waar je een kaars voor maakt. Daarna was het belangrijk om goed op te zoeken waar de kruiden voor ons voor staan en welke we wilden gebruiken. Wilden we nog iets anders gebruiken in de kaarsen? Zo kwamen we wat kleine steentjes tegen die er ook in mochten. Samen (want als er vuur aan te pas komt, dan doen we dat natuurlijk heel voorzichtig en nooit alleen!) hebben we de hete was op de kruiden laten druppelen terwijl we het doel heel goed voor ogen hielden. Een andere hele leuke manier is om kaarsen te rollen van bijenwasvellen.

Er zijn vast betere manieren om dit aan te pakken, maar voor nu werkte het prima en was het niet al te moeilijk. En zelfs een kind van 8 jaar kan heel goed verwoorden wat ze als doel heeft en wat ze ermee wilt bereiken.

‘Zetten we straks dan dat ene kaarsje aan, mama? Dan kom ik helemaal tot rust’.

volle maan, supermaan, mooie maan

dsc_0102
‘mama, mama’ stiekem is de kleine meid ‘s morgens vroeg bij mij in bed gekropen. Met moeite trek ik een oog open en kijk op de wekker. Niet de meest fijne tijd om te zien als je vrij bent. Maar voor ik er iets over kan zeggen zie ik de blik in haar ogen.
‘kijk mama’,  en ze wijst naar het raam. En nu zie ik het ook. Het gordijn staat een stukje open, en precies door die kier schijnt de maan haar licht naar binnen. Heel helder hangt ze boven de wolken, waarachter ze soms eventjes verdwijnt.
Ik trek de kleine meid tegen me aan, en samen genieten we van het  ‘maanbaden’, gewoon het opnemen van de energie van de maan.

Dat deze maan bijzonder is (2 keer in 1 maand, supermaan) is mij niet ontgaan. Wat ik gewoon het allermooiste vind, is dat de maan er is en dat ik op zulke dagen kan genieten van het aanschouwen van de maan en haar energie. En dat de kleine meid dit ook zo voelt.

slempmelk

dsc_0659

Slempmelk. Heel eerlijk. Het klinkt gewoon smerig. Maar als ik dan even verder denk, dan herken ik het woordje slemp toch wel. Het woordje slemp ken ik van slemppartij wat een smullerij betekend (of brasserij, schransen) Dus eigenlijk suggereert het woordje dat het iets lekkers moet zijn. En geloof me, dat is het ook.

Mijn vriendinnetje, mijn heksenmaatje, zij maakt het al jaren. En eigenlijk, ik kwam er nooit aan toe. Tot ze het mij de ingrediënten  toestuurde. Ja, dan moet je wel natuurlijk. Een mooie tijd natuurlijk om te maken. Het is een oud hollands drankje, eentje voor de koude dagen. Maar de melk erin, ja die hoort echt bij imbolc, en de groeiende buik van moeder aarde. Zij krijgt natuurlijk ook wat van mij.

En ik kan je vertellen. Ja, het is echt lekker! Een knus drankje, eentje voor lekker op de bank, met een dekentje en een mooi boek. Of voor het slapengaan. Of……..

dsc_0657
Hieronder het recept:
1,5 liter melk
3 theelepels zwarte thee (of gewoon een theezakje)
stukje pijpkaneel (dus niet het vermalen poeder)
beetje citroenschil
3 kruidnagels
een beetje Foelie
3 draadjes Saffraan
60 gr suiker (of naar smaak. Kan ook een beetje honing las ik ergens anders)

Zet de melk zachtjes op en laat langzaam aan tegen de kook aan komen.
Doe de kruiden in een stukje katoenen doek, thee-ei of wat ik heb gedaan een zakje waar je losse thee in kan doen. Hang dit in de melk. En doe de deksel op de pan.
Laat dit, heel zachtjes, een uurtje trekken.
Pas tegen het einde voeg je de suiker toe.

En vooral, serveer hem lekker heet in je lievelingsmok!

 

waka waka plantjes

Met opperste concentratie, met een beetje begeleiding van mij, liep ze van plantje naar plantje. Voor een tweejarige is een heel verhaal erbij te moeilijk. Maar dat de plantjes heel lang hebben geslapen en nu wakker moesten worden, dat begreep ze wel. En dat de belletjes die plantjes wakker moesten maken, dat begreep ze ook.
Een klein fronsje op haar gezicht, de stok stevig in haar hand en daar stapte ze kordaat naar de planten. ‘waka, waka plantjes!!’ En ondertussen rinkelde de belletjes vrolijk. Zo liep ze alle plantjes in de tuin af.
Onze tuin heeft denk ik een heel duidelijk signaal gekregen. Wakker worden plantjes, de lente komt er bijna aan!

_20170129_113014

imbolc

Terwijl ik dit type heeft koning winter toch besloten dat een beetje vrieskou ons geen kwaad kan doen. Het rijp glinstert op het gras en in de lucht hangt een magisch laagje. De kou kan je bijna zien. Maar, in de aarde rommelt het al. Sneeuwklokjes piepen tussen de bevroren aarde naar boven. En onzichtbaar zijn ook andere zaden en bollen bezig wakker te worden.

Mijn kleine heks, ze kent de kou eigenlijk helemaal niet. De afgelopen 2 jaar is er hier in de omgeving nauwelijks sprake geweest van winter. En ze heeft besloten dat het niet leuk is. Lekker binnen zitten, samen dingen aan tafel doen, dat is haar wens. En ja, dan ga je daar toch op in. Gedeeltelijk. Want ook deze natuur, en dit seizoen zal ze moeten leren kennen. En hopelijk kan ze het uiteindelijk net zo waarderen als dat ik het doe.

Een aantal leuke activiteiten die ik met de kleine doe.

Naar de kinderboerderij gaan. Ik heb het al eerder benoemd. Maar wil je de jonge dieren zien, dan moet je lekker naar de kinderboerderij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IJs trappen. Je zal misschien even raar kijken. Maar sneeuw is er hier nog niet gevallen. Het is allemaal ijs en rijp. Mijn kleine zonaanbidster vindt het stampen op de hoopjes ijs die her en der ligt wel erg leuk.

Knutselen en kleuren, ze vindt het maar wat leuk. We hebben laatst ‘wollen’ schaapjes gemaakt. Of een mooie kleurplaat inkleuren.
_20170128_192230

Niet naar buiten, dan lekker alles binnenhalen! Als het aan mij ligt, staat mijn huis vanaf deze periode vol met bolletjes. Ik ben er gek op. En ik kan mijn kleine meid gelijk laten zien dat er uit een klein, enigszins verschrompeld bolletje, een prachtige bloem kan groeien.
Tegen de tijd dat de bolletjes zijn uitgebloeid, verhuizen ze altijd gelijk naar de tuin. Het gaat niet lang duren ben ik bang of onze gehele omgeving is in de lente bezaaid met een prachtige deken van gele narcissen en paarse krokussen.
dsc00614

En een superleuke activiteit die wij samen dit weekend hebben gedaan. Een toverstafje maken om de plantjes en bolletjes wakker te maken. Lekker ‘s morgens met het toverstafje in de tuin rondlopen en rinkelen. Dan worden de plantjes wel wakker!
dsc_0640

dsc_0645 dsc_0646

imbolc, ooimelk, jong leven

imbolc
Laatst keek ik naar de film ‘the mist of avalon’.  Zonder twijfel één van mijn favoriete films. De mystiek is zo mooi neergezet, maar daarnaast juist ook dat het vroeger zo gewoon was. Een deel van het geheel.

Er is een moment, en dan laat Morgaine aan Arthur een ritueel zien wat op het land wordt uitgevoerd (vrouwen hielden een graagpop vast, en schonken melk en room over het nog enigszins kale land). Ze verteld dat de mensen moeder aarde eren. Dat na de donkere wintertijd, ze moeder aarde bedanken dat de eerste lammetjes weer zijn geboren, en dat daardoor de eerste melk er weer is om iedereen te voeden. De allereerste melk wordt daarom ook geofferd aan moeder aarde.

Prachtig hoe dit werd verwoord. Want dat is naar mijn idee ook de gedachte achter imbolc. De natuur die wakker wordt, de jonge dieren die worden geboren, de eerste sneeuwklokjes en krokussen die zich laten zien.

Blijf niet binnen zitten, maar ga dit ervaren! Er zijn zoveel plekken waar je dit zien, voelen, ja zelfs proeven kan. wat dacht je van die eerste melk. (En als je dan proeft, schenk dan ook iets terug aan moeder aarde als bedankje.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA