review: Boji Blog lenormand

Soms krijg je een pakje, en dan ben je als een kind zo blij als je het pakje open maakt. Dit had ik toen Boji blog lenormand binnenkwam. Bij Kickstarter werken ze met doelen. Als een bepaald doel is bereikt, dan speel je bepaalde extra’s vrij. Blijkbaar was het Boji blog lenormand nogal populair, want het doosje zat vol met extra’s! En natuurlijk gaat het daar niet om bij het kopen van een nieuw deck, maar leuk is het wel.

Maar eerst even terug naar de kaarten. Ze zijn ontworpen door Lili Wang, onder de naam Marvoli studio.
Als je op de kickstarter pagina kijkt, dan vertellen ze dat boji een konijntje is, dat op een planeet leeft en via de kaarten zijn verhaal verteld. Ontzettend leuk bedacht natuurlijk. Ik vind het mooi als iemand niet alleen afbeeldingen maakt, maar er ook een achtergrond aan geeft door middel van een verhaal.

standaard deck

Ze hebben 3 verschillende formaten decks gemaakt. Het standaard deck is niet eens standaard aangezien de kaarten (bijna) vierkant zijn. Daarnaast hebben ze een klein deck en een mini deck.
Het standaard deck komt in een stevige doos met losse deksel. Het kleine deck komt in een tinnen doosje, met daarin een doek om leggingen op te kunnen doen. Het mini deck kan bewaard worden in een klein glazen flesje. Alle kaarten zijn van stevig prettig materiaal. Erg fijn om te schudden of makkelijk een mooie waaier van te maken. Misschien vind je het een gekke opmerking, maar het kan behoorlijk irriteren als je kaarten wil leggen en ze blijven aan elkaar plakken. Zo iets simpels kan het hele plezier van kaarten leggen al verpesten.

klein deck in tinnen doosje
mini deck in glazen flesje

Mijn eerste gedachte bij de kaarten was eigenlijk dat ze gewoon heel schattig zijn. De tweede gedachte dat ik ze met mijn leven moet bewaken anders verdwijnen ze in de handen van mijn dochter. En inderdaad, toen ze de kaarten zag liggen was ze verliefd!

de verschillende formaten

Op elke kaart zie je het konijntje weer terug. Maar wel altijd in een duidelijke setting die hoort bij de kaart. De tekeningen zijn heel sprekend en vrolijk. Zelfs een kaart zoals kaart 8, de doodskist, heeft iets schattigs. Het doet denken aan de glazen kist waar sneeuwwitje in lag na de hap uit de giftige appel. De ene kaart is een duidelijke verwijzing naar de betekenis van de kaart. Zoals bijvoorbeeld kaart 36, waarbij het konijntje een kruis draagt en dit duidelijk erg zwaar vindt. Een ander is wat minder duidelijk, zoals de maan of de vos, waarbij je de betekenis vanuit jezelf moet kennen.

Leuk detail zijn kaart 28 en 29 van de man en vrouw. Als je ze tegen elkaar legt staan ze onder een boog als een getrouwd stelletje. Ik hou wel van dit soort details!
Er is bij dit deck duidelijk gekozen voor de traditionele man en vrouw kaarten.

Wat ik echt een gemiste kans vind is dat er geen boekje bij zit. Ik had het erg leuk gevonden om het verhaal van Boji te lezen. Ze gaan er denk ik vanuit dat je de informatie over de kaarten elders kan vinden of gewoon al weet.

Er zijn 4 kaarten toegevoegd aan het deck. Helaas, doordat er geen boekje bij zit heb ik geen idee waar deze kaarten voor dienen. Behalve dan natuurlijk dat ze er leuk zijn om te zien.

Ik heb het deck nog niet goed online kunnen vinden. Dus een exacte prijs kan ik er niet bijzetten. Deze wijken vaak af van de prijzen via Kickstarter.
Maar hou je van konijnen, hou je van een lieve uitstraling bij kaarten? Of misschien zoek je een deck wat kinderen ook aan spreekt? Dan is het wellicht een goed idee om eens te googlen op de naam en te kijken waar het deck te koop is. Kennis van lenormand is wel handig, deze kaarten vertellen niet allemaal uit zichzelf wat ze betekenen.

kijken naar kaarten

Er wordt wel eens gek gekeken als ik aangeef dat ik meerdere kaartendecks heb. Want aan één deck moet je toch wel genoeg hebben?! Ik probeer dan uit te leggen dat het ene deck een heel ander verhaal kan vertellen dan het andere deck. En dan wordt er vaak een beetje meewarrig geknikt. Of er komt de opmerking dat de kaarten toch een vaste betekenis hebben.
Ik dacht, laat ik het eens proberen te laten zien in een blog. Want het klopt dat de kaarten hun eigen betekenis hebben. Maar hoe jij de kaart leest, en welke kaarten erbij liggen zegt ook heel veel over de betekenis van de kaart. En dat kan per dag en per deck toch wel eens verschillen.
Ik heb daarom wat decks erbij gepakt om te laten zien hoe verschillend de kaarten eruit kunnen zien. En soms juist hoe de kaarten echt overeen komen qua afbeelding en betekenis.

Zo ook kaart 23 ‘muizen’.  Om te beginnen bij de traditionele betekenis: diefstal, verlies, profiteurs. Wat je ziet op de verschillende kaarten zijn muizen die lijken samen te werken. Het spreekwoord ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’ is zeker toepasselijk bij deze kaart. En zeker bij de eerste en tweede kaart die je hierboven ziet zou dit spreekwoord bij mij naar boven komen. De muis wordt vaak als plaagdier en ongedierte gezien, en dat zie je vooral weer terug op de derde, vierde en vijfde kaart. Waarbij kaart vier voor mij ook zou zeggen dat je iets actiefs zou doen aan deze plaag. De laatste kaart zou bij mij meer het gevoel geven dat je op moet passen voor diefstal of verlies  wat je wellicht niet zou verwachten. Het is verborgen. En dat het wellicht erger is dan dat je in eerste instantie dacht.
Dus zelfs al lijken de kaarten veel op elkaar, toch kan je er een andere boodschap uit halen.

Bij kaart nummer 12, de vogels, zie ik duidelijk verschillen. De traditionele betekenis is dat je bericht krijgt van verdrietige zaken, dat je wat tegenslag hebt. Het is een negatieve kaart.
Toch gebruik ik deze kaart ook op een andere manier. Voor mij staat deze kaart voor gesprekken. Zo zie je bij de eerste kaart dat drie vogels in een cirkel staan van een muziekplaat. Voor mij geeft dit extra weer dat er ‘gekwetterd’ wordt. Wellicht roddel door andere mensen wat je pijn doet. Dit zou ik bij de tweede kaart ook zeggen. Hoewel ik deze waarschijnlijk traditiegetrouwer zou aflezen, en het houden op problemen die op je pad komen. De uilen die op kaart drie staan geven mij juist meer het gevoel van wijsheid. Misschien dat je inspiratie krijgt vanuit het verdriet of de negativiteit. En dat je iets negatiefs om kan draaien naar iets positiefs.

Sommige decks geven voor één kaart meerdere opties, zoals je hierboven ziet. Dan is het van tevoren kiezen welke je bij een legging gebruikt.
Traditioneel wordt kaart 36, het kruis, gezien als tegenslag. Het ‘kruis dat je moet dragen’. De horizontale lijn in het kruis geeft duidelijk een obstakel weer tegenover de verticale lijn. De vierde kaart in dit rijtje zou ik dan ook zeker zo lezen. Bij het deck van de eerste twee kaarten kan je dus kiezen. Beide kaarten geven voor mij een ander gevoel. De pleisters zijn een duidelijk gevoel van pijn, acuut. Maar ook iets waar je wat aan doet (je plakt er een pleister op). De tweede kaart laat een tamachogi zien. Dit is duidelijk een generatie dingetje. Vroeger als kind had ik zo’n ding en wat een last was dat! Hij bleef maar piepen en zeuren, en je kon hem niet alleen laten. Of in ieder geval, dat gevoel had je als kind. Want stel je voor dat het poppetje ‘dood’ ging! Dit gevoel, van onmacht en een zware last die je kreeg zou ik krijgen als ik deze kaart trok. Terwijl ik nog mogelijkheden zou zien als ik de derde kaart trok. Deze laat licht zien, voorbij het kruis. Dus een last die je draagt, maar wel met vooruitzichten.

Ik vind het huis (kaart 4) altijd een leuke kaart. Traditioneel gezien gaat deze kaart over je thuis en gezin. Over het veilige gevoel wat je thuisbasis je geeft. Maar deze traditionele betekenis kan ik niet altijd geven aan de kaarten die je hierboven ziet.
Zo zie je op de eerste kaart een caravan. Waar een huis je veilige, vaste thuisbasis moet zijn, lijkt deze kaart een beetje wankel hierin. Maar wellicht dat deze kaart je wil vertellen dat je je veilige thuisbasis moet gaan zoeken. Of dat jij dit juist zelf bent en daar meer vertrouwen in moet krijgen. Misschien wel een verhuizing? De tweede kaart geeft voor mij aan dat een huis iets is wat je samen hebt. Waar je samen aan moet werken. Misschien dat je juist erg aan het klussen bent. Bij de derde kaart zou ik in eerste instantie de traditionele betekenis gebruiken. Maar soms geeft zo’n kaart met zichtbaar meerdere kamers aan dat je meerdere inzichten nodig hebt van je thuis. Of dat het huis meer staat voor jou als persoon, en dat wat zelfreflectie jou gevoel van veiligheid heel goed is. De vierde kaart is een basisgevoel voor mij. Een openhaard geeft mij een gevoel van knus samenzijn. Geborgenheid en veiligheid binnen je eigen huis.

Kaart 20, de tuin is traditioneel gezien een sociale kaart. Het geeft ook een stukje creativiteit aan. Ik vind het altijd leuk om uit te leggen waar dit idee waarschijnlijk vandaan komt. En wat je ook terug ziet op de kaart zelf. Het zijn vaak ouderwetse tuinen, die een beetje (naar mijn idee, maar ik heb er eigenlijk helemaal geen verstand van) frans aandoen. Vroeger was de mooie sierlijke tuin echt iets voor de rijke mensen. Het werd gebruikt om te pochen met hun geld en om te socializen met vrienden en kennissen. Vandaar dat de betekenis van de kaart vooral ook gaat om het sociale aspect. Bij de eerste kaart is dit ook te zien. De kasteeltuin met de dames. De tweede kaart laat een fontein zien. Deze zag je veel in de tuinen staan. En werd nog wel eens gebruikt, zo is mij verteld, om roddelpraatjes en geheimpjes uit te kunnen wisselen zonder dat andere mensen dit konden horen.
De derde en vierde kaart geeft mij altijd een gezellig gevoel. De derde kaart lijkt bijna een ‘heksentuintje’, waar je kruiden of bloemen kan oogsten om daar weer iets van te maken. Het geeft voor mij een gezellige sociale gebeurtenis weer, of juist iets creatiefs.

Kaart 24, het hart, is een kaart die vrij duidelijk is. De kaart die gaat over liefde. Ik vind het leuk te zien dat de eerste kaart een hangertje laat zien. Een liefde die je wellicht moet vasthouden en moet koesteren. Terwijl de tweede kaart de liefde tussen partners laat zien. En wat meer traditioneel is. De derde kaart geeft de liefde tussen moeder en kind weer. En laat ons plots zien dat deze kaart niet altijd alleen maar gaat over de liefde tussen geliefden, maar dat liefde veel groter is. En dat is nu juist zo leuk aan verschillende decks. Hierdoor ga je kaarten toch net weer anders aflezen.

De roede is een kaart die vaak een beetje afschrikt. Het is ook een negatieve kaart. Die onmin, ruzie, tweedracht veroorzaakt. Maar hoe dit op een kaart staat is heel verschillend. Zo zie je op de eerste kaart dat iemand de roede op een ander gebruikt. Voor mij staat dit echt voor ruzie tussen twee mensen. Terwijl bij de tweede kaart je ziet dat de man op de kaart zichzelf kastijd. Je geeft jezelf de schuld van iets. De pijn en schuld liggen eerder in je eigen handen dan in die van een ander. Bij de vierde kaart zie je een vrouw op een uitdagende manier met een zweepje klaarstaan. Persoonlijk zie ik hier geen ruzie in, meer dominantie en het zoeken naar een gelijkwaardigheid.
De derde kaart laat de bliksem zien. Ruzie komt soms ook als donderslag bij heldere hemel. Je kan het ook zien als de warme en koude lucht die de donderbuien veroorzaken. De botsing tussen twee tegenpolen, tussen twee mensen, tussen twee meningen, etc.
De duster is dan weer een hele zachte versie van deze kaart. Het op een rustige manier willen opruimen van negatieve spanningen.

De toren heeft verschillende betekenissen. Vaak wordt het gezien als een officiële instantie. Je carrière of je levensloop. Maar het geeft soms ook een isolement aan. En dit kan je goed op de tweede kaart zien, waarin de prinses bovenin de toren zit, op een eilandje in zee. Dus terwijl ik voor deze uitleg bij de tweede kaart zou gaan, zou ik voor een meer officieel tintje bij de eerste kaart gaan. Of juist gaan voor je levensloop, aangezien er een klok te zien is op de kaart. De derde kaart laat meer een uitkijktoren zien, alsof je alles in de gaten moet houden. Dit kan zowel gaan over eenzaam op de uitkijk staan, als van een afstand toekijken op je carrière en je doel zoeken.

Waarbij sommige kaarten echt heel verschillend zijn, zijn er ook kaarten die bijna altijd wel hetzelfde worden afgebeeld. Dit vind ik dus het geval bij de 13de kaart, het kind. Op elke kaart is wel de pret, geluk en onschuld van een kinderleven te zien. Maar elk op zijn eigen manier.

Je eerste ingeving van deze kaart is dat dit gaat over een relatie of verbinding. Dit is ook de betekenis die eraan gegeven wordt. De eerste kaart laat dit voor mij ook zien. Bij de tweede kaart zou ik zeggen dat het gaat om een bloemenkrans. Wellicht het vieren van een verbinding? De derde kaart vind ik altijd een hele mooie kaart. Dit gaat voor mij meer om een duurzame verbinding. De ringen van een boom laten jaren en jaren zien.

De hond is een kaart die een vriend laat zien, een trouwe persoon die achter je staat. Het gaat traditioneel over vriendschap. Dit is ook zo’n kaart waarbij je soms vergeet dat een hond echt meer eigenschappen heeft, en dat de kaarten ook echt soms meer te vertellen hebben. Op de eerste kaart zie je de connectie die mens en hond maken. Terwijl de tweede kaart een meer volgzame (misschien zelfs slaafse) hond laat zien. De derde en vierde hond zijn plots heel anders. Hierbij staat de hond voor de trouwe beschermer. En dat geeft een hele andere dimensie aan de kaart. Waarbij ik bij de derde kaart zou zeggen dat het gaat om een familiehond, vriend en beschermer. Maar de vierde kaart geeft voor mij de enorme pret weer waarmee de hond zijn werk doet, samen met zijn baas. Het bij elkaar houden en beschermen van de groep. Maar ik word stiekem ook altijd een beetje moe als ik naar deze honden in actie kijk, want wat een energie hebben die dieren!

Heel vaak wordt het schip afgebeeld als een groot houten schip uit de gouden eeuw. Dat is ook niet zo gek, dit waren de schepen die ‘de nieuwe werelden’ ontdekten. Dat is dan ook de betekenis van de kaart. Op reis gaan, nieuwe dingen ontdekken. Maar ook handel drijven en daardoor financiën. De eerste en derde kaart laten deze traditionele kaart zien. De tweede kaart geeft een iets meer futuristische of fantasierijk luchtschip zien. Waardoor je misschien eerder geneigd bent om een meer spirituele of innerlijke reis als betekenis te geven aan deze kaart. De vierde kaart wijkt best af van de rest. Voor mij is kanovaren iets wat je voor je plezier doet, om de directe omgeving meer te verkennen. Wellicht dat ik daardoor zou gaan voor een reis dichter bij huis, iets minder ingrijpend dan een zeevaardig schip zou zijn.

De ruiter is altijd de kaart geweest van een nieuwsbericht of boodschapper. Het is een communicatiekaart. Maar ook een bewegingskaart. Bericht wat je in beweging zet, of juist een situatie waardoor je voor verandering kiest. Deze beweging zie je eigenlijk altijd wel op de kaarten terug. Maar het is opvallend dat op maar weinig kaarten daadwerkelijk iets van ‘nieuws’ te zien is. Ik heb tussen mijn decks moeten zoeken (en dat zijn er meer dan 60!) om een kaart te vinden die dit laat zien. Je ziet het op de vierde kaart, een duidelijke (post)tas en een brief in de hand. De eerste en derde kaart zouden voor mij een traditionele uitleg krijgen. De tweede kaart gaat meer over voortbewegen en ergens naartoe gaan dan over een bericht.

De boom. Dit is bij uitstek de kaart die gaat over gezondheid. Ik vind het mooi dat hiervoor een boom is gekozen, een stukje natuur dat vol leven zit. De boom kan ook staan voor je stamboom. En deze betekenis vind ik erg mooi passen bij de eerste kaart. Waar je op verschillende takken dieren ziet zitten. De tweede kaart geeft hier wat meer een spirituele betekenis aan. Je ziet de takken heel hoog reiken, maar je ziet ook je wortels heel diep de grond in gaan. Voor mij geeft dit aan dat je wellicht in contact moet komen met je voorouders. De vierde kaart gaat ook over dit thema, de levensboom. Met zijn verankering in oude vervlogen tijden en tradities. Het is soms ook mooi om bepaalde afbeeldingen die op een kaart staan op te zoeken. Zij geven ook meer diepte aan een kaart. Zoals de rune Berkana op de derde kaart of de kabbalistische levensboom op de vierde kaart.

De zeis is een knopendoorhakker. Traditioneel is het een kaart die aanduidt dat er gevaar is. Het spreekwoord je hoofd boven het maaiveld uitsteken vind ik mooi passen bij deze kaart. Het geeft aan dat het soms ook nodig is om het gevaar op te zoeken om verder te kunnen komen. Je durft je hoofd erbovenuit te steken, met de kans dat je hoofd eraf wordt gemaaid.
Op de eerste kaart vind ik dat het gaat om een breuk, er komt ergens definitief een einde aan en je gaat elk een andere kant op.
De tweede en derde kaart laat het oogsten zien. Soms is de betekenis van een kaart iets letterlijker, en zou je hier kunnen stellen dat je iets te oogsten hebt. Je zal iets ontvangen. Het spreekwoord ‘je oogst wat je zaait’ is hier ook nog wel eens van toepassing.
Terwijl de eerste drie kaarten de zeis laten zien, laat de vierde kaart een sikkel zien. Een handwerktuig voor het oogsten van kleinere hoeveelheden. Ik vind deze kaart altijd een beetje persoonlijker, het is dichter bij je. Terwijl de zeis grotere hoeveelheden tegelijk kan maaien, met een grotere afstand tussen jou en hetgeen je maait. Het gevaar of de breuk zou dus van dichtbij komen. Misschien is er een situatie waarbij je de knoop moet doorhakken.  

En zo zou ik nog uren door kunnen gaan! Zelfs over de kaarten die ik hier heb laten zien zou je nog zoveel kunnen vertellen. Over tijdsbepaling, persoonskaarten, etc. Daarnaast is het ook altijd leuk om te weten dat de ene persoon een kaart anders afleest dan de andere persoon.

Als je het leuk vindt om op te zoeken, op de foto zie je de decks die ik hier heb gebruikt.

Review: black salt/ pink sugar lenormand

Als er een deck is waar ik echt hartelijk om heb gelachen, dan is het dit deck wel. En dit bedoel ik niet op een hatelijke manier.

Het deck is ontworpen door Logan Townsend. Als je mijn blogs een beetje volgt heb je een eerder deck van hem gezien. Het precious possum lenormand deck. Dit was ook al zo’n deck waar ik om moest lachen door de illustraties.
Het leuke is dat dit deck bestaat uit twee decks; de black salt en de pink sugar lenormand.
In de omschrijving die hij zelf geeft verteld hij dat de twee decks zijn ontstaan vanuit het gevoel wat je hebt van een fijne kindertijd. En het de bedoeling is dat de decks het kinderlijke plezier laten zien, het magische en een tijd waarin alles gewoon kon gebeuren omdat je het door kinderogen bekeek.

Ik heb dit deck aangeschaft via Kickstarter. Dit betekent, zoals je misschien wel weet, dat je mee financiert aan het product zodat het ontwikkeld kan worden. Je weet nooit wanneer het deck wordt verstuurd. Bij sommige decks wacht ik een jaar, andere heb ik binnen een paar maanden. En je hebt het ook nooit eerder in je handen kunnen hebben. Het kan een enorme leuke verrassing zijn, of juist een gigantische flop. Dat is wel deel van de charme voor mij.

Het deck komt in een stevig doosje met magneetsluiting. Deze doosjes vind ik zelf altijd erg prettig in gebruik. De kaarten zitten stevig opgeborgen, maar het is voor mij niet moeilijk om het doosje open te maken. Het doosje zelf geeft al een beetje weer hoe de kaarten eruit gaan zien. Black salt heeft een zwarte doos, met glimmende letters. Pink sugar heeft een zoet wit met roze doosje met ook weer glimmende letters. De details op de doosjes zijn ook mooi, heel subtiel zit er een patroon verwerkt in de achtergrond.

De decks bevatten een uitklapbaar foldertje met een zeer beknopte beschrijving van de betekenissen van de kaarten. Het zijn meer steekwoorden. Voor iemand die net begint met het gebruiken van lenormand is dit misschien iets te summier.

Als je naar de kaarten kijkt zie je het zwart of wit/roze thema dus weer terug. Het zijn kaarten van 57mm x 87 mm. Ze hebben een matte afwerking, behalve de afbeeldingen. Deze hebben weer het glimmende, holografische effect. De kaarten zelf zijn bij beide met dezelfde afbeeldingen. Toch geven de donkere kaarten een ander gevoel dan de lichte kaarten. Het is dus puur wat je mooi vindt en prettig vindt om mee te werken.

Het is een deck wat je moet aanspreken. De afbeeldingen zijn simpel. Bij sommige decks vertellen de afbeeldingen op de kaarten al een heel verhaal. Dat is bij deze kaarten gewoon simpelweg niet zo. Elke kaart bevat 1 afbeelding, met daarbij in het engels onderaan de naam van de kaart, linksboven het nummer van de kaart, en rechtsboven het corresponderende nummer van het gewone spel kaarten.

Toch heeft hij er zijn eigen draai aan gegeven, eentje die ik zeker kan waarderen.
Zo begint het al bij de eerste kaart, de ruiter. Deze heeft hij veranderd in ‘skater’, en zie je een rolschaats. Bij kaart 7 moest ik erg lachen, en zag ik voor het eerst echt het kinderlijke plezier waarover hij het had. De slang is afgebeeld als de slang in het oude spelletje snake.
Kaart nummer 11 heeft hij er 2 keer in gedaan. Waarbij je kan kiezen tussen de ‘duster’ of ‘whip’.  Waarbij de laatste geen zweep is zoals je zou verwachten, maar een aardbei met slagroom. ‘Whipped cream’ natuurlijk. Of dit overeen komt met de betekenis van deze kaart, is natuurlijk een tweede. Maar het woordgrapje is leuk bedacht.
Ook kaart nummer 13, het kind, laat speelgoed uit de oude doos zien. De bekende gameboy zie je hierop terug. Daar hebben heel wat kinderen uren op gespeeld.
Kaart 19 laat een toren zien die veel mensen in huis tegen zullen komen. Een klimtoren voor katten.
Kaart 28 en 29 worden niet meer aangeduid als man en vrouw maar als persoon. En er zijn er van elk 2 in het spel.
Als laatste opvallende kaart is kaar 36. Hier kan je ook weer kiezen tussen twee kaarten. Je hebt ‘cross’ en ‘burden’. En vooral die laatste heeft mij laten lachen bij dit deck. Ik ben 35 jaar, en de tamagotchi was een hype in mijn kindertijd. En wat een last was het ook om er altijd maar voor te moeten zorgen!

Er zitten in het deck meer leuke details die inderdaad naar de kindertijd verwijzen. De beer is afgebeeld als een knuffelbeer, het huis is neergezet als een openhaard (en inderdaad, wat een huiselijk gevoel geeft dat als je een open haard hebt!). De ring laat een ring zien met een gigantische diamant. Maar als je beter kijkt dan herken je vast wel de lolly-ring erin terug. De vissen zijn goudvissen die veel mensen ook wel thuis hebben en op de maan zit een heel klein haasje.
Het is wel duidelijk dat een aantal dingen terug verwijzen naar een kindertijd in de jaren 90. Mijn eigen dochter zal niet alles herkennen of er zo om kunnen lachen als ik heb gedaan.

Zou ik dit deck aanraden aan iemand? Niet als je er serieus mee wil werken en net begint. Het is een lief deck, visueel echt leuk en mooi om te zien. De keuze van de simpele holografische afbeeldingen op een zwarte achtergrond of de wit/roze achtergrond is erg mooi. En het leid ook niet af, juist omdat er zo weinig op staat. Dat stoort nog wel eens bij decks, dat ze te druk zijn.
Er is mooi materiaal gebruikt en hij ligt echt prettig in de hand. Maar je moet lenormand wel heel goed in de vingers hebben om hiermee gewoon te kunnen werken. Want anders raak je echt in de war van de afbeeldingen die soms zijn gebruikt.

Wil je het kopen, ik raad altijd aan om dit bij de ontwerper zelf te doen ( elk deck apart kost 52,90): https://linktr.ee/LarkAndLegend

Charm casting

Een paar jaar geleden was ik aanwezig bij heksfest, een kleinschalig evenement voor gelijkgestemden op het gebied van hekserij. Het was druk bezocht, maar dat was ook zeker terecht. Ik had mezelf een doel gesteld, had van tevoren gekeken welke workshops en aanbieders er waren en had zo een programma voor mijzelf gemaakt zodat ik niks zou missen. Eèn van de dingen die ik graag eens wilde proberen was het laten lezen van mijn hand. Dit ging op inschrijving. Maar op het moment dat ik er braaf stond te wachten, was er niemand. En na een tijdje wachten ( en gesproken te hebben met andere mensen die ook al stonden te wachten), keek ik een beetje om mij heen. En aan een ander tafeltje zat iemand die charm readings gaf. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord, en dat triggerde mij wel om bij haar aan te schuiven.
Dat was mijn eerste kennismaking met charm readings. Het was een mooie ervaring. Maar zoals dat gaat, daarna verwatert het zodra je het niet meer tegenkomt. Maar soms komen sommige dingen gewoon weer opnieuw op je pad terecht. En ben ik mij er in gaan verdiepen.

Op het internet is weinig in het Nederlands te vinden over charm casting, de term die je op Engelstalige websites tegenkomt.
De naam charm casting komt natuurlijk van het gebruik van vooral bedels (charms) en het gooien hiervan. Het is een vorm van divinatie waarbij dus gebruik wordt gemaakt van bedeltjes, trinkets of andere kleine objecten. Door het gooien van de bedeltjes op een oppervlak en de positie van de bedels kunnen ze je een verhaal vertellen. Het lijkt erg, en het zal mij niks verbazen als de oorsprong daar ook ligt, op bone casting. Zoek het maar eens op, en je zal zien dat er een grote overeenkomst is.

Mijn interesse hiervoor werd weer gewekt door iets wat ik online tegenkwam. Lenormand werd gebruikt in bedeltjesvorm. En hier werd ik natuurlijk nieuwsgierig naar. En na wat research en mij verdiepen in het onderwerp, kon ik alleen maar tot de conclusie komen dat lenormand zich hier inderdaad erg voor leent.
Maar laat ik niet te veel op de zaken vooruit lopen.

Bij Charm casting gebruik je dus verschillende kleine voorwerpen. Elk voorwerp staat ergens voor, heeft een betekenis. Je neemt de voorwerpen in je hand en gooit deze op tafel ( of op een doek, in een schaal, wat je maar handig vindt). Natuurlijk komt er qua gevoel veel meer bij kijken. Het concentreren en openstellen voor ‘het’ (en het ‘het’ mag je zelf invullen natuurlijk. De een noemt het het Universum, de ander intuïtie, de ander contact met goden of engelen), is een belangrijk onderdeel binnen het divineren.
Op het moment dat alles op tafel ligt, ga je de legging lezen. En ga je verbanden leggen tussen de voorwerpen, de afstanden, de plaats waar ze liggen.
Dit vraagt ontzettend veel oefening! Het is ook slim om klein te beginnen. Benader het een beetje als het verkennen van een nieuw lenormand of tarot deck. Dan trek je vaak ook dagkaarten, daarna leg je eens een keer een legging met 3 kaarten. Je moet je charms net zo verkennen als je dat doet met je kaarten.

Maar welke charms gebruik je dan, hoor ik je al denken. Ook dit is denk ik erg persoonlijk. Voor mij begon het pas te leven toen ik zag dat de lenormand hiervoor werd gebruikt. Daar kon ik echt mee aan de slag gaan. Ik heb een setje met bedels gekocht ( ja, deze worden echt online aangeboden!). En ben hiermee gaan oefenen. Wat ik bijvoorbeeld heel prettig vond was dat ik de man/ vrouw kon gebruiken als uitgangspunt. Zoals ik dat ook in een grote legging zou doen.
Maar na een tijdje kwam ik wel eens een bedeltje tegen die voor mij betekenis had. Bijvoorbeeld een flesje met echt paardenbloempluis, voor mij het ultieme wensen gevoel. Of een chinese geluksmunt. En na een cursus runen lezen kwam ik een bedeltje van een kookketel tegen die mij echt een pertho gevoel gaf. En tijdens de zomer genoot ik van de samenwerking van de metselbijen in mijn tuin, en ben ik op zoek gegaan naar een bijenhangertje.

En nu kan je zeggen, wat zeg je toch allemaal voor onzin. Dat kan. Maar dat is het mooie hiervan. Het is mijn charm casting set en die maak ik dus heel persoonlijk naar mijn gevoel. Het is immers de bedoeling dat de bedeltjes en voorwerpen mij iets zeggen, zodat ik er een verhaal uit kan halen als ik ze gebruik in een legging. Het kan best zijn dat jij een heel ander gevoel hebt bij een kookketel of een bedeltje van een bij. En dat is dan ook prima.
Ik zie veel mensen gebruik maken van de meest uiteenlopende dingen. Het gebruik van dobbelstenen (numerologie), runenstenen, een verlovingsring, verschillende kleuren touw of muntjes (kleurenmagie), steentjes, mineralen, veren, stukjes slangenhuid, playmobielpoppetjes, kinderspeelgoed. Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kan het wel gebruiken, zolang het voor jou maar ergens voor staat. Hou alleen voor ogen dat je er ook nog mee moet kunnen werken. Het opschrijven van betekenissen kan helpen. Maar tijdens een legging is het toch fijn als je de meeste dingen wel uit je hoofd weet.
Van die basisset waarmee ik begon heb ik er nog heel veel in gebruik, want zo lang ben ik er ook nog niet mee bezig. Maar sommige zijn ook al vervangen door bedeltjes die mij meer aanspraken. En de set is uitgebreid met meer voorwerpen. En daar zullen in de toekomst vast nog meer bijkomen ben ik bang.

Ik gebruik de voorwerpen van charm casting ook wel eens in combinatie met een kaartenlegging. Je kan het toepassen zoals je zou doen als je een extra kaart ergens bij trekt. De bedel geeft je dan iets meer informatie over de kaart.


Ik kreeg bij mijn bedelset een matje. Hierop zie je het grande tableau van de lenormand. Als ik hierop mijn bedels gooi, geeft de plek waar de bedels terecht komen op de mat ook nog wel eens een extra inzicht.

Uiteraard gebruiken heel veel mensen de bedels als apart divinatiemiddel. Hierbij neem je of al je bedels in de hand of een deel hiervan. Nu heb ik kleine handen, dus gebruik ik er een bekertje voor. Als ik een deel van de bedels wil gebruiken, dan haal ik op gevoel een deel uit het zakje en stop dit in het bekertje. Soms heb je een vraag, en kijk je bij de bedel die hier het meest mee in connectie staat wat er omheen ligt. Een andere manier is om te kijken naar het middelpunt van je worp. En lees je het van binnen (dichtbij, wat nu gebeurt) naar ver weg (wat of er niks mee te maken heeft of er ver vanaf staat). Mocht je het fijn vinden om met een persoonsbedel te werken (zoals de man/vrouw in de lenormand), dan kan je kijken welke bedels dichtbij de persoonsbedel ligt.
Met de lenormand selectie aan bedels is een grote worp (dus met al je bedels) best te overzien. Maar heb je er veel bedels bij, dan kan dat best overweldigend zijn. Het is mijn inziens goed om van tevoren te bedenken of je dit wel wil doen. Of het meerwaarde heeft.

Mocht je geinteresseerd zijn in charm casting. Kijk eens op bijvoorbeeld Etsy voor mooie basissets om mee te beginnen. En hou je ogen open voor nieuwe aanwinsten om je set uit te breiden.