kijken naar kaarten

Er wordt wel eens gek gekeken als ik aangeef dat ik meerdere kaartendecks heb. Want aan één deck moet je toch wel genoeg hebben?! Ik probeer dan uit te leggen dat het ene deck een heel ander verhaal kan vertellen dan het andere deck. En dan wordt er vaak een beetje meewarrig geknikt. Of er komt de opmerking dat de kaarten toch een vaste betekenis hebben.
Ik dacht, laat ik het eens proberen te laten zien in een blog. Want het klopt dat de kaarten hun eigen betekenis hebben. Maar hoe jij de kaart leest, en welke kaarten erbij liggen zegt ook heel veel over de betekenis van de kaart. En dat kan per dag en per deck toch wel eens verschillen.
Ik heb daarom wat decks erbij gepakt om te laten zien hoe verschillend de kaarten eruit kunnen zien. En soms juist hoe de kaarten echt overeen komen qua afbeelding en betekenis.

Zo ook kaart 23 ‘muizen’.  Om te beginnen bij de traditionele betekenis: diefstal, verlies, profiteurs. Wat je ziet op de verschillende kaarten zijn muizen die lijken samen te werken. Het spreekwoord ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’ is zeker toepasselijk bij deze kaart. En zeker bij de eerste en tweede kaart die je hierboven ziet zou dit spreekwoord bij mij naar boven komen. De muis wordt vaak als plaagdier en ongedierte gezien, en dat zie je vooral weer terug op de derde, vierde en vijfde kaart. Waarbij kaart vier voor mij ook zou zeggen dat je iets actiefs zou doen aan deze plaag. De laatste kaart zou bij mij meer het gevoel geven dat je op moet passen voor diefstal of verlies  wat je wellicht niet zou verwachten. Het is verborgen. En dat het wellicht erger is dan dat je in eerste instantie dacht.
Dus zelfs al lijken de kaarten veel op elkaar, toch kan je er een andere boodschap uit halen.

Bij kaart nummer 12, de vogels, zie ik duidelijk verschillen. De traditionele betekenis is dat je bericht krijgt van verdrietige zaken, dat je wat tegenslag hebt. Het is een negatieve kaart.
Toch gebruik ik deze kaart ook op een andere manier. Voor mij staat deze kaart voor gesprekken. Zo zie je bij de eerste kaart dat drie vogels in een cirkel staan van een muziekplaat. Voor mij geeft dit extra weer dat er ‘gekwetterd’ wordt. Wellicht roddel door andere mensen wat je pijn doet. Dit zou ik bij de tweede kaart ook zeggen. Hoewel ik deze waarschijnlijk traditiegetrouwer zou aflezen, en het houden op problemen die op je pad komen. De uilen die op kaart drie staan geven mij juist meer het gevoel van wijsheid. Misschien dat je inspiratie krijgt vanuit het verdriet of de negativiteit. En dat je iets negatiefs om kan draaien naar iets positiefs.

Sommige decks geven voor één kaart meerdere opties, zoals je hierboven ziet. Dan is het van tevoren kiezen welke je bij een legging gebruikt.
Traditioneel wordt kaart 36, het kruis, gezien als tegenslag. Het ‘kruis dat je moet dragen’. De horizontale lijn in het kruis geeft duidelijk een obstakel weer tegenover de verticale lijn. De vierde kaart in dit rijtje zou ik dan ook zeker zo lezen. Bij het deck van de eerste twee kaarten kan je dus kiezen. Beide kaarten geven voor mij een ander gevoel. De pleisters zijn een duidelijk gevoel van pijn, acuut. Maar ook iets waar je wat aan doet (je plakt er een pleister op). De tweede kaart laat een tamachogi zien. Dit is duidelijk een generatie dingetje. Vroeger als kind had ik zo’n ding en wat een last was dat! Hij bleef maar piepen en zeuren, en je kon hem niet alleen laten. Of in ieder geval, dat gevoel had je als kind. Want stel je voor dat het poppetje ‘dood’ ging! Dit gevoel, van onmacht en een zware last die je kreeg zou ik krijgen als ik deze kaart trok. Terwijl ik nog mogelijkheden zou zien als ik de derde kaart trok. Deze laat licht zien, voorbij het kruis. Dus een last die je draagt, maar wel met vooruitzichten.

Ik vind het huis (kaart 4) altijd een leuke kaart. Traditioneel gezien gaat deze kaart over je thuis en gezin. Over het veilige gevoel wat je thuisbasis je geeft. Maar deze traditionele betekenis kan ik niet altijd geven aan de kaarten die je hierboven ziet.
Zo zie je op de eerste kaart een caravan. Waar een huis je veilige, vaste thuisbasis moet zijn, lijkt deze kaart een beetje wankel hierin. Maar wellicht dat deze kaart je wil vertellen dat je je veilige thuisbasis moet gaan zoeken. Of dat jij dit juist zelf bent en daar meer vertrouwen in moet krijgen. Misschien wel een verhuizing? De tweede kaart geeft voor mij aan dat een huis iets is wat je samen hebt. Waar je samen aan moet werken. Misschien dat je juist erg aan het klussen bent. Bij de derde kaart zou ik in eerste instantie de traditionele betekenis gebruiken. Maar soms geeft zo’n kaart met zichtbaar meerdere kamers aan dat je meerdere inzichten nodig hebt van je thuis. Of dat het huis meer staat voor jou als persoon, en dat wat zelfreflectie jou gevoel van veiligheid heel goed is. De vierde kaart is een basisgevoel voor mij. Een openhaard geeft mij een gevoel van knus samenzijn. Geborgenheid en veiligheid binnen je eigen huis.

Kaart 20, de tuin is traditioneel gezien een sociale kaart. Het geeft ook een stukje creativiteit aan. Ik vind het altijd leuk om uit te leggen waar dit idee waarschijnlijk vandaan komt. En wat je ook terug ziet op de kaart zelf. Het zijn vaak ouderwetse tuinen, die een beetje (naar mijn idee, maar ik heb er eigenlijk helemaal geen verstand van) frans aandoen. Vroeger was de mooie sierlijke tuin echt iets voor de rijke mensen. Het werd gebruikt om te pochen met hun geld en om te socializen met vrienden en kennissen. Vandaar dat de betekenis van de kaart vooral ook gaat om het sociale aspect. Bij de eerste kaart is dit ook te zien. De kasteeltuin met de dames. De tweede kaart laat een fontein zien. Deze zag je veel in de tuinen staan. En werd nog wel eens gebruikt, zo is mij verteld, om roddelpraatjes en geheimpjes uit te kunnen wisselen zonder dat andere mensen dit konden horen.
De derde en vierde kaart geeft mij altijd een gezellig gevoel. De derde kaart lijkt bijna een ‘heksentuintje’, waar je kruiden of bloemen kan oogsten om daar weer iets van te maken. Het geeft voor mij een gezellige sociale gebeurtenis weer, of juist iets creatiefs.

Kaart 24, het hart, is een kaart die vrij duidelijk is. De kaart die gaat over liefde. Ik vind het leuk te zien dat de eerste kaart een hangertje laat zien. Een liefde die je wellicht moet vasthouden en moet koesteren. Terwijl de tweede kaart de liefde tussen partners laat zien. En wat meer traditioneel is. De derde kaart geeft de liefde tussen moeder en kind weer. En laat ons plots zien dat deze kaart niet altijd alleen maar gaat over de liefde tussen geliefden, maar dat liefde veel groter is. En dat is nu juist zo leuk aan verschillende decks. Hierdoor ga je kaarten toch net weer anders aflezen.

De roede is een kaart die vaak een beetje afschrikt. Het is ook een negatieve kaart. Die onmin, ruzie, tweedracht veroorzaakt. Maar hoe dit op een kaart staat is heel verschillend. Zo zie je op de eerste kaart dat iemand de roede op een ander gebruikt. Voor mij staat dit echt voor ruzie tussen twee mensen. Terwijl bij de tweede kaart je ziet dat de man op de kaart zichzelf kastijd. Je geeft jezelf de schuld van iets. De pijn en schuld liggen eerder in je eigen handen dan in die van een ander. Bij de vierde kaart zie je een vrouw op een uitdagende manier met een zweepje klaarstaan. Persoonlijk zie ik hier geen ruzie in, meer dominantie en het zoeken naar een gelijkwaardigheid.
De derde kaart laat de bliksem zien. Ruzie komt soms ook als donderslag bij heldere hemel. Je kan het ook zien als de warme en koude lucht die de donderbuien veroorzaken. De botsing tussen twee tegenpolen, tussen twee mensen, tussen twee meningen, etc.
De duster is dan weer een hele zachte versie van deze kaart. Het op een rustige manier willen opruimen van negatieve spanningen.

De toren heeft verschillende betekenissen. Vaak wordt het gezien als een officiële instantie. Je carrière of je levensloop. Maar het geeft soms ook een isolement aan. En dit kan je goed op de tweede kaart zien, waarin de prinses bovenin de toren zit, op een eilandje in zee. Dus terwijl ik voor deze uitleg bij de tweede kaart zou gaan, zou ik voor een meer officieel tintje bij de eerste kaart gaan. Of juist gaan voor je levensloop, aangezien er een klok te zien is op de kaart. De derde kaart laat meer een uitkijktoren zien, alsof je alles in de gaten moet houden. Dit kan zowel gaan over eenzaam op de uitkijk staan, als van een afstand toekijken op je carrière en je doel zoeken.

Waarbij sommige kaarten echt heel verschillend zijn, zijn er ook kaarten die bijna altijd wel hetzelfde worden afgebeeld. Dit vind ik dus het geval bij de 13de kaart, het kind. Op elke kaart is wel de pret, geluk en onschuld van een kinderleven te zien. Maar elk op zijn eigen manier.

Je eerste ingeving van deze kaart is dat dit gaat over een relatie of verbinding. Dit is ook de betekenis die eraan gegeven wordt. De eerste kaart laat dit voor mij ook zien. Bij de tweede kaart zou ik zeggen dat het gaat om een bloemenkrans. Wellicht het vieren van een verbinding? De derde kaart vind ik altijd een hele mooie kaart. Dit gaat voor mij meer om een duurzame verbinding. De ringen van een boom laten jaren en jaren zien.

De hond is een kaart die een vriend laat zien, een trouwe persoon die achter je staat. Het gaat traditioneel over vriendschap. Dit is ook zo’n kaart waarbij je soms vergeet dat een hond echt meer eigenschappen heeft, en dat de kaarten ook echt soms meer te vertellen hebben. Op de eerste kaart zie je de connectie die mens en hond maken. Terwijl de tweede kaart een meer volgzame (misschien zelfs slaafse) hond laat zien. De derde en vierde hond zijn plots heel anders. Hierbij staat de hond voor de trouwe beschermer. En dat geeft een hele andere dimensie aan de kaart. Waarbij ik bij de derde kaart zou zeggen dat het gaat om een familiehond, vriend en beschermer. Maar de vierde kaart geeft voor mij de enorme pret weer waarmee de hond zijn werk doet, samen met zijn baas. Het bij elkaar houden en beschermen van de groep. Maar ik word stiekem ook altijd een beetje moe als ik naar deze honden in actie kijk, want wat een energie hebben die dieren!

Heel vaak wordt het schip afgebeeld als een groot houten schip uit de gouden eeuw. Dat is ook niet zo gek, dit waren de schepen die ‘de nieuwe werelden’ ontdekten. Dat is dan ook de betekenis van de kaart. Op reis gaan, nieuwe dingen ontdekken. Maar ook handel drijven en daardoor financiën. De eerste en derde kaart laten deze traditionele kaart zien. De tweede kaart geeft een iets meer futuristische of fantasierijk luchtschip zien. Waardoor je misschien eerder geneigd bent om een meer spirituele of innerlijke reis als betekenis te geven aan deze kaart. De vierde kaart wijkt best af van de rest. Voor mij is kanovaren iets wat je voor je plezier doet, om de directe omgeving meer te verkennen. Wellicht dat ik daardoor zou gaan voor een reis dichter bij huis, iets minder ingrijpend dan een zeevaardig schip zou zijn.

De ruiter is altijd de kaart geweest van een nieuwsbericht of boodschapper. Het is een communicatiekaart. Maar ook een bewegingskaart. Bericht wat je in beweging zet, of juist een situatie waardoor je voor verandering kiest. Deze beweging zie je eigenlijk altijd wel op de kaarten terug. Maar het is opvallend dat op maar weinig kaarten daadwerkelijk iets van ‘nieuws’ te zien is. Ik heb tussen mijn decks moeten zoeken (en dat zijn er meer dan 60!) om een kaart te vinden die dit laat zien. Je ziet het op de vierde kaart, een duidelijke (post)tas en een brief in de hand. De eerste en derde kaart zouden voor mij een traditionele uitleg krijgen. De tweede kaart gaat meer over voortbewegen en ergens naartoe gaan dan over een bericht.

De boom. Dit is bij uitstek de kaart die gaat over gezondheid. Ik vind het mooi dat hiervoor een boom is gekozen, een stukje natuur dat vol leven zit. De boom kan ook staan voor je stamboom. En deze betekenis vind ik erg mooi passen bij de eerste kaart. Waar je op verschillende takken dieren ziet zitten. De tweede kaart geeft hier wat meer een spirituele betekenis aan. Je ziet de takken heel hoog reiken, maar je ziet ook je wortels heel diep de grond in gaan. Voor mij geeft dit aan dat je wellicht in contact moet komen met je voorouders. De vierde kaart gaat ook over dit thema, de levensboom. Met zijn verankering in oude vervlogen tijden en tradities. Het is soms ook mooi om bepaalde afbeeldingen die op een kaart staan op te zoeken. Zij geven ook meer diepte aan een kaart. Zoals de rune Berkana op de derde kaart of de kabbalistische levensboom op de vierde kaart.

De zeis is een knopendoorhakker. Traditioneel is het een kaart die aanduidt dat er gevaar is. Het spreekwoord je hoofd boven het maaiveld uitsteken vind ik mooi passen bij deze kaart. Het geeft aan dat het soms ook nodig is om het gevaar op te zoeken om verder te kunnen komen. Je durft je hoofd erbovenuit te steken, met de kans dat je hoofd eraf wordt gemaaid.
Op de eerste kaart vind ik dat het gaat om een breuk, er komt ergens definitief een einde aan en je gaat elk een andere kant op.
De tweede en derde kaart laat het oogsten zien. Soms is de betekenis van een kaart iets letterlijker, en zou je hier kunnen stellen dat je iets te oogsten hebt. Je zal iets ontvangen. Het spreekwoord ‘je oogst wat je zaait’ is hier ook nog wel eens van toepassing.
Terwijl de eerste drie kaarten de zeis laten zien, laat de vierde kaart een sikkel zien. Een handwerktuig voor het oogsten van kleinere hoeveelheden. Ik vind deze kaart altijd een beetje persoonlijker, het is dichter bij je. Terwijl de zeis grotere hoeveelheden tegelijk kan maaien, met een grotere afstand tussen jou en hetgeen je maait. Het gevaar of de breuk zou dus van dichtbij komen. Misschien is er een situatie waarbij je de knoop moet doorhakken.  

En zo zou ik nog uren door kunnen gaan! Zelfs over de kaarten die ik hier heb laten zien zou je nog zoveel kunnen vertellen. Over tijdsbepaling, persoonskaarten, etc. Daarnaast is het ook altijd leuk om te weten dat de ene persoon een kaart anders afleest dan de andere persoon.

Als je het leuk vindt om op te zoeken, op de foto zie je de decks die ik hier heb gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *