Charm casting

Een paar jaar geleden was ik aanwezig bij heksfest, een kleinschalig evenement voor gelijkgestemden op het gebied van hekserij. Het was druk bezocht, maar dat was ook zeker terecht. Ik had mezelf een doel gesteld, had van tevoren gekeken welke workshops en aanbieders er waren en had zo een programma voor mijzelf gemaakt zodat ik niks zou missen. Eèn van de dingen die ik graag eens wilde proberen was het laten lezen van mijn hand. Dit ging op inschrijving. Maar op het moment dat ik er braaf stond te wachten, was er niemand. En na een tijdje wachten ( en gesproken te hebben met andere mensen die ook al stonden te wachten), keek ik een beetje om mij heen. En aan een ander tafeltje zat iemand die charm readings gaf. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord, en dat triggerde mij wel om bij haar aan te schuiven.
Dat was mijn eerste kennismaking met charm readings. Het was een mooie ervaring. Maar zoals dat gaat, daarna verwatert het zodra je het niet meer tegenkomt. Maar soms komen sommige dingen gewoon weer opnieuw op je pad terecht. En ben ik mij er in gaan verdiepen.

Op het internet is weinig in het Nederlands te vinden over charm casting, de term die je op Engelstalige websites tegenkomt.
De naam charm casting komt natuurlijk van het gebruik van vooral bedels (charms) en het gooien hiervan. Het is een vorm van divinatie waarbij dus gebruik wordt gemaakt van bedeltjes, trinkets of andere kleine objecten. Door het gooien van de bedeltjes op een oppervlak en de positie van de bedels kunnen ze je een verhaal vertellen. Het lijkt erg, en het zal mij niks verbazen als de oorsprong daar ook ligt, op bone casting. Zoek het maar eens op, en je zal zien dat er een grote overeenkomst is.

Mijn interesse hiervoor werd weer gewekt door iets wat ik online tegenkwam. Lenormand werd gebruikt in bedeltjesvorm. En hier werd ik natuurlijk nieuwsgierig naar. En na wat research en mij verdiepen in het onderwerp, kon ik alleen maar tot de conclusie komen dat lenormand zich hier inderdaad erg voor leent.
Maar laat ik niet te veel op de zaken vooruit lopen.

Bij Charm casting gebruik je dus verschillende kleine voorwerpen. Elk voorwerp staat ergens voor, heeft een betekenis. Je neemt de voorwerpen in je hand en gooit deze op tafel ( of op een doek, in een schaal, wat je maar handig vindt). Natuurlijk komt er qua gevoel veel meer bij kijken. Het concentreren en openstellen voor ‘het’ (en het ‘het’ mag je zelf invullen natuurlijk. De een noemt het het Universum, de ander intuïtie, de ander contact met goden of engelen), is een belangrijk onderdeel binnen het divineren.
Op het moment dat alles op tafel ligt, ga je de legging lezen. En ga je verbanden leggen tussen de voorwerpen, de afstanden, de plaats waar ze liggen.
Dit vraagt ontzettend veel oefening! Het is ook slim om klein te beginnen. Benader het een beetje als het verkennen van een nieuw lenormand of tarot deck. Dan trek je vaak ook dagkaarten, daarna leg je eens een keer een legging met 3 kaarten. Je moet je charms net zo verkennen als je dat doet met je kaarten.

Maar welke charms gebruik je dan, hoor ik je al denken. Ook dit is denk ik erg persoonlijk. Voor mij begon het pas te leven toen ik zag dat de lenormand hiervoor werd gebruikt. Daar kon ik echt mee aan de slag gaan. Ik heb een setje met bedels gekocht ( ja, deze worden echt online aangeboden!). En ben hiermee gaan oefenen. Wat ik bijvoorbeeld heel prettig vond was dat ik de man/ vrouw kon gebruiken als uitgangspunt. Zoals ik dat ook in een grote legging zou doen.
Maar na een tijdje kwam ik wel eens een bedeltje tegen die voor mij betekenis had. Bijvoorbeeld een flesje met echt paardenbloempluis, voor mij het ultieme wensen gevoel. Of een chinese geluksmunt. En na een cursus runen lezen kwam ik een bedeltje van een kookketel tegen die mij echt een pertho gevoel gaf. En tijdens de zomer genoot ik van de samenwerking van de metselbijen in mijn tuin, en ben ik op zoek gegaan naar een bijenhangertje.

En nu kan je zeggen, wat zeg je toch allemaal voor onzin. Dat kan. Maar dat is het mooie hiervan. Het is mijn charm casting set en die maak ik dus heel persoonlijk naar mijn gevoel. Het is immers de bedoeling dat de bedeltjes en voorwerpen mij iets zeggen, zodat ik er een verhaal uit kan halen als ik ze gebruik in een legging. Het kan best zijn dat jij een heel ander gevoel hebt bij een kookketel of een bedeltje van een bij. En dat is dan ook prima.
Ik zie veel mensen gebruik maken van de meest uiteenlopende dingen. Het gebruik van dobbelstenen (numerologie), runenstenen, een verlovingsring, verschillende kleuren touw of muntjes (kleurenmagie), steentjes, mineralen, veren, stukjes slangenhuid, playmobielpoppetjes, kinderspeelgoed. Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kan het wel gebruiken, zolang het voor jou maar ergens voor staat. Hou alleen voor ogen dat je er ook nog mee moet kunnen werken. Het opschrijven van betekenissen kan helpen. Maar tijdens een legging is het toch fijn als je de meeste dingen wel uit je hoofd weet.
Van die basisset waarmee ik begon heb ik er nog heel veel in gebruik, want zo lang ben ik er ook nog niet mee bezig. Maar sommige zijn ook al vervangen door bedeltjes die mij meer aanspraken. En de set is uitgebreid met meer voorwerpen. En daar zullen in de toekomst vast nog meer bijkomen ben ik bang.

Ik gebruik de voorwerpen van charm casting ook wel eens in combinatie met een kaartenlegging. Je kan het toepassen zoals je zou doen als je een extra kaart ergens bij trekt. De bedel geeft je dan iets meer informatie over de kaart.


Ik kreeg bij mijn bedelset een matje. Hierop zie je het grande tableau van de lenormand. Als ik hierop mijn bedels gooi, geeft de plek waar de bedels terecht komen op de mat ook nog wel eens een extra inzicht.

Uiteraard gebruiken heel veel mensen de bedels als apart divinatiemiddel. Hierbij neem je of al je bedels in de hand of een deel hiervan. Nu heb ik kleine handen, dus gebruik ik er een bekertje voor. Als ik een deel van de bedels wil gebruiken, dan haal ik op gevoel een deel uit het zakje en stop dit in het bekertje. Soms heb je een vraag, en kijk je bij de bedel die hier het meest mee in connectie staat wat er omheen ligt. Een andere manier is om te kijken naar het middelpunt van je worp. En lees je het van binnen (dichtbij, wat nu gebeurt) naar ver weg (wat of er niks mee te maken heeft of er ver vanaf staat). Mocht je het fijn vinden om met een persoonsbedel te werken (zoals de man/vrouw in de lenormand), dan kan je kijken welke bedels dichtbij de persoonsbedel ligt.
Met de lenormand selectie aan bedels is een grote worp (dus met al je bedels) best te overzien. Maar heb je er veel bedels bij, dan kan dat best overweldigend zijn. Het is mijn inziens goed om van tevoren te bedenken of je dit wel wil doen. Of het meerwaarde heeft.

Mocht je geinteresseerd zijn in charm casting. Kijk eens op bijvoorbeeld Etsy voor mooie basissets om mee te beginnen. En hou je ogen open voor nieuwe aanwinsten om je set uit te breiden.

januari 2017, volle maan, energie

 

p1010713

Zachtjes piekt ze door de wolken heen. En kijkt neer op iedereen die langzaam wakker wordt. de hele nacht heeft ze geschenen, sommige mensen worden er onrustig van. Anderen slapen als roosjes. Sommige mensen voelen nieuwe energie opkomen. Sommige vrouwen verwelkomen het vrouwzijn. Sommige kinderen worden drukker. Andere kijken vol bewondering omhoog.

‘Kijk kleine meid, wat zie je daar?’ Er wordt getuurd, en vol verwondering komt er een glimlach. Niet de banaan, zoals ze zegt als de maan afnemend is of juist groeit. Nee, als de maan vol is, dan noemt ze haar ‘bal’.
‘Dag bal’, wordt er geroepen, voor mijn kleine wijsneus vrolijk verder gaat met haar knuffels en poppen.

Haar mama doet hele andere dingen. Alle stenen worden naar beneden verhuisd. Dit is een speciale maan, die we niet voor bij kunnen laten gaan. Netjes in de vensterbank worden ze neergelegd. Ze mogen de mooie energie van de maan in zich opnemen. Ondertussen sta ik als moeder ook energie op te doen. Baden in het maanlicht. Wat een kracht. En daarna, heerlijk slapen als een roosje, en dromen over mooie krachtige zaken.

regenboog

P1000846

Rommelend in huis liep ik s’morgens rond. Daar wat opruimen, speelgoed wegzetten, gordijnen opentrekken. Maar bij die laatste activiteit bleef ik even staan. Wat ik ook doe, hoe boos, chagrijnig of verdrietig ik ook ben, op het moment dat ik een regenboog zie moet er iets bij mij vanbinnen lachen. Ik wees mijn dochter op de boog, het duurde even voor ze hem zag. Maar toen hoorde ik ‘wauw’ en begon ze te wijzen en te lachen. Haar eerste regenboog!

Ik denk dat de regenboog alleen maar voor positiviteit staat. We kennen allemaal de verhalen van de pot met goud aan het einde van de regenboog.
Maar de regenboog komt in zoveel verschillende geloven en culturen voor. De grieken hadden de godin Iris die de regenboog als trap naar de godenwereld gebruikte. Of het moment dat Boeddha was geboren, dat er overal in het hele land regenbogen te zien waren. Ik las ook iets over de Aboriginals die de regenboogslang hadden,  deze zorgde voor regen in het land.
En wat dacht je van de chakra’s, elk heeft een kleur van de regenboog. Voor de indianen stond de regenboog voor wijsheid. En een manier om in contact te staan tussen hemel en aarde. In de bijbel lezen we over de regenboog in het verhaal van noach en de ark. De regenboog was een teken van god, dat de zondvloed voorbij was. En als we hem nu zien, een belofte dat deze ook nooit meer terug komt.
Wat dichter bij huis zien we de regenboog ook terug op vlaggen ,voor de vredesbeweging of homobeweging.

Als ik een regenboog zie, dan maakt mij dat een beetje blij, geeft me dat een stukje geluk. En is dat zeker iets om mee te geven aan mijn dochter. Gewoon in het kijken naar de regenboog en deze bewonderen. Maar een mooi verhaal (ik heb genoeg mythologieboeken om er eentje te vinden over iris of odin) of samen de troetelbeertjes kijken is natuurlijk ook een leuke activiteit!

 

water

DSC_0023_5
Essentieel voor leven op deze aarde, is natuurlijk water. Ook mijn meisje is gek op water. De kwak kwaks die in het water zwemmen, of in de dierentuin de ijsbeer die een frisse duik neemt. Maar ook om zelf in het water te spelen op een warme dag. Of door de regen te banjeren en in de plassen te stampen.

In een cirkel eren we vaak de elementen lucht, vuur, aarde en natuurlijk water. Alles om ons heen bestaat immers uit deze elementen, de een kan niet zonder de ander. Ook in ons als mens.
We associëren water niet alleen met de vloeistof. We zien het ook als het element van emoties, reflectie, de maan, dromen, bovendrijven van het innerlijke , intuïtie.

Vissen, schorpioen en kreeft zijn sterrenbeelden die horen bij dit element. We zien ze als gevoelstypes, ze bekijken de wereld vanuit hun gevoel. Wat voor gevoel geeft een bepaalde situatie, persoon of voorwerp? Voor hen is dit ook moeilijk uit te leggen. Logica is iets heel moeilijk voor hen. Terwijl dit hen juist soms goed zou kunnen helpen. Het begrijpen wat er in hun innerlijke gebeurd.

Hier moest ik aan denken toen ik in gesprek was met mijn dochter. Voor een klein kind van 2 is het moeilijk om zich verstaanbaar te maken. De woordenschat is nog te klein. Ik merk heel erg dat mijn meid bepaalde dingen wil vertellen, wat ze voelt, wat ze vindt. Maar dat ze het vermogen er nog niet voor heeft. Ik merk dat geduld zeker een schone zaak is. Haar helpen, om wat zij van binnen voelt toch naar buiten te krijgen  is een uitdaging! Veel benoemen en aanwijzen, ergens naartoe lopen, aanraken. Het zijn allemaal hulpmiddelen die wij gebruiken. Maar ook om vragen te stellen en haar toch de kans te geven om zich te uiten.
Op een bepaald niveau ben ik hier natuurlijk al bezig met het innerlijke kind en emoties van mijn dochter, haar ‘waterkant’. Maar ook van mij zelf. Kan ik mij altijd goed uiten? Luister ik naar mijn innerlijke kind? Naar mijn emotie? Neem ik daar wel de tijd voor?

En ondertussen ontdekken we ook letterlijk het water om ons heen. Op zo’n regenachtige dag als vandaag is er niks leukers dan te stampen in de plassen en liedjes te zingen waarin eendjes zwemmen in het water.