Yule, samen, voor een ander

Ik denk dat elke ouder in deze tijd van het jaar weet hoe ontzettend druk het voor een kind is. De magie van Sinterklaas en kerst zijn mooi, maar overweldigend. En soms verliezen we wel een beetje uit het oog waar het allemaal voor is.

Sinds kort maken vrienden van mij en ons gezin tijd vrij om samen de jaarfeesten te vieren, op een ongedwongen vrije manier. Met de kinderen erbij, want juist voor hen is het belangrijk om dit mee te mogen maken!
Zo ook met Yule. We bekijken met elkaar wat leuk is om samen te doen, en iets waarbij mijn dochter ook aan deel kan nemen. Zo hebben we een yule-wensen-blok gemaakt en in het vuur gedaan. Dit vond de kleine dame natuurlijk prachtig. We hebben uitgelegd dat het goed is om na te denken over wat voor ons belangrijk is, en dat je soms ook best een wens voor jezelf mag maken voor de komende periode. Dat we de wensen daarna aan het vuur meegeven zodat het de kans krijgt om uiteindelijk uit te kunnen komen als daar de tijd voor is. De wens heeft ze op een briefje mogen zetten en hebben we in de gaten in het blok gestopt. En daarna natuurlijk in de open haard. En eerlijk is eerlijk, dat is natuurlijk het leukste onderdeel voor een kind (en menig volwassenen).

Naast dat het fijn is om iets voor jezelf te mogen wensen, of voor je gezin, is het ook fijn om onbaatzuchtig iets te kunnen doen voor een ander. Mijn vriendin kwam met een ontzettend leuke manier om iets voor de vogels te doen, die het tegenwoordig maar lastig hebben met al die tuinen vol met stenen ipv beplanting. En ze hangen nu supergezellig in de kale appelboom, waar de vogels gretig stiekeme hapjes komen nemen.

yule of kerstmis met je peuter?? of….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ik hoor en zie op social media heel veel pagans worstelen met het dilemma wat nu te vieren. Yule is natuurlijk ‘ons’ feest. Maar kerstmis is het feest wat door de meeste vrienden en familie wordt gevierd. En wat doe je dan?? Sommige houden zich echt vast aan yule, andere gaan mee in kerstmis. En ik denk het grootste gedeelte probeert het te combineren. Want zeg nu zelf, we vieren met Yule toch dat we weer met vreugde het licht verwelkomen. En is dit nu ook niet het idee bij kerstmis??
Zelf worstel ik meer met het moment van vieren. Met de familie hebben we het kerstdiner, en de gezelligheid op 25 en 26 december. Maar yule valt niet op deze dagen.
Dit jaar wilde ik, nu mijn dochter wel de leeftijd krijgt dat ze actief bezig is en alles prachtig vindt, beide combineren door vanaf yule elke dag een activiteit te doen. Een beetje zoals advent aftelt naar de geboorte van jezus, zo wil ik deze dagen bewustĀ het groeiende licht beleven, met liefde voor elkaar en de omgeving.
Er zijn heel wat tradities die overeenkomen. Zo heb ik het eerder al over de yuleboom/kerstboom gehad. Deze staat natuurlijk zo snel mogelijk na sinterklaas in ons huis.
Maar wat dan? Hieronder een paar suggesties. Ik kan er nog zoveel bedenken, maar niet alles is geschikt om met een peuter te doen. Dus laten we het voor nu even bij het onderstaande laten.
21 december:
“s morgens lekker vroeg opstaan om de zon te zien opkomen. Immers, vanaf nu zullen we steeds meer zontijd krijgen, en laten we de donkere tijd achter ons.
Extra lekker koken. Maak een waar yulediner! Alles mag, alles kan. Net als met een kerstdiner. Maar misschien eens goed om extra aandacht aan het milieu te besteden. Een keertje vegetarisch eten, of naar de natuurwinkel om je boodschappen te doen.
Dit keer valt yule op een doordeweekse dag, dan is het lastig. Maar is het niet heerlijk om met je kind aan de eettafel te zitten en te knutselen?! Ik geniet daar altijd zo ontzettend van. En dat kan ook met yule. Denk bv aan lekker kleien en gevonden takjes en eikeltjes erin steken. Of een waxinelichtjeshouder maken?
Leg de gemaakte knutsels onder de yuleboom, en ‘savonds lekker met een kopje thee en een schaaltje zelfgemaakte koekjes de zelfgemaakte cadeau’s aan elkaar geven (want papa en mama kunnen ook iets moois maken!)
Veel mensen vinden het ook fijn om een vuurtje te maken in de vuurkorf. We maken dan zelf dat licht in het donker. Maar met mijn peuter met vuur bezig zijn vind ik niet prettig. Een kaars aansteken, de lampjes in de boom. Ook dat zijn manieren om je kind het groeiende licht te laten zien.
dsc04802

22 december
Een wandeling maken in de natuur. Natuurlijk! Die moet ergens deze dagen ook gebeuren. Wij wonen in de stad, hebben een druk leven. Maar een frisse neus halen, dat moet iedere pagan ergens op deze dagen wel hebben gedaan. Verzamel samen met je kind mooie steentjes, takjes, blaadjes uit de natuur om op het altaar te leggen. Of misschien om eerst mee te knutselen voordat het op het altaar komt.
Wijs je kind om de kale takken, de vogeltjes die rondhupsen op zoek naar voedsel.
En trouwens, over die vogeltjes gesproken. Zij zijn driftig aan het zoeken. We kunnen ze toch best helpen?? In de tuincentra zijn al genoeg vetbolletjes te vinden. Hang deze op in de tuin en doe is voor die andere buurtbewoners. Maar je kan ze ook zelf maken. Bv door vet te mengen met vogelzaad en dit in een halve kokosnoot te gieten. Of een schaaltje op de tuintafel te zetten en daar elke dag een beetje vogelzaad in te strooien.
img_2534

23 december
Misschien gaat je kind naar de opvang? Of komt hij/ zij veel bij vrienden of familie.
Ga samen lekker zandkoekjes bakken, in thema of, zoals op de foto, gewoon wat je kind leuk vindt. Stop ze in een zakje met een lintje eromheen en breng ze gewoon langs bij de ander. Hoe leuk is het om zomaar iets te krijgen van een ander!
dsc03131

24 december
Verhalen, ik vergeet helemaal de verhalen! Dit is een keuze waar je zelf naar moet kijken. Er zijn weinig peuterboekjes die ik samen met mijn dochter in kan kijken die echt pagan gerelateerd zijn. Of in ieder geval, ik heb ze nog niet gevonden. Maar als ze ouder is, dan zal ze het heerlijk vinden om samen op de bank een verhaal te horen over het groeiende licht. Over elkaar helpen.
In het boekje winterlicht staan veel mooie verhalen. Overigens ook leuke activiteiten die je in kan plannen.
winterlicht

25 en 26 december
Deze dagen staan bij ons altijd in het teken van het kerstfeest, wat vanuit mijn familie wordt gevierd. Eigenlijk komen bovenstaande dingen daarin weer terug. Maar het belangrijkste thema op deze dagen is toch wel samenzijn. We lunchen samen, we doen ‘s middags een leuke activiteit en koken samen. En ergens op deze dagen hebben we voor elkaar ook nog een cadeautje. Soms iets gekocht, soms iets gemaakt. Maar altijd met liefde.
dsc04653

yuleboom

DSC04632
Een traditie die we over de hele wereld zien. Maar voor ons thuis begint deze pas na de sinterklaas. Het neerzetten van de yuleboom. Niet alleen pagans doen dit, ook christenen zien dit als iets wat bij hun geloof hoort. Een kerststalletje hoort er helemaal bij. Maar veel pagans blijven het grappig vinden. Het is echt ‘ons’ ding dat is overgenomen. Ik kan er wel om lachen, prachtig toch, om je eigen ding ergens anders weer terug te zien!

Ik vond onderstaand plaatje, ik vond het een mooie uitleg. Ik heb daarnaast altijd geleerd dat de altijd groene boom het terugkerende licht symboliseert. Dit wordt versterkt door de lampjes die je erin hangt.

yuletree uitleg

Tegenwoordig zetten wij thuis een kunstyuleboom neer. Aan de ene kant vind ik dit erg jammer. De geur van de dennenboom, ik mis het! Maar het deed mij altijd wel wat om een boom, die er soms wel 10/15 jaar over had gedaan om te groeien, voor een paar weken in mijn huiskamer moest staan. En daarna, hop, door de versnipperaar. Een boom met kluit werkt ook niet, de wortels zijn zo verwrongen en afgehakt, als je die terugzet in de grond doet hij het meestal niet.
Dus, om de natuur te sparen, zetten wij de kunstboom neer.
Het allermooist zijn natuurlijk de met sneeuw bedekte sparren in het bos!

Dit jaar mag mijn kleine heksje meehelpen om alle ornamenten in de boom te hangen. Wat kijk ik daar naar uit!

yuletree
met een knipoog natuurlijk šŸ˜‰