kaarsenmagie

Tijdens de decembermaand heb ik al een aantal jaar een adventkalender, die ik steeds bij een andere aanbieder koop. Dit jaar had ik een aanbieder die ontzettend veel zakjes kruiden in de advent had zitten.
‘Wat moet je daar dan mee doen mama’, kreeg ik te horen van mijn dochter. Ik haalde mijn schouders op en gaf aan dat we misschien nog wel een mooi idee kregen. En dat kregen we. Op het moment dat ik een pakje openmaakte van de advent riep ze gelijk ‘ maar dat kunnen wij ook doen mam!’. En dat vond ik dus ook een leuk idee.

We zijn samen aan de slag gegaan met spell kaarsen maken. Eerst was het natuurlijk belangrijk om te bedenken waar je een kaars voor maakt. Daarna was het belangrijk om goed op te zoeken waar de kruiden voor ons voor staan en welke we wilden gebruiken. Wilden we nog iets anders gebruiken in de kaarsen? Zo kwamen we wat kleine steentjes tegen die er ook in mochten. Samen (want als er vuur aan te pas komt, dan doen we dat natuurlijk heel voorzichtig en nooit alleen!) hebben we de hete was op de kruiden laten druppelen terwijl we het doel heel goed voor ogen hielden. Een andere hele leuke manier is om kaarsen te rollen van bijenwasvellen.

Er zijn vast betere manieren om dit aan te pakken, maar voor nu werkte het prima en was het niet al te moeilijk. En zelfs een kind van 8 jaar kan heel goed verwoorden wat ze als doel heeft en wat ze ermee wilt bereiken.

‘Zetten we straks dan dat ene kaarsje aan, mama? Dan kom ik helemaal tot rust’.

roeren in de heksenpan


7 heksen bij elkaar…..van Sesamstraat

‘ zeven heksen bij elkaar, maken een heel vreemd soepje klaar…’

Ik kan er niks aan doen, ik moet altijd aan dat liedje denken als ik in de keuken sta en ergens in moet roeren. Of het nu daadwerkelijk de soep is, de pastasaus of een kruidenmiddeltje. Het maakt allemaal niet uit, zodra ik roer, komt dat liedje op.

Mijn dochter heeft de leeftijd bereikt dat ze het leuk vindt om mee te helpen in de keuken en ik vind haar oud genoeg dat ze mee mag doen. Dus we staan regelmatig samen driftig te roeren in de potten en pannen.

Er zijn ook best wat ‘ heksen’ dingen die een klein kind mee kan maken in de keuken. Ze was behoorlijk driftig toen ze zag dat de cupcakevormpjes gebruikt waren, zonder haar! Voordat ze een hap kon nemen heb ik haar eerst haar neus laten gebruiken en kwam ze erachter dat het geen cupcakes maar zeepjes waren. Maar het zette mij wel aan het denken. De keer erop riep ik haar bij mij om uit te leggen dat we een zalfje gingen maken. Dat was natuurlijk ontzettend stoer. En terwijl ik uitlegde wat we gingen doen (olie erbij, bijenwaskorrels erbij) stond zij op haar teentjes op het keukenkrukje met de lepel in de pan te roeren, terwijl ik alles erbij gooide. En glunderen dat ze deed!!

Mocht je zin hebben om dit met je kinderen te doen, aarzel dan niet! Natuurlijk moet je je voorzorgsmaatregelen nemen en uitleggen wat wel en niet kan. Maar een zalfje maken, een lippenbalsem of zeepje is echt niet zoveel anders dan roeren in de macaronisaus. Maar het resultaat is voor een kind magisch!
Als mijn dochter gevallen is, dan pak ik niet de ehbo doos. Maar dan wordt er steevast gevraagd om de toverzalf. En die werkt is haar mening, ‘ want die hebben we zelf gemaakt’.

Wil je wat tips om te starten? Hieronder een paar mooie websites over het maken van kruidenmiddeltjes.

– www.de-kruiderie.com :een paar basisrecepten en ontzettend veel materiaal om mee te starten
– www.aromalifestyle.nl : een uitgebreide website met recepten, een blog, webshop en meer
www.pit-pit.com : ontzettend fijne site om de grondstoffen en materialen te kopen

schilderen, rood en peuterpuberteit

verf

‘en nu goen mama, en rood, en…’
We hebben met wat hulp van papa een plekje in het gras gezocht en de verf staat om ons heen. Kwast in onze handen en daar gaan we, we gaan helemaal los op het schildersdoekje. Samen, want ‘samenwerken’ is het nieuwe woordje tegenwoordig. En dat gaat ook heel goed samen, al snel is er een scala aan prachtige kleuren en vormen te vinden op het doekje.
Op een gegeven moment pakt ze de rood, en smeert de felle kleur over alle andere kleuren heen, onder het mantra ‘rood, rood, rood’. En mijn eerste reactie is eigenlijk, ‘jakkes, pak maar groen of blauw’. Je begrijpt dat mijn dochter het daar niet mee eens was, ze wilde rood, overal rood.

Iedereen kiest kleuren intuïtief, je hebt nu eenmaal zo je voorkeuren. Mijn voorkeur ligt al jaren bij groen, en soms bij blauw. En ik heb huizen met rode muren altijd erg overweldigend gevonden. Het is ook niet zo raar dat mijn reactie eigenlijk zeer impulsief negatief was.
Daar heeft een peuter van bijna drie jaar natuurlijk geen boodschap aan, die volgt haar eigen gevoel.

Uit nieuwsgierigheid ben ik eens gaan opzoeken waar de kleur rood precies voor staat. Je komt woorden tegen als: passie, emotie, fysiek gericht, strijd, vastberaden, grondig, impulsief, koste wat kost .
De kleur rood, bedacht ik me, past eigenlijk prima bij de fase waarin onze peuter nu zit. De peuterpuberteit.

kleurplaten

Een vaste kinderactiviteit, tegenwoordig ook echt voor jong en oud, is het kleuren van kleurplaten. We leren ons te focussen op steeds een klein doel. Eerst het ene stukje met bruin inkleuren, dan een nieuwe kleur kiezen, weer een nieuw stukje in kleuren. En zo verder tot we de gehele kleurplaat af hebben en een mooi resultaat hebben. Het werkt voor jong en oud erg ontspannen, juist omdat we even de rompslomp van allerdaag los kunnen laten.
Ik ben op zoek gegaan naar mooie kleurplaten die te maken hebben met de seizoenen, jaarfeesten, mythes en sagen of op een andere manier raken aan hekserij/ paganisme. Er zijn er meer dan dat ik dacht!

Ik heb enkele linkjes verzameld waar je ze kan terugvinden. Veel van de kleurplaten zijn zelfontworpen.

wiccan coloring pages met onder andere kleurplaten met de jaarfeesten erop.
kleurplaat beltane
little pagan mooie zelfgemaakte kleurplaten. Met bijvoorbeeld vlaggetjes voor beltane, of het pagan alfabet.