mabon vieren

Een jaarfeest vieren met kinderen is anders dan met alleen volwassenen. Ik heb gemerkt dat ik het beide leuk vind. Waar je met volwassenen meer denkt aan rituelen, ben je met kinderen juist bezig om de symboliek te verweven met het dagelijks leven. En dat laatste is meestal heerlijk ongedwongen.

Deze mabon hebben we heerlijk appels geplukt, want oogsten hoort natuurlijk bij een oogstfeest. En waar we vroeger appels gingen plukken omdat dit voor onze kleine heks gewoon een leuke activiteit was, konden we nu uitleggen waarom dit rond deze tijd gedaan werd.

En aangezien het mooi weer was, en de bloemen nog steeds in bloei stonden, hebben we ook een mooi boeket met zijn allen geplukt om als offer te brengen bij Nehalennia. ( www.nehalenniatempel.nl ) En hoe mooi is het dat kinderen dan zelf ook nog aan de slag gaan om een mooi patroon met kastanjes te maken! Geen grootse rituelen, geen cirkels trekken en mooie woorden. Maar met de ongedwongen vrolijke energie van kinderen toch stilstaan bij een jaarfeest en hun eigen spiritualiteit. Daar krijg ik ook energie van!

runen

Afgelopen zomervakantie waren we op vakantie, met het geluk dat we ons huisje naast het bos hadden. Voor ons, als stadse mensen, een luxe! Het was dus elke dag meerdere keren het bos induiken, op zoek naar eekhoorntjes, konijntjes, en met een beetje geluk herten en zwijnen ( of de sporen daarvan). Maar de gewoonte van mij om de bosgrond af te speuren is ook overgeslagen op mijn dochter. En al snel kwamen we met onze broekzakken vol terug met steentjes. Daar gingen we iets moois mee maken!

Eenmaal thuis werd de verf erbij gepakt en koos ze een kleur uit. De stenen werden uitgebreid bekeken en geselecteerd. En werden de runentekens erop aangebracht. Nu heeft ze haar eigen runenset gemaakt. Geheel met haar eigen energie en enthousiasme erin!

lammas, wickerman, offertjes

dsc_0077

vol bewondering keek ze door het hek naar de levensboom. Ze keek me even aan, keek weer terug en pakte vervolgens mij hand. ‘kom mama, kom.’ En ze trok me mee, langs de rij mensen die stonden te wachten. ik moest haar uitleggen dat die mensen eerst mochten gaan. En dat wij toch eerst een offertje moesten maken. Ze knikte draaide zich om naar de levensboom en en begon er zowaar weer naartoe te lopen. De aantrekkingskracht was te groot.

Een offer maken met een peuter is natuurlijk een hele uitdaging. Zou ik het zelf doen, dan komen er verschillende aspecten naar voren die ik erin verwerk. Maar met een klein kind, hou ik het luchtig en kinderlijk. Zo kan ze wel meedoen met het ritueel, ermee vertrouwd raken, maar is het niet een te heftige activiteit.

Met haar offertje in de hand, liepen we voor een tweede keer naar de wickerman, de levensboom. Ze pakte weer mijn hand, en met stralende ogen trok ze me mee de loopplank op. En terwijl we in de omarming van de levensboom stonden, vlogen de libellen om ons heen en keek onze kleine dame met grote ogen naar alle offers die mensen deze dag al hadden gebracht. Wat een liefde straalde er van deze plek af! Een plek van afscheid, liefde, wensen, toekomstbeelden. En onze peuter legde met een zekerheid die mij met trots naar haar liet kijken, haar offertje bij de rest.

de magie van het strand

p1010735
Zoals voor mij het bos van alles lijkt te verschuilen, onbekende geluidjes, de roep van een vogel, geritsel tussen de blaadjes en het gefilterde licht van de zon door de bladeren en takken van de bomen. Zo open is het strand voor mij. Schoonmakende zilte lucht (soms bijna martelend als de scherpe lucht je huid raakt), de zon die fel in je gezicht schijnt op het moment dat het achter een wolk vandaan komt. En toch, de zee, ja de zee is natuurlijk een bron van mysteriën. Want bij elke nieuwe golf die over het strand rolt, laat ze weer iets voor je achter. Een schelp, een steen, een stukje hout, dode diertjes, en helaas ook de minder mooie kant van de mensheid.
En voor mij en mijn kleine meid was het een zoektocht naar het mooiste voorwerp. En weet je, voor een kind maakt het niet uit hoe de schelp eruit zag. Voor haar is een hele schelp mooi, een schelp met mooie kleuren, een grote een kleine schelp. Maar ze kwam mij vol trots ook de gebroken schelpen brengen, kleine snippers van ooit eens hele schelpen. Maar het enige wat mijn meisje zag was een prachtige schat die de zee voor haar had achtergelaten.
Daar kregen wij een mooie les voorgeschoteld door de ogen van een kind. p1010740

imbolc, ooimelk, jong leven

imbolc
Laatst keek ik naar de film ‘the mist of avalon’.  Zonder twijfel één van mijn favoriete films. De mystiek is zo mooi neergezet, maar daarnaast juist ook dat het vroeger zo gewoon was. Een deel van het geheel.

Er is een moment, en dan laat Morgaine aan Arthur een ritueel zien wat op het land wordt uitgevoerd (vrouwen hielden een graagpop vast, en schonken melk en room over het nog enigszins kale land). Ze verteld dat de mensen moeder aarde eren. Dat na de donkere wintertijd, ze moeder aarde bedanken dat de eerste lammetjes weer zijn geboren, en dat daardoor de eerste melk er weer is om iedereen te voeden. De allereerste melk wordt daarom ook geofferd aan moeder aarde.

Prachtig hoe dit werd verwoord. Want dat is naar mijn idee ook de gedachte achter imbolc. De natuur die wakker wordt, de jonge dieren die worden geboren, de eerste sneeuwklokjes en krokussen die zich laten zien.

Blijf niet binnen zitten, maar ga dit ervaren! Er zijn zoveel plekken waar je dit zien, voelen, ja zelfs proeven kan. wat dacht je van die eerste melk. (En als je dan proeft, schenk dan ook iets terug aan moeder aarde als bedankje.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bomen, sporen en elementen

p1010303

Deze vakantie zijn we een aantal dagen uit de dagelijkse sleur gestapt. En in de magische wereld van de natuur.

Pretparken, ballenbak, dierentuinen. Het is allemaal leuk. Maar zelfs mijn kleine meid genoot van ‘gewoon’ een paar dagen de natuur in. Alle bomen werden aangewezen, op elke stronk moest ze staan om te springen. En soms werd er ook naar ‘iets’ gewezen, wat wij niet konden zien, maar aan haar ogen te zien was het iets heel moois.
En zelf zagen we ook veel onzichtbare aanwezigheden.
De poort naar de andere wereld.
p1010327

 

 

 

 

 

 

 

Een afdruk van een voorbijgaand dier.

p1010350

Het versieren van de echte dennenbomen.
Hier ging mijn heksenhart wel extra liefdevol van kloppen. Wat een prachtige manier om moeder aarde te eren, en te vieren dat het licht weer in aantocht is. Geen kerstboom met gouden ballen kan hier tegenop!
p1010499
p1010559

 

En als je goed kijkt zie je tussen alle grote bomen, hele kleine miniwereldjes in paddenstoelen, schors en in het mos. Wat is de wereld toch groot, ook in de kleine dingen!

.p1010329

Gewoonweg magisch!

 

oogsten, appels, pluk de dag

P1000798

Snuivend liep ik tussen de bomen door, de zoete enigszins gistende lucht van overrijpe appels kwam mij tegemoet. Voor me liep mijn dochter, trots met haar emmertje over de grond slepend.
‘Wij gaan oogsten’, zei ik tegen haar terwijl we uit de auto stapte. ‘uhuh’, zei ze en knikte naar me. Geen idee natuurlijk wat oogsten is.

Veel mensen hebben denk ik geen idee wat het nu precies inhoudt, oogsten. We lopen naar de winkel en kopen daar, het liefst zo goedkoop mogelijk, onze appels en peren.  Ik ook, natuurlijk doe ik dat ook! Maar met Mabon in mijn achterhoofd wilde ik eens bewust met mijn dochter iets oogsten van het land. Dat is namelijk hard werken!

Trots liep ze tussen de appelbomen door. ‘Appelmoesje, appelmoesje’ . Ik liet haar de rode en groene appels zien en hoe je deze uit de boom mag halen. Met een geconcentreerde blik pakte ze een appel beet en draaide en trok er zachtjes , precies zoals ik haar had voorgedaan. En vol ongeloof en trots hield ze de pracht omhoog die ze met veel moeite uit de boom had gehaald. Ze deed hem voorzichtig in haar emmertje, pakte de hengsel en stapte zelfverzekerd door de boomgaard op zoek naar de mooiste en grootste appels die ze kon vinden.

En ik, ik rook al een vleugje kaneel en warme appel. En wist wat ik van deze heerlijke appels dit weekend ging maken!

P1000805 P1000824

 

 

 

 

 

 

 

 

Appelplukdagen worden steeds populairder. Je denkt misschien, je betaald gelijk het dubbele van wat ik in de winkel betaal voor een kilo appels. Maar, bedenk dan ook dat het geld nu direct gaat naar de mensen die de appelbomen verzorgen en onderhouden. Dat is ook iets waard!
bekijk de site appelplukdagen.nl , voor als je volgend jaar ook graag met je kleine oogster het land op wil.

Beltane, hondsdraf en kaboutertjes zoeken

wandeling meijendel

Beltane is een vruchtbaarheidsfeest. De natuur is ontkiemd en overal beginnen de bloemen te bloeien. Fluitekruid en koolzaad bloeien prachtig in de bermen, de appelbomen laten al hun eerste bloesem zien en wat dacht je van de prachtige prunus?! Maar ook in het bos zijn de kleine plantjes in bloei. Met kinderen is dit een prachtig moment om deze pracht te gaan bekijken. Wij zijn het natuurpark Meijendel ingedoken. En bekeken daar de bomen die de mooie frisse jonge groene blaadjes lieten zien, de hondsdraf die een mooie paarse deken op de bosgrond liet zien. En de genietende paarden die daar vrij los mogen lopen.

Tijdens een jaarfeest is de sluier naar de andere wereld dun. Kinderen zijn daar erg ontvankelijk voor. Dat merkte wij die dag wel. Verschillende gesprekken werden er gevoerd, met ‘iemand’ die bij haar in het bos zat. Verschillende holle bomen werden ook goed bekeken door onze kleine bloem, zouden er kaboutertjes in zitten??

wandeling meijendel2

wandelen tussen de wilde dieren

natuurpark lelystad 1 natuurpark lelystad 2

Dieren. Ze hebben een gigantische aantrekkingskracht op kinderen. Mijn meisje is gek op onze twee katten. Het liefst heeft ze ze de hele dag vast. Dit gevoel is niet echt wederzijds, maar dat terzijde.
We hebben een abonnement op de dierentuin, want daar kan ze altijd wel heen om te genieten. Maar soms kom je ook iets anders tegen, wat onverwacht ontzettend leuk is. Het natuurpark in lelystad is zoiets. Een park, waar je gratis (ja echt, gratis) in mag. Vervolgens kan je er heerlijk wandelen en ondertussen genieten van de zwijnen, herten, otters en paarden.
Er is een heerlijk restaurantje bij, en is het mooi weer dan zou ik zeker met een kopje thee op het terras gaan zitten.

voor meer informatie, kijk vooral op de website