water

DSC_0023_5
Essentieel voor leven op deze aarde, is natuurlijk water. Ook mijn meisje is gek op water. De kwak kwaks die in het water zwemmen, of in de dierentuin de ijsbeer die een frisse duik neemt. Maar ook om zelf in het water te spelen op een warme dag. Of door de regen te banjeren en in de plassen te stampen.

In een cirkel eren we vaak de elementen lucht, vuur, aarde en natuurlijk water. Alles om ons heen bestaat immers uit deze elementen, de een kan niet zonder de ander. Ook in ons als mens.
We associëren water niet alleen met de vloeistof. We zien het ook als het element van emoties, reflectie, de maan, dromen, bovendrijven van het innerlijke , intuïtie.

Vissen, schorpioen en kreeft zijn sterrenbeelden die horen bij dit element. We zien ze als gevoelstypes, ze bekijken de wereld vanuit hun gevoel. Wat voor gevoel geeft een bepaalde situatie, persoon of voorwerp? Voor hen is dit ook moeilijk uit te leggen. Logica is iets heel moeilijk voor hen. Terwijl dit hen juist soms goed zou kunnen helpen. Het begrijpen wat er in hun innerlijke gebeurd.

Hier moest ik aan denken toen ik in gesprek was met mijn dochter. Voor een klein kind van 2 is het moeilijk om zich verstaanbaar te maken. De woordenschat is nog te klein. Ik merk heel erg dat mijn meid bepaalde dingen wil vertellen, wat ze voelt, wat ze vindt. Maar dat ze het vermogen er nog niet voor heeft. Ik merk dat geduld zeker een schone zaak is. Haar helpen, om wat zij van binnen voelt toch naar buiten te krijgen  is een uitdaging! Veel benoemen en aanwijzen, ergens naartoe lopen, aanraken. Het zijn allemaal hulpmiddelen die wij gebruiken. Maar ook om vragen te stellen en haar toch de kans te geven om zich te uiten.
Op een bepaald niveau ben ik hier natuurlijk al bezig met het innerlijke kind en emoties van mijn dochter, haar ‘waterkant’. Maar ook van mij zelf. Kan ik mij altijd goed uiten? Luister ik naar mijn innerlijke kind? Naar mijn emotie? Neem ik daar wel de tijd voor?

En ondertussen ontdekken we ook letterlijk het water om ons heen. Op zo’n regenachtige dag als vandaag is er niks leukers dan te stampen in de plassen en liedjes te zingen waarin eendjes zwemmen in het water.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *