review: Floraneum lenormand

Toen deze voorbij kwam op kickstarter was ik gelijk gecharmeerd. Ik heet niet voor niets al jarenlang Floratina op het internet. Ik ben gek op bloemen en planten!

Het deck is gemaakt door Kathleen Bergmann. Als je op haar Etsy kijkt, dan zie je eigenlijk alleen maar hele mooie lenormand decks, dus ze is geen vreemde in de wereld van lenormand.

Het deck werd geleverd in een mooi linnen tasje met een boekje erbij. De kaarten zelf zitten in een eenvoudig standaard doosje.
De kaarten zijn ook een standaard formaat (5,9 cm bij 9,1 cm), wat ze lekker handzaam maakt.

Het boekje wat erbij geleverd wordt heeft eenzelfde lieve uitstraling. Met zacht roze bladzijdes en witte letters, dit laatste is misschien niet voor iedereen prettig. De kaarten worden er in beschreven. Niet ontzettend uitgebreid, maar wel met een kort verhaaltje. Verder is er aan het einde van het boekje een korte omschrijving hoe je de kaarten kan toepassen.

Er zijn 36 kaarten. Geen extra kaarten, of vervangende kaarten. Ze hebben ook geen andere namen gekregen. Gewoon het aantal kaarten zoals het origineel ook heeft.
De kaarten hebben een rustige uitstraling. Dit komt denk ik door een paar dingen. De kleuren zijn erg zacht gehouden. Verder heeft elke kaart een kader en een vaste plek voor de naam en nummer van de kaart. De afbeeldingen zijn ook simpel gehouden. Gewoon één afbeelding per kaart.

Bij haar omschrijving op kickstarter geeft ze ook aan dat dit bewust is gedaan. Een rustige kaart zorgt ervoor dat je niet wordt afgeleid. Het is volgens haar dan ook prettig voor beginners. En daar ben ik het gedeeltelijk wel mee eens. De kaarten zijn mooi, hebben een rustige uitstraling. Maar ze spreken door de simpele afbeeldingen niet erg tot de verbeelding. Waar sommige decks de gehele kaart gebruiken om het verhaal van de kaart te kunnen vertellen, is dit deck vooral een streling voor het oog. Uit de kaart kan je niet veel verschillende betekenissen halen, omdat er is gekozen voor een simpele weergave. Voor iemand die de betekenis van de kaarten goed kent maakt het daarom niet veel uit wat er precies op staat. Voor een beginneling zal de kaart je niet erg op weg helpen. En zal je je kennis paraat moeten hebben.

Daarnaast valt op dat elke kaart, of deze nu een negatieve lading kan hebben of een positieve, deze lieve uitstraling heeft. Het gevoel van gevaar, van een waarschuwing of iets dergelijks is helemaal weg door de bloemen die overal zijn toegevoegd.
Een gemiste kans vind ik daarnaast dat ze er niet voor heeft gekozen om de bloemen en planten als een bewuste keuze ergens bij te doen. Wellicht had een bepaalde betekenis van een bloem weer een leuke extra dimensie kunnen geven aan het geheel.

Raad ik het deck aan? Tja, ik zou snel ja zeggen. De kaarten zijn gewoon leuk om te hebben en te gebruiken. Maar hebben wel wat kanttekeningen. Voor 22,95 (daar moeten nog verzendkosten bij), is het ook geen duur deck. En als je zoals ik geniet van bloemen, dan is dit een leuk deck om te gebruiken. Het is niet een deck waarvoor ik naar de winkel zou rennen, omdat dit je kijk op lenormand zou veranderen. Maar het is zeker een toegankelijk deck voor iedereen om te gebruiken.

Verkooppunt van de ontwerper zelf: https://www.etsy.com/nl/shop/lenormandlove?ref=shop-header-name&listing_id=1450438590

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *