ostara, pasen, lente

_20180401_191919
Meestal kiezen wij er hier thuis voor om Ostara te vieren tijdens het paasfeest. Niet omdat we van beide walletjes willen mee-eten, maar omdat de essentie van beide feesten naar ons idee gelijk zijn. En omdat de rest van de familie pasen viert, en daar hoort een traditionele paasbrunch bij, vinden we het een beetje too much om hetzelfde feest twee keer te vieren.
Voor onze kleine meid was het daarom ook vandaag de dag om op zoek te gaan naar eieren. Ik hoor vaak dat dit een beetje als cliché wordt gezien. Eieren zoeken hoort bij pasen, wordt er gezegd, of we doen dat elk jaar al. Maar als je het alleen maar als een gewoonte ziet, dan zie ik inderdaad het nut er niet van in. Maar als je even terugdenkt aan de betekenis van de eieren, dan ben je denk ik beter op weg.
Dus zaten wij ‘s morgens aan het Ostara ontbijt en vroeg mijn dochter wanneer we eieren gingen zoeken. De afgelopen dagen hadden mijn dochter en ik al wat leuke gesprekken over de gekke vogels die achter elkaar aanzitten, en de zwanen die we op het nest zagen zitten. Het was dan ook niet zo heel gek dat ik heel kort kon vertellen dat de eieren horen bij de lente en dat vanaf nu de bloemetjes weer gaan bloeien, de blaadjes aan de bomen komen en…… dat de kuikentjes uit het ei komen! Wat voor een driejarige een beetje teveel informatie was, is het vervolg natuurlijk over wat het magische is aan het eieren zoeken: het zoeken en vinden van het nog ongeboren kuikentje/zaadje laat zien wat er ook in de natuur nu aan de gang is. Namelijk dat alles nu langzaam aan zichtbaar begint te worden! En door deze handeling zelf uit te voeren, helpen we een handje.
Voor haar was het magisch om op zoek te gaan, en de verrassing was nog groter toen bleek dat we niet de ouderwetse chocolade eitjes hadden gebruikt, maar plastic eieren die we konden vullen met wat we zelf wilden.

Wij genieten overigens van het ouderwetse maar ontzettend mooi boekje ‘het verhaal van de wortelkindjes’. Die erg mooi past bij dit seizoen.

 666802962

Iedereen fijne paas-eieren-dag! (zoals onze kleine heks zegt)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *