review: pagan lenormand

Ik was aan het neuzen in mijn kast om een nieuw orakeldeck een plekje te kunnen geven, toen ik dit doosje tegenkwam. Het is een al wat ouder deck, uit 2014, maar toch wil ik hem aan jullie laten zien.

Als pagan zijnde kan je misschien begrijpen dat de titel van deze lenormand mij gelijk aansprak. Ik moet ook zeggen dat het een deck is wat ik er vaker bij pak.
Het deck is gemaakt door Gina M. Pace. Met tekeningen van Franco Rivolli. Over Gina Pace heb ik niet veel kunnen vinden. Rivolli is wel een bekende kunstenaar, die meerdere decks heeft ontworpen.

Het stevige doosje is 21 cm bij 15 cm. De kaarten die erin zitten zijn dan ook dit formaat, een stuk groter dan standaard is. Er zit een mooi glossy boekje bij. Hierin omschrijft ze kort de oorsprong van lenormand, waarom ze heeft gekozen voor een pagan versie. Leuk is om te lezen waarom ze heeft gekozen voor 2 kaarten voor mannen en 2 kaarten voor vrouwen. Zoals ik al aangaf komt dit deck uit 2014. Ze geeft aan in de tekst dat ze er van overtuigd is dat dit het eerste deck is waarin er meer mogelijkheden zijn om te kiezen welke persoonlijkheid je zou willen gebruiken in een legging. Veel van de nieuwere decks hebben deze mogelijkheden inderdaad ook, maar dat was voorheen zeker niet standaard.
Wat verder erg leuk is in het boekje, zijn de verschillende leggingen die je kan doen met de kaarten. Ze heeft ervoor gekozen om in plaats van de meest bekende leggingen uit te leggen, er onbekende versies in op te nemen. Erg leuk dus voor de mensen die lenormand al langer gebruiken.

Zoals ik al aangaf zijn de kaarten van een groter formaat dan standaard is. Ik met mijn kleine handen vind dit lastig, het schudden van grote kaarten is nu eenmaal niet makkelijk. Maar als ik kijk naar de afbeeldingen, dan kan ik begrijpen dat er voor een groter formaat is gekozen. De afbeeldingen komen echt tot hun recht. Ik vind ze prachtig!
Zoals Gina omschrijft, en de kunstenaar ook op verschillende sites, is er voor gekozen om de originele betekenissen van de lenormand kaarten te gebruiken, maar dan met  een vleugje spiritualiteit en paganisme. En dit zie je inderdaad terug. De lenormand betekenissen zijn makkelijk te herkennen in de kaarten. Opvallend is wel dat er geen woord op de kaarten geschreven staat. Je zal dus wel wat kennis van lenormand moeten hebben om de kaarten soepel te kunnen lezen. De nummers staan er wel op, dus mocht je er toch nog niet zo in thuis zijn, dan kan je het altijd nog opzoeken.
Ook al worden de traditionele kaarten gebruikt, er is overduidelijk meer in de kaarten gebracht. Zo zie je veel symbolen of voorwerpen die door pagans worden gebruikt terug op de kaarten. Maar ook bepaalde rituelen (het gebruik van wierook, in een cirkel staan) zie je erop terug. Locaties die voor pagans en natuurliefhebbers belangrijk zijn worden erin verweven (zoals stonehenge in de zon-kaart of het gebruik van het labyrinth in de kaart de tuin).

Erg mooi is het feit dat er vier personen zijn die steeds terug komen op verschillende kaarten, als een soort rode lijn door het deck heen.
De vier pagans komen ook terug in de omschrijving van de kaarten. Deze omschrijvingen zijn uitgebreid en gebruiken de gewoontes en gebruiken van pagans om de kaarten toe te lichten. Dit is zeker geen standaard lijstje van opsommingen van betekenissen. En is het zeker waard om te lezen, om je kennis en connectie met de kaarten te verdiepen.

Voor de prijs hoef je hem niet te laten liggen. Voor 16,95 heb je hem al bij een bekende webwinkel. Wil je de winkel steunen waar hij vandaan komt? Dan moet je naar : https://www.loscarabeo.com/

Nog een leuke kanttekening. Hoewel de meeste dingen op natuur en traditie gericht zijn, zitten er toch ook wat moderne elementen in. Want de pagans van nu gaan immers ook met hun tijd mee. Zie je de moderne elementen in de onderste 3 kaarten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *