boek: het heksen handboek

Ik heb al een hele tijd geen echt boek voor mijn dochter gekocht die gelinkt is aan hekserij. Ik kwam ze gewoon niet tegen. Maar soms komen dingen gewoon op je pad. Zo ook dit boek. En we zijn allebei razend enthousiast hierover!

Ik ben een moeder die haar kind zoveel mogelijk overal in betrekt. Hekserij is immers iets wat verweven is in je leven, dus mijn inziens is het gek dat ze hier niet in mee mag doen. We branden kaarsjes, maken kruidenbundeltjes, trekken orakel, tarot of lenormand kaarten. We vieren de jaarfeesten. En ondertussen leg ik uit waarom we het doen.

Nu kwam ze op een avond naar beneden en vroeg mij ‘mam, waar ligt mijn amethist?’. Samen even gekeken waar deze was, en ze ging weer terug naar bed. Later vertelde ze dat ze in het boekje een slaapmeditatie had gevonden en dat ze die had gebruikt voor het slapen gaan. Je begrijpt vast wel dat ik er helemaal blij van werd, dat ze iets had gevonden waar zij zo’n goed gevoel over had dat ze het wilde uitproberen.

Dit is geen boekje wat kinderen verteld dat je met glitter moet gooien en een hoge heksenhoed op moet zetten om geluk in je leven te krijgen. Het is ook geen boek wat verteld over heksen die op bezems vliegen. Gelukkig niet!
In het voorwoord wordt al precies verteld wat hekserij nu tegenwoordig betekent en hoe dit eigenlijk je leven kan verrijken. Vervolgens is het boek in thema’s verdeeld. Er komen dingen voorbij als : hoe maak ik een altaar, hoe gebruik je kristallen en kruiden, wat zijn runen en wat kan je ermee. Vervolgens kom je ook toverspreuken en toverdrankjes tegen. Maar wees niet bang, dit is gewoon wat we doen. We maken kruidenthee om je beter te voelen en gebruiken een toverspreuk om te helpen je huis te reinigen. Er komen meditaties, jaarfeesten en crystal grids voorbij. Het zijn eigenlijk allemaal zaken die volwassen heksen ook doen, maar dan worden ze op een fijne toegankelijke manier ook nog eens uitgelegd.

Mijn dochter is bijna 9 jaar. Dit boekje is denk ik voor iets oudere kinderen. Maar voor een kind wat al zoveel weet over het heksenleven is dit zeker te doen. Helemaal om er samen in te lezen en mee aan de slag te gaan.



De weg van de heks

Ik wil er niet mee beginnen, dus ik doe het niet in mijn eerste zin. Maar een gekke tijd is het nu zeker! En omdat men nu verplicht thuis zit, heb je tijd om dingen op te pakken die je anders alleen in het weekend zou doen.   Naast alle negatieve en verdrietige nieuwsitems was er ook een boeklancering. Het boek ‘ de weg van de heks’ van Lunadea. Ik proefde een teleurstelling dat deze online gedaan moest worden in plaats van op een toffe locatie. Maar Lunadea heeft zich karig gehouden en heeft er een mooie boeklancering van gemaakt. En nu was ik natuurlijk wel nieuwsgierig. En heb na het lezen mij gewaagd aan het schrijven van een boekrecensie.

Ik heb het er van genomen. Waar beter te zitten en een boek over hekserij en natuur te lezen dan daar waar ik altijd de 4 elementen kan ervaren. Ik kon helemaal opgaan in het verhaal terwijl ik de bijen hoorde zoemen, de kersenbloesem heerlijk om mij heen geurt en de eendjes op het water zeuren om wat lekkers.
Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Lunadea. De rode draad door het verhaal is steeds haar eigen weg in de wereld van hekserij. Ze vertelt hoe ze in contact kwam met deze wereld, hoe ze dingen leerde en hoe ze dingen heeft ervaren. De verschillende aspecten die je binnen de heksenwereld tegenkomt komen aan bod in het boek. Zo wordt er onder andere verteld over het in contact komen met andere heksen, meditatie, jaarfeesten, soorten hekserij, het gebruik van kruiden en het maken van rituelen. De eigentijdse kaft, het formaat en de dikte van het boek spreken aan om het boek ook gewoon in je tas te kunnen proppen zodat je hem kan lezen tijdens je dagelijkse rondje in het park.
Toen ik begon te lezen moest ik denken aan ‘ Heks’  van Susan Smit. Ook een boek wat de eerste schreden in de wereld van de hekserij liet zien. Lunadea verteld op een leuke manier hoe zij de dingen heeft ervaren. Ze is niet bang om te vertellen over haar eerste leermomenten en hoe dit haar heeft gevormd. Ze verteld haar ervaringen met andere heksen en groepen, wat ze hier mooi aan vond, wat haar niet aansprak. Bij sommige passages vraag ik mij stiekem af hoe de andere partij de situaties heeft ervaren. Ze springt van het verleden naar het heden om aan te kunnen geven hoe bepaalde situaties haar kijk op de hekserij van nu heeft gevormd. De praktische tips en voorbeelden geven een leuke afwisseling en maken het verhaal compleet.
Hoewel ze niet altijd diep ingaat op onderwerpen, probeert ze de lezer wel tot nadenken te zetten. Hiervoor gebruikt ze vaak voorbeelden uit de praktijk. Het is leuk om te merken dat veel van de voorbeelden en gedachtes herkenbaar zijn. Dat spreekt natuurlijk erg aan.
Ze geeft duidelijk aan dat hekserij door iedereen anders wordt beleefd. Dit juich ik toe in huidige en toekomstige schrijvers in de heksenwereld! Ik merk een verandering in hoe mensen hekserij interpreteren. Hoe dit vroeger heel strak was, en je ‘ er niet bij hoorde’ als je geen duidelijke richting koos en niet in een coven zat. Nu is dat toch anders. Toch proef ik in het boek de tweestrijd van alles wat zij heeft geleerd en wat ze uiteraard ook gebruikt en meeneemt op haar pad. En haar opinie dat je je eigen keuzes moet kunnen maken en juist moet kunnen afwijken van gemaakte paden als je denkt dat dit goed voelt. Het is lastig denk ik om mensen duidelijk te maken dat ze alles niet klakkeloos moeten overnemen. En tegelijk wil je ze wel je eigen kennis meegeven. Naar mijn mening heeft ze de balans hier in wel goed gevonden in haar boek.

Voor beginnende heksen, pagans, heggenrijders, wiccans of hoe jij je ook graag wil noemen is dit boek een leuke manier om kennis te maken met hekserij. Het geeft je de bevestiging dat je keuzes mag maken, dat je fouten mag maken, dat er verschillende wegen zijn om te bewandelen en dat je nooit uitgeleerd bent. Start je eigen onderzoek naar onderwerpen die je interesseren, gebruik verschillende bronnen om aan de informatie te komen en vorm je eigen mening.
Voor mij als heks die deze weg al een tijdje bewandeld ontstaan er tijdens het lezen toch wat vragen. Ik had het erg leuk gevonden als sommige passages uit het boek zouden worden uitgediept. Er werden dingen benoemd waarbij ik graag de bron had willen weten, zodat ik dit zelf ook eens zou kunnen opzoeken. Nu bleven sommige onderwerpen een beetje aan de oppervlakte drijven. Begrijpelijkerwijs was het niet de intentie van het boek om diep op elk stukje in te gaan en overal bronvermelding bij te zetten, en toch zou dit voor mij dat beetje extra hebben gegeven.
De weg van de heks leest gemakkelijk weg. Een vervolg op het boek verwacht ik wel van Lunadea, die al langer boekjes in eigen beheer uitgeeft over verschillende onderwerpen binnen de hekserij. Ik kijk ernaar uit!

Wil je het boek kopen en de schrijver ondersteunen? koop het boek dan via Lunadea zelf:
https://www.lunadea.nl/heksenboekjes


De buurheks en het lied van de natuur


Ik volgde al een tijdje de vorderingen van een boek wat werd geschreven door Wendy Noordzij. Het concept sprak mij erg aan. Niet alleen door mijn liefde voor boeken, of omdat ik heks ben, zelfs niet omdat ik moeder ben. Maar omdat het verhaal gaat over een vooroordeel  wat van generatie op generatie wordt doorgegeven aan kinderen. En wat nu nog erg speelt. Ik was erg benieuwd hoe je een onderwerp als dit op een leuke, frisse manier kon overbrengen aan jonge kinderen.

Het boek ligt al goed in de hand. Een formaat boek wat ook voor kinderen prima te doen is. Niet te lang (dikke boeken schrikken blijkbaar kinderen tegenwoordig erg af), met een ontzettend aansprekende kaft. De schrijfster begon goed, de eerste bladzijde laat een lijst zien met de typerende eigenschappen van de sprookjesheks. Niet alleen prikkelt dit de nieuwsgierigheid, het is een goede inleiding in waar dit boek duidelijk niet over zou gaan. Het zou niet gaan over oude grijze vrouwtjes met een pukkel op hun kin. Of die een ketel hebben om rare drankjes in te brouwen. Je gaat je afvragen waar het dan wel over zou gaan.

Elsa en Arne ontmoeten een vrouw, Vevina, die naast hen is komen wonen. Hun moeder waarschuwde hen dat ze een heks is, dus dat ze uit haar buurt moeten blijven. Ik kan me het gevoel van avontuur goed voorstellen die de kinderen moeten hebben gevoeld nu hen iets werd verboden! Uiteraard komen ze in contact met deze heks, die helemaal niet eng blijkt te zijn, die ook geen rare dingen uitspookt. Ze is een vrouw met liefde voor de natuur en haar omgeving. De kinderen leren van haar wat echte heksen doen, hoe ze de natuur kunnen helpen en hoe de natuur hen kan helpen. Onderwerpen als kruiden, stenen, luisteren naar dieren, de maan en de kristallen bol komen aan bod. De kinderen komen voor een mysterie te staan, waar komt Arie de kanarie vandaan en waarom kan hij niet fluiten? Tijdens hun ontdekkingen komen ze Ogham tegen, de excentrieke oude man die in de oude eik woont. Hij heeft verdriet om het bos, wat stil is geworden. Arne en Elsa komen er langzaam aan achter wat er allemaal gebeurd is en gaan hun best doen dit zo goed mogelijk op te lossen.

Ik heb het boek, zittend in het zonnetje wat ons geschonken is dit weekend, in 1 keer uitgelezen. De hoofdstukken zijn niet lang. Het is jammer dat het geen sluitende hoofdstukken zijn. Voorlezen aan een kind wordt dan toch erg lastig. Want je wil toch weten hoe iets is afgelopen. Ik kan een boek dan niet neerleggen. Gelukkig vind ik dat helemaal niet erg! Wat lastiger was, was dat mijn dochter, die nog te jong is om het boek zelf te lezen, steeds mee wilde kijken naar de mooie plaatjes. De kaft, bestaat uit een ontzettend gezellig tafereeltje. Die al laat zien wie er allemaal meespeelt in het verhaal. In het boek vind je verschillende pentekeningen, die het verhaal goed ondersteunen. Ik als hobby tekenaar heb gelijk gekeken wie deze tekeningen heeft gemaakt: Peter van Harmelen. Ik weet niet hoe anderen erover denken. Maar de keuze voor deze samenwerking is wat mij betreft goed geweest. Ik heb een zwak voor eenvoudige, doch gedetailleerde klassieke tekeningen. Ik heb veel minder met de soms schreeuwerige, felgekleurde tekeningen die je tegenwoordig op kinderboeken ziet. Dat zou zeker misplaatst zijn bij dit verhaal. Het verhaal is leuk, tegen het schattige en voorspelbare aan, met een goed likje avontuur en spanning. En dat is een combinatie die perfect is voor de leeftijd waar het voor is geschreven. De leeftijd van de kinderen in het boek komen overeen met de leeftijd van de lezers. Iedereen (zeker ouders) kent de verveling die een kind kan overkomen bij teveel vrije tijd. En hun honger naar nieuwe informatie, zolang deze maar op een leuke, speelse en avontuurlijke manier tot hun komt. Daardoor sluit het nog eens extra goed aan bij kinderen die dit boek pakken. Dit is zeker een goede insteek geweest om de informatie over moderne hekserij aan de jeugd over te brengen. De informatie is ook niet uit de lucht gegrepen. En dat is naar mijn idee erg belangrijk. Dat zou afbreuk hebben gedaan aan het verhaal, en het idee achter het hele boek.

Het is een gezellig boek, met een leuke verhaallijn en met goede informatie in kindertaal geschreven. Het opent mogelijkheden naar vervolgboeken, waarvan menig kind van zal smullen!

winterlicht, lentefeest en zomeroogst

lentefeest winterlicht zomeroogst

3 boekjes die immens populair zijn onder iedere ouder die met hun kinderen met de seizoenen in contact wil komen en blijven. En vooral heel belangrijk is dat dit spelenderwijs gebeurd.
Deze boeken spelen hier uitstekend op in. Met een combinatie van verhalen, informatie, liedjes, spelletjes en knutselactiviteiten kan je als ouder genoeg ideeën opdoen om je kind op verschillende manieren in contact te laten komen met de seizoenen.

Het bevat wel veel tekst. En hoewel ze het formaat van een prentenboek hebben is het duidelijk geen prentenboek. De verhalen zijn ook leuk voor de wat oudere kinderen (6+)

heksje wijsneus en de magische stenen

heksje wijsneus

Ik ben een boekenfreak, een boekenworm, een dromer. Als kind al, en dat is niet weggegaan. Ik vind het dus helemaal niet een straf om op zoek te gaan naar boeken voor mijn dochter. Gewoon, boeken die inspringen op haar ontwikkeling van dit moment. Maar ik zoek natuurlijk ook boeken die aansluiten bij onze manier van leven.

Eén van die dingen waar ik mee bezig ben zijn edelstenen. Ze slingeren hier door het hele huis. Ik draag ze in sieraden en geef ze aan vrienden. Ook mijn kleine spruit heeft al een verzameling stenen van mij gekregen. En ze speelt er ook mee. En knuffelt ze. En legt ze op volgorde van klein naar groot, of donker en licht, of een andere volgorde die wij als volwassenen helemaal niet begrijpen of aan kunnen voelen.

 

Dit boek sluit hier echt prachtig op aan. Het gaat over een klein heksje die in contact komt met een kei. Kei leert haar hoe de aarde ontstond, waaruit wij zijn ontstaan en wat verschillende soorten stenen nu eigenlijk voor je kunnen betekenen. Het is een behoorlijk diepgaand verhaal als je bedenkt dat het voor kinderen is.
Bij het boekje kan je ook een schatkistje kopen (het kistje wat kei en heksje wijsneus onder de piratenboom vonden), met daarin alle stenen die worden besproken in het verhaal.

Voor mijn dochter is het boek nog veel te moeilijk. En ik denk dat het pas echt leuk is voor kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar (hoewel stukjes eruit voorlezen misschien al eerder kan aanspreken). Maar het werken met de steentjes is natuurlijk iets wat elk kind van elke leeftijd zal aanspreken!