kleuren om ons heen

lucht

Kleuren hebben invloed. Ook op kinderen. Toen wij wisten dat we een kind zouden krijgen, begon het gesprek al snel over de kleur die we haar kamertje wilden geven. We kozen voor groen. Niet zo’n gekke keuze. In ons geval. Het is mijn kleurtje. Het geeft mij rust, en helderheid. Het leidt niet af en toch geeft het kleur in mijn leven. Als je opzoekt wat de kleur groen voor betekenis heeft, dan hoor je veel over rust, geaardheid, voorspoed, vruchtbaarheid. Ook groene edelstenen krijgen vaak deze betekenissen toegeschreven.
Ik vermoed dat er weinig mensen zijn die kiezen voor een hele rode of zwarte kamer voor de babykamer. Rood is actief, kracht, macht. Ook voor liefde, maar altijd een actieve liefde. Zwart is donker, zwaar. Te zwaar voor een klein kind.
De kleur roze en blauw zijn van oudsher erg populair. Dit komt terug vanuit de katholieke kerk. Waar maria veel blauw droeg (als een beschermende kleur), en jezus veel roze en rood. De rollen zijn tegenwoordig enigszins omgedraaid. Maar dat kleur zeker belangrijk is, dat is wel duidelijk.

Als ik een witte kamer inkom, komt deze sereen en rustig over. Maar ik hoor geregeld ook dat dit te steriel overkomt. Als ik een rode kamer inloop word ik gek, het komt op me af, te druk te overweldigend. Op scholen wordt hier tegenwoordig ook goed over nagedacht. Welke kleur stimuleert een kind te leren, maar tegelijk geeft het rust. Want er zijn al genoeg prikkels.

Het donker vindt mijn dochter niet leuk, ze wil graag het licht aan als ze een kamer in loopt. Maar zijn we buiten in het donker, dan zoekt ze de lucht af naar de ‘banaan’, oftewel de maan. Ligt ze in bed, dan is er ook geen probleem. Dus zelfs het donker, heeft zijn magie.
De zonsopgang en ondergang, daar geniet ze van. En wat een kleuren zien we dan! Mensen die zeggen dat de natuur maar saaie kleuren heeft, hebben nooit goed gekeken. Wat een kleurenschakelingen kan je in de lucht vinden, en als je even niet kijkt……poef dan is het weer weg! Maar wees gerust, daar zijn dan alweer de nieuwe kleuren en veranderingen om naar te kijken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *