yule of kerstmis met je peuter?? of….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ik hoor en zie op social media heel veel pagans worstelen met het dilemma wat nu te vieren. Yule is natuurlijk ‘ons’ feest. Maar kerstmis is het feest wat door de meeste vrienden en familie wordt gevierd. En wat doe je dan?? Sommige houden zich echt vast aan yule, andere gaan mee in kerstmis. En ik denk het grootste gedeelte probeert het te combineren. Want zeg nu zelf, we vieren met Yule toch dat we weer met vreugde het licht verwelkomen. En is dit nu ook niet het idee bij kerstmis??
Zelf worstel ik meer met het moment van vieren. Met de familie hebben we het kerstdiner, en de gezelligheid op 25 en 26 december. Maar yule valt niet op deze dagen.
Dit jaar wilde ik, nu mijn dochter wel de leeftijd krijgt dat ze actief bezig is en alles prachtig vindt, beide combineren door vanaf yule elke dag een activiteit te doen. Een beetje zoals advent aftelt naar de geboorte van jezus, zo wil ik deze dagen bewust het groeiende licht beleven, met liefde voor elkaar en de omgeving.
Er zijn heel wat tradities die overeenkomen. Zo heb ik het eerder al over de yuleboom/kerstboom gehad. Deze staat natuurlijk zo snel mogelijk na sinterklaas in ons huis.
Maar wat dan? Hieronder een paar suggesties. Ik kan er nog zoveel bedenken, maar niet alles is geschikt om met een peuter te doen. Dus laten we het voor nu even bij het onderstaande laten.
21 december:
“s morgens lekker vroeg opstaan om de zon te zien opkomen. Immers, vanaf nu zullen we steeds meer zontijd krijgen, en laten we de donkere tijd achter ons.
Extra lekker koken. Maak een waar yulediner! Alles mag, alles kan. Net als met een kerstdiner. Maar misschien eens goed om extra aandacht aan het milieu te besteden. Een keertje vegetarisch eten, of naar de natuurwinkel om je boodschappen te doen.
Dit keer valt yule op een doordeweekse dag, dan is het lastig. Maar is het niet heerlijk om met je kind aan de eettafel te zitten en te knutselen?! Ik geniet daar altijd zo ontzettend van. En dat kan ook met yule. Denk bv aan lekker kleien en gevonden takjes en eikeltjes erin steken. Of een waxinelichtjeshouder maken?
Leg de gemaakte knutsels onder de yuleboom, en ‘savonds lekker met een kopje thee en een schaaltje zelfgemaakte koekjes de zelfgemaakte cadeau’s aan elkaar geven (want papa en mama kunnen ook iets moois maken!)
Veel mensen vinden het ook fijn om een vuurtje te maken in de vuurkorf. We maken dan zelf dat licht in het donker. Maar met mijn peuter met vuur bezig zijn vind ik niet prettig. Een kaars aansteken, de lampjes in de boom. Ook dat zijn manieren om je kind het groeiende licht te laten zien.
dsc04802

22 december
Een wandeling maken in de natuur. Natuurlijk! Die moet ergens deze dagen ook gebeuren. Wij wonen in de stad, hebben een druk leven. Maar een frisse neus halen, dat moet iedere pagan ergens op deze dagen wel hebben gedaan. Verzamel samen met je kind mooie steentjes, takjes, blaadjes uit de natuur om op het altaar te leggen. Of misschien om eerst mee te knutselen voordat het op het altaar komt.
Wijs je kind om de kale takken, de vogeltjes die rondhupsen op zoek naar voedsel.
En trouwens, over die vogeltjes gesproken. Zij zijn driftig aan het zoeken. We kunnen ze toch best helpen?? In de tuincentra zijn al genoeg vetbolletjes te vinden. Hang deze op in de tuin en doe is voor die andere buurtbewoners. Maar je kan ze ook zelf maken. Bv door vet te mengen met vogelzaad en dit in een halve kokosnoot te gieten. Of een schaaltje op de tuintafel te zetten en daar elke dag een beetje vogelzaad in te strooien.
img_2534

23 december
Misschien gaat je kind naar de opvang? Of komt hij/ zij veel bij vrienden of familie.
Ga samen lekker zandkoekjes bakken, in thema of, zoals op de foto, gewoon wat je kind leuk vindt. Stop ze in een zakje met een lintje eromheen en breng ze gewoon langs bij de ander. Hoe leuk is het om zomaar iets te krijgen van een ander!
dsc03131

24 december
Verhalen, ik vergeet helemaal de verhalen! Dit is een keuze waar je zelf naar moet kijken. Er zijn weinig peuterboekjes die ik samen met mijn dochter in kan kijken die echt pagan gerelateerd zijn. Of in ieder geval, ik heb ze nog niet gevonden. Maar als ze ouder is, dan zal ze het heerlijk vinden om samen op de bank een verhaal te horen over het groeiende licht. Over elkaar helpen.
In het boekje winterlicht staan veel mooie verhalen. Overigens ook leuke activiteiten die je in kan plannen.
winterlicht

25 en 26 december
Deze dagen staan bij ons altijd in het teken van het kerstfeest, wat vanuit mijn familie wordt gevierd. Eigenlijk komen bovenstaande dingen daarin weer terug. Maar het belangrijkste thema op deze dagen is toch wel samenzijn. We lunchen samen, we doen ‘s middags een leuke activiteit en koken samen. En ergens op deze dagen hebben we voor elkaar ook nog een cadeautje. Soms iets gekocht, soms iets gemaakt. Maar altijd met liefde.
dsc04653

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *